News

ANAF reia popririle care au fost suspendate de starea de urgență. Ministerul Finanțelor a lansat aplicația e-Popriri

07.05.2020 | 16:02
ANAF reia popririle care au fost suspendate de starea de urgenta Ministerul Finantelor a lansat aplicatia ePopriri
ADVERTISEMENT

ANAF a decis să reia popririle care au fost suspendate în perioada stării de urgență. ANAF se va folosi de aplicația e-Popriri, care ar trebui să împiedice reținerea unor sume mai mari decât cele care ar fi trebuit recuperate.

ANAF reia popririle care au fost suspendate de starea de urgență

Executarea silită prin poprire pentru creanțe bugetare a fost suspendată în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus. Excepție au făcut doar executările silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală.

ADVERTISEMENT

Profit.ro dezvăluie că ANAF ar urma să reia popririle pe conturi la 15 zile de la expirarea stării de urgență, implicit din 15 iunie.

ANAF promite că nu vor mai exista situații confuze

Înainte de suspendarea popririlor existau multe cazuri în care instituțiile de credit virau sumele pentru care au fost înființate popriri bancare, fără a avea cunoștință de cele deja viratede către celalalte instituții de credit.

ADVERTISEMENT

Așadar, se nășteau multe confuzii și eistau situații de blocare/virare a sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de înființare a popririi.

În consecință, ANAF se va baza pe noula platformă e-Popriri, după intrarea în vigoare a Ordinului Ministerului Finanțelor 1.665/2020.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale prezentate de minister, platforma va funcționa astfel:

  • 1. Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înfiinţare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă. Aici, cererile sunt procesate și validate.
  • 2. De la Unitatea de Imprimare Rapidă, informaţiile din adrese sunt preluate de e-Popriri şi sunt comunicate electronic băncilor. Comunicarea se face până la ora 24.00.
  • 3. Băncile răspund Fiscului şi îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti. Procedura se reia în cazul în care nu există bani în cont, atunci când vor fi virați bani în acel cont.
  • 4. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci şi emite ordonanţările de plată, astfel încât instituţiile financiare să vireze banii.
  • 5. În următoarea zi bancară, instituţiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanţările de plată.

Așadar, platforma e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, întregul proces urmând a avea loc în timp real. Mai mult, vor fi evitate situațiile în care vor fi reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.

ADVERTISEMENT
Tags: