News

Analiză Bloomberg. Doar jumătate dintre cei mai bogați 20 de oligarhi ruși au fost sancționați de Vest

Jurnaliștii de la Bloomberg atrag atenția asupra faptului că doar 10 miliardari ruși au fost țintele sancțiunilor. Restul își pot folosi resursele din întreaga lume fără piedici.
30.03.2022 | 20:09
Analiza Bloomberg Doar jumatate dintre cei mai bogati 20 de oligarhi rusi au fost sanctionati de Vest
Bloomberg atrage atenția asupra faptului că listele de sancțiuni ale occidentalilor nu se suprapun. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miliardarii ruși, unii dintre cei mai importanți apropiați ai Kremlinului, au fost vizați de valurile de sancțiuni adoptate de la începutul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, o analiză Bloomberg arată că doar 10 dintre cei mai bogați oligarhi au fost afectați.

Care este situația oligarhilor?

După cum explică jurnaliștii americani, doar 10 dintre cei mai bogați miliardari ai Rusiei nu au fost supuși sancțiunilor impuse de statele occidentale. Asta înseamnă că ceilalți 10 pot călători și își pot folosi resursele fără restricții.

ADVERTISEMENT
Sancțiuni
Bloomberg a făcut o analiză a sancțiunilor aplicate celor mai bogați 20 de ruși. Credit foto: Bloomberg

Oligarhii ruși se află pe listele de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, Regatul Unit și de Statele Unite ale Americii.

Datele oficiale arată că europenii au impus sancțiuni în cazul a nouă dintre cei mai bogați miliardari ruși, britanicii în cazul a zece. Asta în timp ce, autoritățile americane au sancționat doar patru.

ADVERTISEMENT

Doar trei oligarhi figurează pe toate cele trei liste, asta în timp ce patru dintre cei mai bogați cinci oameni din Rusia nu au fost sancționați deloc. Printre cei afectați de măsuri se numără și cel mai bogat rus, Vladimir Potanin, un magnat al metalelor care avea o valoare de peste 30 miliarde de dolari pe 18 februarie, după cum arată o statistică.

O altă figură importantă de pe aceste liste este Alexey Mordashov, acționarul majoritar al Severstal PJSC, al patrulea producător de oțel din Rusia, ale cărui active au fost înghețate de UE pe 28 februarie și de către Marea Britanie două săptămâni mai târziu.

ADVERTISEMENT

De ce unii oligarhi au fost sancționați?

Datele de până acum indică faptul că SUA au înghețat activele a 852 de persoane, Uniunea Europeană a 775 și Marea Britanie a 982. Multe dintre aceste sancțiuni nu se suprapun. În timp ce aproape 550 de persoane au fost sancționate atât de Marea Britanie, cât și de UE, sancțiunile  comune cu SUA sunt mai rare.

Experții sunt de părere că poate fi identificată o logică care să explice modul în care au fost impuse sancțiunile asupra oligarhilor. Astfel, este posibil ca aceștia să controleze afaceri importante pentru economiile occidentale sau chiar să aibă o legătură limitată cu Kremlinul.

ADVERTISEMENT

“Aceste decizii ar putea fi luate pentru că nu se crede că ei sunt aproape de Kremlin, fie pentru că ar putea fi prea dificil de sancționat, iar guvernele doresc să dezvolte un plan înainte de a lua o astfel de decizie”, explică John Smith, oficial al Trezoreriei SUA care a condus un grup de aplicare al sancțiunilor.

ADVERTISEMENT