News

ANAF, o nouă schimbare privind cazierul fiscal! Ce vor face contribuabilii de acum

31.08.2019 | 21:12
ANAF o noua schimbare privind cazierul fiscal Ce vor face contribuabilii de acum

ANAF a anunțat o nouă schimbare privind cazierul fiscal! Astfel, instituţiile care au nevoie de cazierul unui contribuabil nu vor mai putea să i-l ceară acestuia. Acestea vor fi obligate să îl solicite direct de la ANAF, care este de asemenea obligată să îl pună la dispoziţie în format electronic. Atenție! Măsura este deja în vigoare fiind publicată în Monitorul Oficial printr-un ordin al Ministerului Finanţelor Publice.

ANAF, o nouă schimbare privind cazierul fiscal!

Măsura trebuie să reducă birocraţia, prin extinderea accesului autorităţilor şi instituţiilor publice la cazierul fiscal al contribuabililor, prin sistemul informatic PatrimVem.  Mai exact, ANAF va transmite în format electronic cazierul fiscal al unui contribuabil către autorităţile şi instituţiile publice care îl solicită, prin sistemul acest sistem informatic, în loc ca acesta să fie ridicat de la un sediu fizic al Fiscului.

Odată cu aceasta regulă se lărgește și accesul la informaţiile cu caracter fiscal deţinute de ANAF şi anume informaţiile existente în cazierul fiscal (cazierul fiscal constă în transmiterea de informaţii privind faptele sancţionate contravenţional sau penal de legile fiscale, contabile, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară). Mai mult de atât se extinde și posibilitatea pentru autoritatea de interes public de a beneficia de aceleaşi servicii ca şi autorităţile şi instituţiile publice prin acelaşi canal de comunicare.

ANAF, o nouă schimbare privind cazierul fiscal! ANAF
Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Sursa foto – facebook

Ce vor face contribuabilii de acum

„Am spus încă de la început că cei mai importanţi sunt cetăţenii, contribuabilii. Toate eforturile noastre de simplificare au în vedere îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, atât prin creşterea veniturilor, cât şi prin reducerea timpului petrecut la ghişeu”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice atunci când a fost chestionat despre subiect.

Trebuie specificat că PatrimVen reprezintă o bază de date comună în care sunt colectate, agregate şi puse la dispoziţia utilizatorilor informaţii din diverse surse privind: bunurile impozabile deţinute de persoanele fizice şi juridice în România; veniturile impozabile ale persoanelor fizice în România; informaţii despre conturile deţinute de persoanele fizice şi juridice în instituţiile bancare din România.

 

 

 

 

 

Tags: