News

ANAF, informații pentru cei cu venituri din premii și jocuri de noroc. Cine depune declarația unică

26.02.2021 | 17:17
ANAF informatii pentru cei cu venituri din premii si jocuri de noroc Cine depune declaratia unica
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vine cu informații extrem de importante pentru cetățenii care realizează venituri din premii și jocuri de noroc. Instituția anunță, într-un ghid, și cine trebuie să depună declarația unică.

Astfel, toate persoanele fizice care realizează venituri din premii și jocuri de noroc atât din România, cât și din străinătate, au obligația să declare veniturile și să plătească impozite la buget. În acest sens, Ministerul Finanțelor și ANAF au realizat un ghid.

ADVERTISEMENT

ANAF mai anunță, în același ghid, care sunt veniturile neimpozabile și ce categorii de cetățeni sunt obligați prin lege să depună o declarație unică.

ANAF, ghid pentru cetățenii cu venituri din premii şi jocuri de noroc

În această săptămână, pentru a veni în ajutorul contribuabililor, ANAF a realizat şi a publicat un ghid pentru clarificarea situaţiilor în care se depune declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale în cazul veniturilor din premii şi din jocuri de noroc de către contribuabili.

ADVERTISEMENT

DOCUMENT – Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii si jocuri de noroc

Instituția face precizări legate la acești termeni de ”premii” și ”venituri din jocuri de noroc” și definește care când se poate vorbi de aceștia.

Astfel, în categoria veniturilor din premii intră veniturile în bani și/sau în natură, cum ar fi:

ADVERTISEMENT
  • premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, știință și artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii;
  • premii în bani și/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști prevăzuți în legislația în materie, pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne și internaționale.

ANAF mai anunță că premiile de tipul unor bonusuri care sunt acordate salariaților nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială.

ADVERTISEMENT

Veniturile sub formă de premii se impun prin reţinere la sursă, cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Venitul net este diferenţa dintre venitul din premiu şi suma neimpozabilă de 600 lei. Impozitul se calculează, se reţine şi se plăteşte de către cei care oferă premiul. Pentru veniturile din premii nu se datorează contribuţii sociale şi TVA.

Dacă e să vorbim de veniturile din jocuri de noroc, acestea cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.

Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reţinere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea unui barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la organizator sau plătitorul de venituri din jocuri de noroc.

Nu sunt impozabile veniturile obţinute în bani şi/sau în natură ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv. Dacă veniturile depăşesc plafonul de 66.750 lei, impozitarea se efectuează distinct faţă de veniturile obţinute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

Cine trebuie să depună declarația unică

În documentul publicat miercuri, ANAF anunță că persoanele fizice cu domiciliul în România sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România și care realizează venituri din premii și jocuri de noroc din străinătate ”au obligația să le declare în România și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile”, arată Fiscul.

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru același venit și în decursul aceleiași perioade impozabile, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în străinătate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în condițiile legislației.

Cine nu depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la termenul stabilit de lege, respectiv data de 25 mai 2021, primesc o amendă cuprinsă între 50 și 500 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: