News

ANAF lansează „Operațiunea Mercur”. Vizați sunt comercianții online care nu-și plătesc taxele

08.10.2020 | 13:10
ANAF lanseaza Operatiunea Mercur Vizati sunt comerciantii online care nusi platesc taxele
Cum se depune declarația unică în 2021. Termenul limită este 25 mai. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

ANAF a anunțat că va lansa o verificare amplă a comerțului online nefiscalizat, verificare pe care a denumit-o „Operațiunea Mercur”. Fiscul avertizează comercianții care au făcut vânzări prin curierat să-și achite obligațiile fiscale pentru a evita plata unor penalități, informează Digi24.ro.

Operațiunea a fost declanșată ca urmare a extinderii considerabile a acestui tip de activitate comercială pe fondul epidemiei de coronavirus și numărului mare de sesizări din partea clienților care au reclamat că nu pot beneficia de garanție fără documentele fiscale aferente tranzacțiilor făcute.

ADVERTISEMENT

Cei de la Fisc au indicii că s-a intensificat comerțul cu mărfuri contrafăcute sau prin firme fantomă care operează în intervale scurte de timp, fără să-și fiscalizeze veniturile.

ANAF a depistat mecanismele evaziunii online

Inspectorii antifraudă au analizat circa 2.000.000 de vânzări online de bunuri livrate prin curier și au început verificare a peste 500 de clienți ai firmelor de curierat rapid care au avut volum mare de livrări cu plata „ramburs” sau în conturi bancare.

ADVERTISEMENT

Astfel, au fost descoperite persoane fizice care au cumpărat produse la prețuri subevaluate, care apoi sunt vândute en-detail prin comerț electronic și care nu-și achită obligațiile fiscale. Furnizorii acestor persoane fizice cumpără marfa din state ale Uniunii Europene prin firme proprii sau intermediare care apoi sunt închise după ce bunurile trec de vamă.

În consecință, ANAF va declanșa operațiuni de control pentru recuperarea taxelor și impozitelor neplătite. Totodată, Fiscul recomandă persoanelor fizice sau juridice care au făcut vânzări cu livrare prin curierat să își achite cât mai repede obligațiile fiscale restante ca să nu suporte sancțiunile prevăzute de legislația fiscală.

ADVERTISEMENT

ANAF susține că cei care își achită restanțele în perioada imediat următoare prin conformare voluntară vor putea evita astfel impunerea unor  penalități. ANAF intenționează chiar să extindă obiectivele „Operațiunii Mercur” pentru asigurarea fiscalizării încasărilor provenite din vânzările on line de bunuri și servicii.

Tags: