News

ANAF vrea să publice “lista albă”! Ce înseamnă asta şi ce plan are Fiscul

16.07.2019 | 15:08
ANAF vrea sa publice lista alba Ce inseamna asta si ce plan are Fiscul

Agenția Națională de Administrare Fiscală pregătește o serie de facilități pentru românii care sunt la zi cu achitarea taxelor și impozitelor. Mai concret, pe modelul listei cu datornici, instituția intenționează să introducă și așa-numita „listă albă” care să cuprindă numele tuturor contribuabililor buni platnici.

Ce este „lista albă”, noua inițiativă ANAF

De altfel această inițiativă se regăsește în Planul de măsuri prin care Fiscul își propune să eficientizeze procedura de colectare a veniturilor pentru Bugetul general consolidat. Introducerea „listei albe” presupune, însă, o serie de modificări ale Codului de Procedură Fiscală și, în plus, autoritățile vor fi nevoite să stabilească toate criteriile pe baza cărora contribuabilul poate fi încadrat ca „bun plătitor”. Mai mult decât atât, nu sunt cunoscute foarte multe detalii nici în privința facilităților care le vor fi acordate românilor fără datorii la stat, întrucât este necesar în prealabil un studiu de impact.

Pentru eșalonarea datoriilor, ANAF va notifica debitorul, de îndată ce se vor constata nereguli sau abateri de la îndeplinirea planului de restructurare. Cei care au de achitat o sumă ce depășește pragul de un milion de lei, pot opta pentru restructurarea datoriilor, însă această solicitare trebuie să se facă în termen de șase luni.

Mirela Călugăreanu, noua șefă ANAF. Sursa foto: realitatea.net
Mirela Călugăreanu, noua șefă ANAF. Sursa foto: realitatea.net

Ce spune noua șefă ANAF despre „lista albă”

Proaspăt instalată în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu a promis că românii buni platnici vor beneficia în cel mai scut timp de toate facilitățile pe care instituția plănuiește să le introducă.

Bunii plătitori vor beneficia de facilităţi la plata obligaţiilor fiscale. În ceea ce priveşte procedurile de eşalonare la plată, ANAF are în vedere simplificarea procedurilor, precum şi reglementarea restructurării obligaţiilor bugetare restante. Vom implementa un sistem de supraveghere a debitorilor de către organele fiscale, cu privire la respectarea planului de restructurare fiscală” , a anunțat șefa ANAF.

 

 

 

Tags: