News

ANAF începe noi controale de la 1 mai. Amenzile ajung la 10.000 de lei. Cine sunt românii vizați de Fisc

14.04.2019 | 16:34
ANAF incepe noi controale de la 1 mai Amenzile ajung la 10000 de lei Cine sunt romanii vizati de Fisc

Agenția Națională de Administrare Fiscală vine cu vești nu tocmai bune pentru români. De la 1 mai, instituția va da startul unor controale ample pe întreg teritoriul țării. Inspectorii vor să se asigure că operatorii economici au aparate de marcat dotate cu jurnal electronic.

ANAF întețește controalele. Cei depistați cu nereguli riscă amenzi usturătoare

Începând cu data de 1 mai, inspectorii ANAF vor intensifica acțiunile de control cu privire la dotarea operatorilor economici cu case de marcat prevăzute cu jurnal electronic. Aceste proceduri vin ca urmare a scăderii numărului de astfel de aparate instalate la contribuabili, cu 39% în luna martie.

De asemenea, procentul aparatelor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizați în Sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală a înregistrat o scădere de aproape 20%. Cei care nu respectă regulile vor fi aspru sancționați, amenzile putânnd ajunge până la 10.000 de lei.

Inspectorii ANAF vor ca operatorii economici să aibă aparate de marcat dotate corespunzător
Inspectorii ANAF vor ca operatorii economici să aibă aparate de marcat dotate corespunzător

Comunicatul de presă transmis de Ministerul Afacerilor Publice

Dacă de la 1 mai 2019 inspectorii antifraudă vor constata încălcarea obligaţiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei şi vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii, cu excepţia situaţiilor în care se constată că operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic şi a solicitat instalarea acestora.

Acţiunea de control tematic, dispusă de Ministerul Finanţelor Publice, este determinată de diferenţa foarte mare dintre numărul de 504.966 de aparate de marcat înregistrate în sistemul informativ al ANAF şi puse pe piaţă şi numărul de 344.020 de aparate de marcat puse în funcţiune la contribuabili. De asemenea, în luna martie, comparativ cu luna februarie, a fost înregistrată scăderea cu circa 39% a numărului aparatelor de marcat instalate la contribuabili şi cu circa 20% a numărului aparatelor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizaţi în sistemul ANAF” , se arată în comunicatul dat publicității de Ministerul Afacerilor Publice.