News

Analistul financiar Adrian Bența: ”Condițiile șomajului tehnic pentru bugetari, o sfidare la adresa celor din mediul privat” + de ce “măsura Guvernului are scop electoral”. Exclusiv

09.04.2020 | 16:17
Analistul financiar Adrian Benta Conditiile somajului tehnic pentru bugetari o sfidare la adresa celor din mediul privat  de ce masura Guvernului are scop electoral Exclusiv
ADVERTISEMENT

Condițiile pentru șomajul tehnic al bugetarilor reprezintă ”o sfidare” la adresa românilor din mediul privat care au fost trimiși în șomaj tehnic cu un salariu ce poate atinge maxim 2.380 de lei, în timp ce angajații din sectorul public vor suporta o scădere nesemnificativă a veniturilor, a afirmat analistul financiar Adrian Bența, într-o reacţie pentru FANATIK.

Vezi aici cele mai importante decizii luate joi de Guvern, unele dintre ele dezvăluite în exclusivitate de FANATIK, în urma analizării proiectului OUG:

ADVERTISEMENT
  • Exclusiv. Loteria bonurilor fiscale se suspendă! Decizia de ultimă oră luată de Guvern

  • Exclusiv. Nu se mai plătesc temporar licențele și autorizațiile pentru jocuri de noroc! Gura de oxigen pentru pariori

  • Exclusiv. Obligativitatea depunerii declarațiilor fiscale pe 2019, anulată! Pe ce perioadă se aplică măsura luată de Guvern

  • Veste bună pentru companii! Statul rambursează TVA către firme, înainte de inspecția fiscală. Care sunt condițiile

  • Guvernul vrea să facă spirt medicinal din alcoolul confiscat! Măsura, luată prin OUG

  • Exclusiv. Adio, tichete de masă și alte sporuri! Dublă lovitură pentru bugetari, odată cu şomajul tehnic

Ce reprezintă de fapt şomajul tehnic pentru bugetari

Afirmația lui Adrian Bența vizează faptul că angajații din sectorul privat nu vor primi decât maxim 75% din salariul mediu pe economie, adică cel mult 2.380 de lei, pe când șomajul tehnic pentru bugetari prevede că aceștia își vor păstra 75% din salariul mediu brut.

ADVERTISEMENT

Bineînțeles că nu este o situație echitabilă, Mai mult, este o sfidare la adresa celor 800.000 de oameni din sectorul privat care vor primi cel mult 2.380 de lei pe lună”, a spus Bența pentru FANATIK.

Acesta a estimat că, în afara de pierderea sporurilor, veniturile bugetarilor vor scădea cu numai circa 10-15%, în condițiile în care intrarea în șomajul tehnic în aparatul de stat se va face prin rotație, câte 15 zile pe lună.

ADVERTISEMENT

Adrian Benţa: “Măsura de şomaj tehnic la bugetari e una pur electorală!”

Măsura a fost luată în scop electoral pentru că este un an cu alegeri ca să arate populației că și bugetarii suportă unele costuri”, crede analistul financiar.

În plus, nici economiile făcute la buget nu vor fi consistente. ”Efectul este nesemnificativ, nu se fac economii mari”, a crede Adrian Bența.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că, dacă statul român ar vrea să facă economii consistente, ar trebui să implementeze cât mai rapid digitalizarea administrației, în forma prevăzută de OUG 43/2020, și să reducă numeric aparatul de stat.

Șomaj tehnic cu o indemnizație de 75% din salariu

Guvernul urmează să aprobe în ședința pe care o va avea joi, 9 aprilie, de la ora 17:00, intrarea unei părți a bugetarilor în șomaj tehnic.

”Pe perioada decretării stării de urgență, pentru instituțiile și autoritățile publice se aplică, prin asimilare, prevederile art. 52 alin.1 din Legea nr.53/2003 din Codul Muncii. În această perioadă se acordă o indemnizație plătită din fondul de salarii de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”, se arată în OUG propusă de Ministerul Muncii.

Aceasta măsură se aplică ”pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă din cadrul instituțiilor și autorităților publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, autoritățile autonome, precum și regiilor autonome, precum și societăților și companiilor naționale și societăților la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat sau de unitatea administrativ teritorială”.

ADVERTISEMENT