News

ANAF, avertisment pentru românii amatori de criptomonede. Cum vei plăti impozit pentru câștigurile realizate

Românii amatori de tranzacțiile cu criptomonede primesc vești nu foarte bune de la ANAF. Fiscul anunță modul în care vor fi impozitate câștigurile cu monedele virtuale.
26.12.2021 | 16:02
ANAF avertisment pentru romanii amatori de criptomonede Cum vei plati impozit pentru castigurile realizate
ANAF, anunț important pentru românii care tranzacționează criptomonede. Cum se realizează impozitarea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANAF anunță că și veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă câștiguri impozabile şi le sunt aplicabile prevederile legale.

Recent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul instituţiei o ”Broşură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală”.

ADVERTISEMENT

Acest document aduce informaţii despre principalele aspecte privind taxarea criptomonedelor.

ANAF, anunț important pentru românii care tranzacționează criptomonede. Cum se realizează impozitarea

În document se arată că cetățenii care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

”Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului”, anunță ANAF.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează impozitul pe tranzacțiile cu criptomonede

Potrivit ANAF, impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

E important de precizat faptul că acele câștiguri sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează.

ADVERTISEMENT

Condiția este aceea ca totalul câștigurilor din tranzacțiile cu criptomonede într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

ANAF, precizări privind veniturile din alte surse

În aceeași broșură online, ANAF mai anunță că toți contribuabilii care realizează venituri din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri din activităţi independente:

ADVERTISEMENT
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor
  • venituri din activităţi agricole
  • silvicultură şi piscicultură
  • venituri din investiţi
  • venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară.

Pentru veniturile din alte surse obţinute din străinătate, persoanele fizice au obligaţia completării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

ANAF anunță că pentru aceste venituri, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează în aceleași condiţii prevăzute de Codul fiscal pentru veniturile din alte surse obţinute din
România.

ADVERTISEMENT
Tags: