News

ANAF, informare importantă pentru cetățeni: ”Nu deschideți email-urile primite de la această adresă!”

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală face un anunț important pentru cetățeni. Instituția avertizează cetățenii asupra unui val de mesaje false care este transmis prin email în numele ANAF.
18.10.2021 | 21:53
ANAF informare importanta pentru cetateni Nu deschideti emailurile primite de la aceasta adresa
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează, într-un comunicat de presă emis luni, că o serie de mesaje false sunt transmise prin email în numele instituției.

Conform informării, aceste mesaje au ca sursă de plecare o adresă ce nu aparține ANAF.

În acest sens, autoritatea fiscală transmite clar: ”Nu deschideți email-urile primite de la această adresă!”

ADVERTISEMENT

ANAF anunță o campanie de emailuri false trimise în numele instituției. De ce adresă trebuie să ne ferim

Instituția ANAF informeează contribuabilii asupra unor mesaje care sunt transmise în această perioadă prin email.

Aceste texte virtuale utilizează denumirea, precum și coordonatele instituției (număr telefon, adresa poștală). ANAF precizează că nu are deschisă adresa respectivă de email.

ADVERTISEMENT

”Emailuri false în numele ANAF! Nu deschideți emailurile provenite de la info@anaf.ro!”, transmite Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Cetățenii din România care primesc în căsuța virtuală astfel de emailuri având ca expeditor adresa de mai sus sunt sfătuiți să nu deschidă mesajele.

ADVERTISEMENT

”Persoanelor juridice, dar și celor fizice, care recepţionează aceste mesaje, în care sunt informate despre discrepanțe în evidența fiscală, le recomandăm să nu deschidă mesajele și nici atașamentele acestora”, este sfatul dat de către cei de la ANAF.

Emailuri false trimise și pe numele unor bănci. Ce recomandă specialiștii

În urmă cu câteva luni, cei de la CERT-RO au emis un avertisment sever asupra răspândirii unui malware periculos, tot prin intermediul  emailurilor.

ADVERTISEMENT

Clienții băncilor din țară primeau un mesaj referitor la efectuarea unei plăți din contul lor bancar și un atașament care, dacă era accesat, copia datele bancare introduse de utilizator.

La mijlocul acestui an, specialiștii CERT-RO au emis și o listă cu recomandări pentru clienții băncilor, astfel încât situații de acest fel să fie evitate.

”Dacă primiți un e-mail sau un mesaj din partea băncii, verificați în primul rând sursa mesajului, din header-ul mail-ului (pe cât posibil).

Dacă aveți suspiciuni cu privire la mesajul primit, verificați informația, inclusiv validarea transmiterii ei către dvs., cu expeditorul. Folosiți o soluție de securitate pe dispozitive (antivirus sau antimalware) pentru a scana eventuale link-uri sau atașamente malițioase. Alternativ, puteți accesa o astfel de soluție disponibilă gratis online, precum VirusTotal.

Efectuați regulat copii de siguranță a fișierelor importante și stocați această copie pe un mediu extern, deconectat de la dispozitiv.

Dacă ați căzut victimă a unui atac de acest tip și sesizați că v-au fost extrași bani din cont, este important să contactați cât mai repede banca, Poliția și CERT-RO sau la numărul de urgență 1911 dedicat incidentelor de securitate cibernetică”.

ADVERTISEMENT
Tags: