News

ANAF anunță un nou impozit. Românii care câștigă din criptomonede vor avea obligații fiscale din 2020

20.09.2019 | 14:18
ANAF anunta un nou impozit Romanii care castiga din criptomonede vor avea obligatii fiscale din 2020
ANAF impozitează veniturile obținute din criptomonede. Sursa foto: zf.ro

Vești proaste pentru românii care beneficiază de venituri obținute cu ajutorul criptomonedelor. Agenția de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că acestea vor fi impozitate, în anumite cazuri fiind impusă și plata contribuției la sănătate.

Noul Cod Fiscal impozitează veniturile obținute din criptomonede

Această măsură este cuprinsă în noul Cod fiscal ce va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020. Potrivit ANAF, Românii care câștigă în mod constant bani din criptomonede vor avea începând cu prima zi a anului viitor obligații fiscale. Prin urmare, aceștia vor fi obligați să menționeze în declarația unică  veniturile obținute în 2019 și, bineînțeles, să plătească impozit.

Trebuie știut, însă, faptul că veniturile obținute din criptomonede vor fi cuprinse în  declarația unică  doar în situația în care sumele au fost convertite în lei sau valută, ori au fost folosite la achiziționarea unor bunuri sau servicii. Conform noului Cod fiscal, dacă o persoană fizică obține venituri de peste 6.000 de lei pe an din criptomonede, este obligată să plătească la stat un impozit pe venit de 10%. În cazul în care într-un an câștigă  echivalentul a 12 salarii minime brute, respectiva persoană fizică va trebui să plătească și contribuția la sănătate.

Tot mai mulți români obțin venituri cu ajutorul criptomonedelor. Sursa foto: businessmagazine.ro
Tot mai mulți români obțin venituri cu ajutorul criptomonedelor. Sursa foto: businessmagazine.ro

Controale mai multe la firmele care fac comerț electronic

Totodată, ANAF a anunțat că a sporit numărul controalelor efectuate la firmele specializate pe comerț electronic, fie că vorbim despre produse high-end (telefoane mobile și produse electronice), sau articole vestimentare.

În ceea ce privește site-urile care aparțin persoanelor juridice din spațiul comunitar, se verifică înregistrarea în scopuri de TVA pentru livări la distanță către persoane fizice. Sunt selectate pentru control site-urile care aparțin persoanelor fizice sau juridice române urmare analizei de risc efectuată la nivelul DGAF. Acele site-uri pentru care există indicii temeinice că se încalcă obligațiile legale privind evidențierea, declararea și plata taxelor aferente comercializării produselor”, a transmis departamentul antifraudă din cadrul instituției.

 

 

Tags: