News

ANAF a publicat proiectul pentru sistemul „e-Popriri”, cel care ar trebui să ajute la informatizarea Fiscului

11.08.2019 | 13:19
ANAF a publicat proiectul pentru sistemul ePopriri cel care ar trebui sa ajute la informatizarea Fiscului

ANAF și Ministerul de Finanțe au anunțat încă din luna iulie că doresc să înființeze un sistem de poprire bancară automatizată. Astfel, pe site-ul ANAF a fost publicat un proiect care prevede înființarea organului de executare silită prin procese electronice. Numit „e-popriri”, sistemul are ca scop eficientizarea și îmbunătățirea procesului și nivelului de colectare. De asemenea, prin acest organ ANAF dorește îmbunătățirea comunicării cu contribuabilii, a transmiterii actelor de executare silită către instituțiile de credit.

ANAF a pus bazele sistemului informatic „e-Popriri”

„E-Popriri” va fi utilizat la nivelul Direcției Generale de Reglementare a Colectării Creanțelor Bugetare. Sistemul va fi folosit în schimburile de informații dintre ANAF, organele fiscal centrale competente și instituțiile de credit, în ceea ce privește infiintarea, suspendarea, continuarea și ridicarea măsurilor de executare silitî prin poprire bancară.

Scopul sistemului informatic pus pe picioare de ANAF este acela de a sincroniza datele la nivel national, între părțile implicate și instituțiile de credit. De asemenea, „e-Popriri” va gestiona centralizarea informațiilor rezultate ca urmare a popririlor înființate de către organele fiscale centrale. De asemenea, programul va putea să ajute la facilitarea extragerii unor rapoarte, la nivel central, privind stadiul sumelor aferente popririlor înființate.

ANAF a prezentat proiectul pentru sistemul „e-Popriri”
ANAF a prezentat proiectul pentru sistemul „e-Popriri” *foto: facebook

ANAF vrea și simplificarea declarației unice pentru 2020

Sistemul „e-Popriri” nu este singura măsură pe care ANAF o caută pentru a îmbunătăți colectarea la bugetul public. Fiscul vrea să simplifice și declarația unică pe venitpentru anul viitor. Astfel, ANAF a constituit încă de luna trecută un grup de lucru format din reprezentanţi ai direcţiilor de specialitate, precum şi ai autorităţilor fiscale competente, pentru a găsi modalităţile de simplificare a Declaraţiei unice cu termen de depunere în 2020 pentru datele fiscale aferente anului 2019.

Planul privind îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare prevede şi o evaluare a calităţii serviciilor fiscale din perspectiva contribuabililor pe baza unui chestionar de evaluare. „În funcţie de feedback-ul obţinut, se vor implementa măsuri de creştere a calităţii serviciilor”, se promite în documentul elaborat de ANAF.