Fotbal international

Andrei Vochin analizează Liverpool – Bayern Munchen 0-0: Am așteptat Iron Maiden și l-am văzut pe Udo Jurgens

20.02.2019 | 12:24
Andrei Vochin analizeaza Liverpool  Bayern Munchen 00 Am asteptat Iron Maiden si lam vazut pe Udo Jurgens

De aseară, de când s-a terminat Liverpool – Bayern și până acum, murmurul microbiștilor s-a întețit. A început printr-o ridicare de sprînceană la fiecare duel pierdut de Salah în fața lui Hummels sau de Coman în fața lui Alexander, a continuat nervos când numărul șuturilor pe poartă nu se mai ținea pe hârtie, ci pe degetele de la o singură mână, pentru a se transforma în final în sudalme la adresa celui mai așteptat afiș din actuala fază a Ligii Campionilor. Să aștepți un festival de goluri și să primești un 0-0 este, fără îndoială, frustrant. E ca și cum ai lua bilet Iron Maiden și te trezești pe scenă cu Udo Jurgens.

Analiza lui Andrei Vochin, după Liverpool – Bayern 0-0

”N-a fost o seară de Liga Campionilor”, a declarat la final Jurgen Klopp, corect și succint în analiză ca de fiecare dată. A fost seara în care ambele protagoniste s-au temut să nu zboare din Liga Campionilor. Prestația lor extrem de aisgurată, fără expunere la pericole, poate fi justificată de lista lungă a absențelor. Liverpool, fără fundașii centrali Van Dick și Lovren și cu un Firmino afectat de un virus intestinal, s-a temut să se aventureze în acel pressing nebun departe de poartă. Ca să nu-i lase singuri pe Matip și improvizatul stoper Fabinho în fața lui Lewandowski. Bayern, fără Muller, Robben sau Boateng, a încercat să țină mingea cât mai mult chiar dacă asta a însemnat un joc de posesie desfășurat în cea mai mare parte a timpului între fundași și excelentul Neuer, al cărui joc de picior l-ar recomanda oricând pentru postul de play-maker în campionatul României.

Liverpool - Bayern a dezamăgit în optimile Champions League
Liverpool – Bayern a dezamăgit în optimile Champions League
  • 3-2 pentru Liverpool a fost scorul șuturilor pe poartă

La pauză așteptam forcingul din partea a doua. Încă speram. Văzusem o primă repriză în care gazdele au încercat un pressing foarte sus, uneori chiar în careul mic al lui Neuer, acțiune dejucată de succesiunea de pase sigure și de mingi aruncate apoi spre terenul advers, acolo unde Lewandowski a câștigat toate duelurile aeriene din prima jumătate de oră. Când a capturat mingea, Liverpool a jucat lent, permițând regruparea nemților, care, și așa, nu se aventurau prea departe de poartă. A rezultat un joc din care cineva parcă scosese porțile, singurele ocazii mari venind după incursiunea lui Gnabri, din minutul 13, când Alisson l-a salvat pe Matip de autogol, și după vijelioasa contră purtată de Firmino și Keita încheiată cu uriașa ratare a lui Mane, singur cu Neuer. O singură perioadă de forcing a putut să producă Liverpool, în ultimul sfert de oră, dar și aceea fără rezultat pe tabelă.

  • 18:24 minute de posesie a avut Bayern în propria jumătate și numai 10:38 în terenul advers, conform InStat
  • 6-0 pentru Liverpool a fost rezultatul șuturilor pe poartă între minutele 30-45

De aceea așteptam repriza secundă. Doar că n-a fost seara lui Moș Crăciun. Și nici a atacanților, care au pălit cu fiecare minut scurs, storși în duelurile defensive prin preajma propriilor careuri. De exemplu, James Rodriguez, folosit mijlocaș, a fost omul de la Bayern care a alergat cel mai mult, care a inițiat cele mai multe acțiuni ofensive ale oaspeților, dar care n-a putut să trimită un șut pe poarta lui Alisson. Dincolo, o dată cu epuizarea omului cheie Firmino, nici Salah, temperat excelent de triunghiul Alaba – Javi Martinez – Hummels, nici Mane, n-au mai văzut poarta. Astfel că, două echipe care au în componență jucători cu o cotă de piață de aproape două miliarde de euro n-au putut produce într-o repriză decât un șut pe poartă. Împreună!!!

Mohamed Salah și David Alaba, în timpul duelului Liverpool-Bayern
Mohamed Salah și David Alaba, în timpul duelului Liverpool-Bayern

Ce aruncați voi dați-ne nouă!

Pe la sfârșitul anilor 90, pe când se întorcea cu avionul de la un meci internațional, scriitorul Fănuș Neagu tot încerca să scrie pe o coală, textul ce urma să fie publicată a doua zi pentru celebra sa rubrică de ”Cronici afurisite”. Nota câteva rânduri, apoi mototolea hârtia și o arunca pe culoarul dintre scaune. Nu-i plăcea că nu găsea începutul. În jurul său se strânseseră 3-4 ghemotoace de hârtie. Un coleg mai tânăr, jurnalist la Sportul, s-a ridicat de pe scaunul din față și a început să le adune, să le desfacă și să le îndrepte. ”Ce faci, mă?”, i-a tunat nea Fane cu vocea guturală. ”Maestre, ce arunci mata, dă-mi-le mie, că le public eu!”, a fost replica plină de umor a ziaristului.

Nu mai înjurați, așteptați returul!

Cam așa simt eu și după acest nesatisfăcător Liverpool – Bayern 0-0. Microbistul de Liga Campionilor, de un păhărel de Martel asezonat cu un trabuc cubanez,  înjură. Are senzația că a pierdut degeaba o seară pe care o aștepta din decembrie, de la tragerea la sorți. Cel din mine, care trăiește săptămână de săptămână cu semințele și berea la PET din Liga 1, se mulțumește chiar și cu ce a văzut. Și dacă nu credeți, hai să ne uităm un pic pe raportul InStat. Acolo unde fundașul stânga de la Liverpool, Robertson, depășit de câteva ori de Gnabry, are cel mai mic INDEX InSTAT din toată echipa: 308. Știți care e media INDEX InSTAT a primelor trei clasate de la noi, CFR, Craiova și FCSB? Vă spun eu: 255. Așa că, hai să ne revenim și să așteptăm returul!