News

ANALIZĂ. Cum ar putea începe Al Treilea Razboi Mondial chiar MÎINE

Situatia foarte tensionata dintre marile puteri ale lumii - inclusiv aliantele militare -, precum si conflictele si bombardamentele din Orientul Mijlociu genereaza ingrijorare, nu putini fiind cei...
11.10.2015 | 20:03
ANALIZA Cum ar putea incepe Al Treilea Razboi Mondial chiar MIINE

Situatia foarte tensionata dintre marile puteri ale lumii – inclusiv aliantele militare -, precum si conflictele si bombardamentele din Orientul Mijlociu genereaza ingrijorare, nu putini fiind cei care se tem de inceputul celui de-Al Treilea Razboi Mondial.

Ar fi nevoie doar de o mica scanteie pentru a incepe un conflict intre NATO si China sau Rusia, se arata intr-o ampla analiza The Telegraph. Astfel, s-ar declansa forme de razboi nemaivazute pana acum.

In ultimele doua decenii, liderii de la Londra si Washington s-au concentrat pe operatiuni din locuri precum Sierra Leone, Bosnia, Irak, Afganistan si acum Siria, unde principala grija a fost si inca este reprezentata de slabiciunea statului, care face implozie.

In prezent, insa, sunt in joc curente serioase la nivel global, existand riscul ca statele puternice sa plece la razboi. Conflicte cu state precum Rusia sau China au fost ceva ce parea ingropat odata cu sfarsitul Razboiului Rece. Insa tensiunile mocnite de astazi sunt o dovada ca exista un risc ca un razboi sa devina realitate.

Scenariile de groaza – cum ar izbucni razboiul

Ca si in evenimentele din trecut, este perfect posibil ca un al treilea conflict mondial sa poata incepe cu un mic eveniment sau chiar accidental. Astfel, potrivit sursei citate, unul dintre multiplele avioane de bombardament rusesti care cerceteaza granitele NATO s-ar putea ciocni cu un RAF Typhoon (Eurofighter Typhoon, folosit de armatele din Marea Britanie, Germania, Italia, Spania si Austria – n.red.), provocand astfel un conflict in aer pe care lumea nu l-a mai vazut de decenii.

Intr-adevar, cerul de deasupra Siriei a inceput sa devina periculos de aglomerat, avioanele rusesti zburand in apropierea celor americane si bombardand ruine. In plus, au existat incidentele din spatiul aerian al Turciei.

Sau un mare conflict ar putea izbucni pe apa, atunci cand un vas japonez sau american se “zgarie” de unul al marinei chineze, printre recifele din Pacific, care sunt militarizate ca parte a actualei curse de inarmare a Asiei.

De asemenea, un conflict ar putea aparea ca urmare a unei decizii mai ample de incercare de remodelare a lumii. Curentele politice din Asia incep deja sa se schimbe, in timp ce armata si economia incep sa fie pe masura celor din Occident. Intr-un discurs privind “visul chinezesc”, presedintele Xi Jinping a facut deja referire la inlocuirea Statelor Unite din postura de putere dominanta a lumii.

Intre timp, cresterea economica a Chinei duce cu sine promisiunea ridicarii mai multor oameni din saracie decat in orice alt moment din istoria omenirii.

Cum s-ar desfasura Al Treilea Razboi Mondial?

In ce priveste Rusia, puterea odata mareata a lumii se afla acum in declin economic si politic. Un copil nascut in aceasta tara are aproximativ aceeasi speranta de viata precum unul nascut in Haiti. Chiar si asa, jocul pe care il face Vladimir Putin cu aceste carti mai proaste ca oricand este sa isi forteze granitele si sa trimita NATO la cele mai inalte niveluri de alerta de la jumatatea anilor ’80.

Cand vine vorba despre modul de desfasurare a unui al treilea razboi la nivel global, sursa citata sustine ca acesta ar fi fara dubiu diferit de “micile razboaie” de astazi. Este clar insa ca scena de desfasurare a unui asemenea razboi ar trece dincolo de luptele familiare la sol, cu care ne-am obisnuit. Pentru ca, spre deosebire de talibani si de Statul Islamic sau chiar de efectivele militare ale unor puteri precum Irakul lui Saddam Hussein, adevaratele puteri statale pot desfasura forte in orice domeniu.

Am vedea astfel tipul de lupte pentru controlul aerului si marii pe care nu le-am trait de peste 70 de ani. Aceste lupte ar necesita insa un arsenal major, de felul celui pe care Marea Britanie se straduieste sa il achizitioneze in prezent. Guvernul de la Londra este pe cale sa cumpere noi avioane de lupta de 12 miliarde de lire sterline, armata britanica avand o gama de avioane mai slaba decat cea din urma cu trei sferturi de secol, implicata in Al Doilea Razboi Mondial.

Noile teritorii de lupta – spatiul si spatiul cibernetic

Un Al Treilea Razboi Mondial s-ar putea duce insa si pe teritorii la care liderii din ultima conflagratie globala poate ca nici nu se gandeau, respectiv spatiul si spatiul cibernetic.

Primul, spatiul, face acum parte din sistemul nervos militar. Astfel, nu este vorba doar despre satelitii militari de spionaj – 80 la suta dintre comunicatiile militare ale NATO se desfasoara pe satelitii comerciali, ceea ce ii face tinte fara indoiala intr-atat de importanti strategic precum sunt aerodromurile sau santierele navale.

Capabilitatile anti-sateliti ale Chinei au fost demonstrate in mod repetat incepand cu 2007, iar despre Rusia se crede ca lucreaza la arme care tintesc sistemele spatiale, pentru a lasa NATO in bezna. Intre timp, armata americana a alocat doar 5 miliarde de dolari pentru planurile sale de razboi ce implica satelitii.

Al doilea teren de lupta, spatiul cibernetic, a depasit taramul SF si este parte din afacerile militare. Acolo, poate ca luptele au inceput deja, hackerii chinezi reprezentand cea mai mare amenintare pentru aliatii occidentali din acest punct de vedere. De asemenea, si rusii au folosit loviturile cibernetice pentru a ataca comunicatiile si comertul din Ucraina, in timp ce SUA au folosit acest tip de atac impotriva centrelor de cercetare nucleara din Iran.

In spatiu si in spatiul cibernetic, nu exista granite geografic si, mai mult, reteaua militara se impleteste cu cea civila. Astfel, comunicatiile si informatiile militare impart aceeasi banda cu bunicile care trimit email, iar GPS-ul este folosit atat de ultima generatie de drone RAF, cat si de familiile care se intorc din vacanta, de exemplu.

Trebuie sa recunoastem ca un asemenea conflict nu este nici dorit, dar nici inevitabil. Desi poate nu ar mai conta, un al treilea conflict mondial ar fi un esec al diplomatiei. Prea multi lideri si ganditori isi imita predecesorii din urma cu un secol, care au crezut ca progresul si comertul au facut cumva sa se estompeze riscul unui razboi intre tari.

In schimb, prea multi lideri militari isi imita omologii istorici si sunt excesiv de optimisti in legatura cu un asemenea razboi, daca ar avea loc – folosind cuvinte drept “scurt si precis”.

Iar acum nu mai este politica evitarea discutiilor despre asemenea tendinte, pentru ca daca exista o speranta de a preveni asemenea lupte intre marile puteri, o discutie sincera si deschisa despre adevaratele riscuri si posibilele orori ce ar urma este absolut necesara.

Sursă: www.ziare.com