Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat noi informații referitoare la Declarația unică 2025. Aceasta poate fi depusă prin Spațiul privat virtual sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică.
„Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Declaraţia se depune şi de către persoanele fizice care optează în cursul anului 2025 pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS)”, se arată în comunicatul publicat de ANAF.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de instituție, Declarația unică se depune pentru veniturile realizate în anul 2024, până la data de 26 mai 2025 inclusiv, în vederea declarării venitului realizat şi stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit şi a contribuțiilor sociale.
De asemenea, aceasta se poate depune oricând în cursul anului 2025, în vederea declarării contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care optează pentru plata contribuției.
Reprezentanții ANAF recomandă ca aceasta să fie depusă în format online, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Documentul se poate încărca în Spațiul privat virtual (SPV), dar și pe site-ul https://www.e-guvernare.ro.
În același timp, formularul poate fi depus şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire. Totuși, ANAF pune la dispoziție încă o variantă.
Contribuabilii, care nu dețin un calculator personal sau care nu dispun de o conexiune la internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale (lista completă a sediilor se regăseşte pe site), cu ajutorul cărora pot efectua o serie de operațiuni.
La fața locului se poate efectua înregistrarea în cadrul serviciului SPV, se poate completa formularul propriu-zis și se poate depune apoi. Mai mult, cei care întâmpină dificultăți pot cere ajutorul funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare şi asistență pentru depunerea Declarației unice.