News

Analiză. Cum vor arăta rețelele 5G din UE și SUA fără implicarea chinezilor?

După ce au colaborat pentru a exclude companiile chinezești din domeniul comunicațiilor de mare viteză, Europa și SUA nu pot atinge un acord în ceea ce privește viitorul rețelelor 5G.
06.12.2021 | 17:21
Analiza Cum vor arata retelele 5G din UE si SUA fara implicarea chinezilor
În ultimii doi ani, controlul Huawei asupra infrastructurii 5G a fost limitat în Occident. Sursă foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Rețelele 5G reprezintă viitorul comunicațiilor, permițând viteze de transfer a datelor net superioare standardelor actuale din domeniul comunicațiilor. Într-o proporție semnificativă, aceste noi tehnologii au fost dezvoltate de companii din China, cea mai importantă fiind Huawei.

Oficialii guvernamentali de pe cele două părți ale Atlanticului s-au concentrat în ultimii doi ani pe o serie de politici de limitare a rolului producătorilor chinezi de echipamente 5G Huawei și ZTE.

ADVERTISEMENT

O analiză Politico arată eforturile de a limita controlul companiilor și, în cele din urmă, al autorităților chineze asupra infrastructurii de comunicații din Occident a dat naștere unor noi îngrijorări.

După cum arată analiza, companiile Ericsson (Suedia) și Nokia (Finlanda) au preluat poziția lăsată liberă de către Huawei, iar asta creează o serie de îngrijorări. Aceste îngrijorări sunt mai acuze peste ocean și asta deoarece SUA nu are o companie care să ofere tehnologia necesară rețelelor 5G.

ADVERTISEMENT

Problemele de securitate asociate cu echipamentele oferite de către Huawei sunt din nou de actualitate. Și asta deoarece arhitectura europeană 5G, numită Open RAN, ar putea fi și ea vulnerabilă în fața atacurilor informatice.

Cum construim rețele 5G fără implicarea Huawei?

Pentru a răspunde la această întrebare, reprezentanții structurilor de securitate din UE, Regatul Unit, SUA, Japonia,  India, Israel și Australia se vor întâlni în curând la Praga. Aceștia vor discuta cum ar trebuie să fie construite noile rețele de comunicații și cum vor fi gestionate riscurile de securitate asociate acestora.

ADVERTISEMENT

O tranziție cu succes la 5G și mai departe necesită o piață diversă și competitivă, care să prevină dependența de un număr mic de furnizori, în special de cei considerați a fi cu risc ridicat, sau de o singură țară”, arată un document prezentat de Politico.

Toți participanții la această întâlnire încearcă să propună o serie de măsuri pentru a fi aprobate de către partenerii lor. Nu fac excepție nici cehii, aceștia înaintând o serie de principii care ar trebui să stea la baza deciziilor luate în acest summit.

ADVERTISEMENT

Cehii vor ca noua infrastructură 5G să permită atingerea potențialului maxim de către rețelele deschise și interoperabile și care să faciliteze dezvoltarea standardelor tehnice. Aparent, în această categorie s-ar afla și proiectul Open RAN.

Open RAN aduce noi provocări de securitate

Proiectul Open RAN este o inițiativă occidentală de a crea sisteme de comunicații de a crea hardware și software de uz general, neutru și open-source, oferite de către companii mai mici din SUA și Japonia. Scopul unei astfel de mutări este de a elimina controlul pieței menținut de către Huawei și competitorii săi europeni: Ericsson și Nokia.

Această idee este susținută de către SUA, care nu are o companie care să rivalizeze cu Huawei sau companiile Europene. Totuși, oficialii europeni sunt de părere că implicarea unui număr ridicat de companii creează mai multe opțiuni pentru spionii, hackeri și sabotorii care vor să compromită comunicațiile de înaltă viteză ale Occidentului.

Ideea de ”securitate prin proiectare nu a fost încă suficient implementată în Open RAN și, în unele cazuri, prezintă riscuri de securitate”,a declarat săptămâna trecută Arne Schönbohm, președintele Oficiului Federal German pentru Securitatea Informației (BSI) la prezentarea unui raport despre rețelele Open RAN.

Implicațiile ascunse ale unor rețele 5G fără Huawei

Dezbaterile în jurul arhitecturii unor rețele 5G independente de tehnologia oferită de companiile din China ascunde o serie de probleme mai profunde, legate de controlul pe care statele occidentale îl au sau nu asupra lanțurilor de aprovizionare din zona comunicațiilor.

Eforturile  împotriva Huawei au fost un semnal de alarmă care a atras atenția multor guverne că au pierdut controlul asupra companiilor de telecomunicații. În prezent,  piața s-a consolidat în jurul a patru sau cinci jucători relevanți, dintre care doi sunt chinezi.

Lipsa producătorilor autohtoni de 5G i-a frustrat în special pe americani, ceea ce a condus la un sprijin puternic pentru inițiativa Open RAN.

În Europa, lucrurile stau diferit, și asta deoarece Ericsson și Nokia au avut foarte mult de câștigat în urma restrângerii cotei de piață a companiilor chinezești, ceea ce poate explica reticența oficialităților comunitare față de OpenRAN.

Țări precum Coreea de Sud și Japonia se folosesc de scoaterea Huawei de pe piața telecomunicațiilor pentru a-și ajuta producătorii naționali de echipamente. NEC, o companie din Japonia, a semnat o serie de parteneriate cu firme britanice pentru a-și diversifica lanțurile de aprovizionare. Iar Samsung, companie originară din Coreea de Sud dar care se bucură de un succes global, vrea să își crească implicarea pe piața 5G din SUA și alte regiuni de pe glob.

ADVERTISEMENT