News

ANALIZĂ. Cum se face că Africa are mai puține cazuri de coronavirus decât Marea Britanie? Europa a uitat lecția de gripă spaniolă

24.03.2020 | 11:14
ANALIZA Cum se face ca Africa are mai putine cazuri de coronavirus decat Marea Britanie Europa a uitat lectia de gripa spaniola
ADVERTISEMENT

Africa are mai puține cazuri de coronavirus decât Marea Britanie, iar rata de infecție este este mai scăzută, arată datele consultate de FANATIK de pe harta cazurilor de COVID-19 la nivel mondial, cu 8 țări ce au înregistrat un singur caz și alte șase cu doar două cazuri.

Cum a reușit Africa să gestioneze rapid infecțiile cu coronavirus

În condițiile în care Italia a ajuns țara cu cele mai multe decese înregistrate într-o zi, iar Europa și America, două puteri economice, se confruntă cu o adevărată criză cauzată de noul coronavirus, întrebarea firească ar fi de ce statele slab dezvoltate nu par a avea probleme cu pandemia de COVID-19?

ADVERTISEMENT

Răspunsul la această întrebare vine din faptul că multe state de pe continentul african au recurs la măsuri mult mai drastice de limitare a răspândirii virusului decât au făcute țările europene, iar acest lucru se poate vedea în cifrele raportate oficial.

De exemplu, în Sudan, după înregistrarea unui singur caz de coronavirus și al unui deces cauzat de COVID-19, toate școlile și universitățile au fost închise. Alte țări din Africa, precum Egiptul, au luat decizia de a închide în cel mai scurt timp aeroporturile.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a făcut aproape imposibilă aducerea virusului COVID-19 din țările cu probleme cauzate de noul agent patogen.

Statele africane și experiența virusurilor

Statele africane, în ciuda economiei precare, au o experiență mai mare în gestionarea situațiilor de criză cauzate de virusuri, fapt ce le-a făcut mult mai conștiente față de pericolul reprezentat de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Epidemia de Ebola din 2014 este încă bine întipărită în mintea țărilor sub-Sahariene și a fost o experiență care a demonstrat Africii că prevenția și izolarea sunt singurele măsuri de prevenire a multor de decese, o lecție pe care Europa, dar și celelalte continente, trebuie să o repete.

În timp ce țările dezvoltate sunt îngrijorate de măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii infecției, răsfrânse automat asupra economiei, Africa nu are nimic de pierdut.

ADVERTISEMENT

Într-un continent cu un sistem medical general precar, malnutriție, concentrări mari de oameni și o lipsă de apă curentă, oamenii de acolo au trecut direct la acțiuni.

În Africa nu există armuri de protecție, pachete de ajutorare a populației afectate sau asigurări medicale corespunzătoare, așa că populația din țările africane știe că are o singură șansă de supraviețuire: prevenția, nu tratarea.

Africa a învățat ceva din gripa spaniolă, restul lumii nu

Există puține date despre impactul pe care gripa spaniolă l-a avut asupra Africii, exceptând Africa de Sud, unde se știe că 6% din populație a murit din cauza trupelor militare concentrate acolo.

Cu toate acestea, statele africane ce au avut de suferit de pe urma gripei spaniole au fost cele care au fost expuse la oamenii și capitalul din afara continentului, venit mai ales calea apei.

Un lucru similar și predictibil a avut loc și acum, când noul coronavirus a fost introdus pe continent. Astfel, cei înstăriți au revenit din diverse părți ale lumii în statele de origine, purtând cu ei COVID-19, același lucru petrecându-se și cu turiștii sosiți în Africa.

De altfel, primele cazuri confirmate cu coronavirus din Egipt se pare că au fost legate de un vas de croazieră, unde localnicii ce i-au servit pe turiști au luat virusul de la aceștia.

Răspândirea virusului pe continentul african se află acum la o răscruce de drumuri. Acest lucru se datorează faptului că unele țări din Africa permit în continuare călătoriile de afaceri și afluxul de turiști, însă impun condiții foarte stricte celor care vor să părăsească granițele, inclusiv celor bine înstăriți.

Pierderi economice versus pierderi omenești

În acest timp, statele din zonele dezvoltate, inclusiv România, a introdus măsurile de protecție gradual și de fiecare dată cu excepții. Limitarea răspândirii infecției presupune ca fiecare stat implicat în lupta contra coronavirus să adopte toate măsurile necesare limitării șanselor ca virusul să se transmită și la alte persoane.

În astfel de clipe prețioase, țările dezvoltate aprobă măsurile de protecție cu gândul la pierderile economice, în timp ce statele slab dezvoltate, cum este cazul și celor de pe continentul african, o fac gândindu-se la pierderile de vieți omenești, fiind perfect conșitente că sunt în această luptă singure.

Din ce se poate observa până în acest moment, strategia adoptată de țările africane pare să fie mai eficientă. Vom ajunge să considerăm Africa un model în gestionarea viitoarelor epidemii sau vom repeta aceleași greșeli de fiecare dată?

ADVERTISEMENT
Tags: