News

Analiza campaniei electorale a PNL în online

Partidele din România au încercat să se autodepășească în campania electorală, în special în mediul on-line. Iată cum poate fi analizată campania PNL.
04.06.2024 | 13:28
Analiza campaniei electorale a PNL in online
Analiza campaniei electorale a PNL în online. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Analiza vizabilității online a PNL în campania electorală a fost făcută cu ajutorul softului de media intelligence NewsVibe România, folosit pentru a evalua modul în care a fost menționat numele PNL, dar și termenii asociați de PNL, în această lună de campanie electorală. Datele au fost extrase din cele mai relevante 5000 de surse online, precum și din Facebook.

Analiza campaniei electorale a PNL în online

Conform Informat.ro, datele sunt reprezentative pentru zona cea mai activă de creare de conținut de știri, iar statisticile au fost îmbunătățite cu algoritmi de inteligență artificială procesați de echipa NewsVibe. Totul pentru înțelegerea unui volum ridicat de știri sau postări. Astfel, analiza arată modul în care a fost menționat PNL în presă în ultimele săptămâni, dar și în ce zone și cu ce intensitate.

ADVERTISEMENT

Interesant, ritmul de creștere a mențiunilor a fost mai mare în prima săptămână de campanie, ”cu o intensitate maximă chiar la începutul efectiv, în zona 8 mai”. Creșterile ulterioare au fost ciclice, asigurate de zone diferite, conform analizei. În analiza din ultimele 30 de zile se arată cum PNL a avut nu mai puțin de 5.500 de mențiuni relevante pe web și 7.700 pe Facebook.

Daily Trends
Daily Trends

(Grafic NewsVibe – scor de accelerație zilnică, ce evidențiază tendințele de scădere sau creștere a numărului de mențiuni despre tema monitorizată; în analiză sunt luate în calcul doar mențiunile relevante din sursele filtrate de NewsVibe)

ADVERTISEMENT

Mențiunile despre PNL au fost vizualizate în total de 117 milioane de ori, astfel că mențiunile de pe Facebook sunt semnificativ mai multe decât cele de pe net. Se sugerează, astfel, o utilizare intensivă a rețelelor de socializare pentru această campanie electorală. Conform graficului de impact, datele relevante au avut un total de 13.200 de hituri și 115,7 milioane de vizualizări, cu vârfuri pe 8 și 28 mai.

Grafic News Vibe
Grafic News Vibe

(Grafic NewsVibe – evoluția mențiunilor despre PNL, în top 4000 de surse de Facebook din România, comparativ cu evoluția mențiunilor despre PNL în topul surselor web din România)

ADVERTISEMENT

Unde a fost menționat PNL, însă, cel mai mult la nivel de țară?

Grafic News Vibe 2
Grafic News Vibe 2

Grafic NewsVibe – harta distribuției știrilor despre PNL în top 1000 de surse locale, din județele din România; au fost luate în calcul postări sau articole din surse relevante pentru fiecare județ în parte)

Conform graficelor prezentate de Informat.ro, ”harta activității locale arată o concentrare mare de mențiuni în județele Suceava, Constanța, Iași, Vrancea sau Cluj. Sunt multe mențiuni și în Timiș, Neamț sau București. Aceste zone reflectă un interes major pentru activitățile liberalilor și campania PNL”.

ADVERTISEMENT

Cuvinte cheie, hashtaguri și emoji-uri importante

Cât despre emojis relevante folosite în această campanie electorală pentru PNL, acestea includ culorile PNL (albastru și galben), precum și (thumbs up), (bifă), (pioneza), și (cutie de vot). Aceste simboluri reflectă aprobarea, succesul, importanța și procesul de vot, indicând un mesaj mobilizator din partea PNL.

Grafic News Vibe 3
Grafic News Vibe 3

(Grafic NewsVibe – nor de cuvinte cu cele mai menționate emojiuri despre PNL)

Referitor la hashtaguri, printre cele mai relevante sunt #continuaimpreuna, #constanta, #psd, #bucuresti, #sectorul, și #pnl. Acestea reflectă cele mai importante teme de discuție din campania PNL, vorbind aici despre unitatea dreptei, importanța regională și competiția cu Partidul Social Democrat.

Alte hashtaguri notabile includ #alegeri sau ”administratieliberală, cu un focs pe lideri locali și alegeri. ”Sunt incluse si nume asociate cu alte partide (PSD sau Dreapta Unita – pentru că numele PNL sau termeni asociați cu PNL au apărut în postări ale contracandidaților, în diverse locuri din țară)”, mai transmite sursa citată.

Grafic News Vibe 4
Grafic News Vibe 4

(Grafic NewsVibe – nor de cuvinte cu cele mai menționate hashtags despre PNL)

De asemenea, cele mai multe mențiuni despre PNL provin din categorii de tip Politică internă, Dezvoltare rurală, Alegeri, Guvernare și Justiție, categorii care sugerează că discuțiile sunt axate pe guvernare, contextul geopolitic și dezvoltarea regională. Alte cuvinte cheie folosite des includ termeni precum Nicolae Ciucă, PSD, PNL, liberal, lideri români, Sebastian Burduja și candidat.

Cuvintele cheie respective reflectă accentul pe competiția dintre PNL și alte partide, precum și pe liderii politici, pe guvernare și pe importanța candidaturilor. Vizibilitatea în mediul online a PNL a fost caracterizată și prin postări ale primarilor în funcție, cu un ton constructiv.

Acești lideri au subliniat realizările lor și proiectele aflate în desfășurare, mizând pe un mesaj de continuitate și dezvoltare. Direcția europeană a României a fost, de asemenea, un alt aspect important pe care PNL l-a subliniat. ”În concluzie, în aceste săptămâni de campanie, termenii asociați cu PNL se bucură de o atenție semnificativă pe Facebook, și au un impact mare în județele precum Suceava, Constanța, și, recent, la București.

Campania se concentrează pe mesaje referitoare la primarii în funcție și pe competiția cu alte partide (inclusiv PSD). Cele mai importante subiecte discutate includ guvernarea, dezvoltarea rurală, alegerile și justiția, iar liderul politic Nicolae Ciucă pare o figură centrală în mențiuni. Emojis și hashtagurile sugerează un mesaj pozitiv și mobilizator”, se arată în analiza publicată de Informat.ro.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”