News

Analiză. De la izolare la distanţare. Cum va arăta viaţa noastră începând cu 15 mai. Vom mai avea curaj să stăm cu orele la terasele aglomerate?

14.05.2020 | 12:35
Analiza De la izolare la distantare Cum va arata viata noastra incepand cu 15 mai Vom mai avea curaj sa stam cu orele la terasele aglomerate
ADVERTISEMENT

Două luni au stat românii în izolare sau cel puțin au încercat pe cât posibil să respecte măsurile din starea de urgență. Acum că aceasta a ajuns la final, ce urmează?

De la izolare la distanțare

Nimeni nu-și imagina vreodată la începutul anului că 2020 va fi unul al pandemiei de coronavirus, marcat, pentru foarte mulți, de o izolare de câteva luni.

ADVERTISEMENT

De pe 16 martie, președintele Klaus Iohannis a decis că România intră în starea de urgență, iar ordonanțele militare au impus măsuri nemaivăzute până acum în lumea modernă, în care oamenii erau liberi să facă aproape tot ce vor, să călătorească și să aibă o viață socială activă.

După două luni de stat în casă, iată că a sosit și momentul mult așteptat, acela de a ne bucura din nou de anumite (pentru moment) plăceri ale vieții. Ce facem acum?

ADVERTISEMENT

Cu siguranță perioada de izolare ne-a schimbat pe toți într-un fel sau altul, iar această schimbare este pe punctul de a fi observată de pe 15 mai, atunci când România va intra într-o perioadă de relaxare a măsurilor impuse până acum de autorități.

Ne vom gândi de două ori înainte de a face anumite lucruri considerate firești până de curând

Indiferent de ce măsuri vor mai fi dispuse în viitorul apropiat, știm clar că lucrurile nu vor mai fi la fel.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, prima întâlnire cu prietenii sau cu familia, după două luni de stat în casă, nu va mai fi la fel ca reuniunile de dinainte de coronavirus.

Astfel, strângerile de mână sau pupăturile pe obraz vor fi înlocuite, cel mai probabil, cu salutul de la o oarecare distanță, presarat, desigur, cu glume pe seama faptului că unii dintre voi ar putea fi infectați COVID-19 și atunci este indicat să păstrați o distanță rezonabilă.

ADVERTISEMENT

Alții vor fi și mai reticenți și cu siguranță nu vor mai servi snack-uri din același bol cu restul oamenilor și vor avea grijă se spele pe mâini de fiecare dată când vor atinge alte persoane sau obiecte care nu le aparțin.

Nici călătoriile nu vor mai fi la fel. Fie că vorbim de drumuri scurte sau mai lungi, cu transportul în comun sau servicii de ride sharing, oamenii vor fi mult mai responsabili și vor avea grijă să poarte măști de protecție și să aibă asupra lor substanțe dezinfectante.

Astfel, este posibil să nu mai vedem celebrele aglomerații la metrou, asta și pentru că multe companii vor decide să-și lase în continuare angajații să lucreze de acasă, iar românii se vor gândi de două ori înainte să mai urce într-un autobuz plin cu oameni sau să-și cumpere bilet de tren fără loc.

Vom ieși din casă cu teamă

În plus, anxietatea dezvoltată în această perioadă, marcată și de multitudinea de informații despre coronavirus, parte din ele exagerate sau false, îi va face pe oameni să-și dorească a reveni cât mai repede acasă, locul care a devenit o corvoadă, dar și un mediu sigur, “virus-free”.

Drept urmare, sunt șanse mari să nu ne mai dorim să stăm cu orele prin mall-uri și nici la terasele aglomerate, de teama că virusul ne pândește de fiecare dată când ieșim din casă.

Chiar dacă terasele, barurile și restaurantele se vor redeschide, acestea cu siguranță nu vor mai arăta la fel. Credeți că vor mai fi din nou ca altădată? Slabe șanse, asta pentru că ne vom gândi foarte bine înainte de a alege un loc unde să servim o băutură sau o mâncare bună, ținând cont că folosim veselă pe care și alții au utilizat-o înaintea noastră.

Cred că următorul cuvânt care va fi folosit cel mai mult în perioada post- stare de urgență va fi “programare”. Astfel, fie că mergem la salonul de înfrumusețare, la medic, la diverse instituții, sau la un film, vom avea grijă să ne facem programări peste tot, pentru a evita cozile, timpul de așteptare sau aglomerația.

Nici concertele sau evenimentele sportive nu vor mai fi, o bună perioadă, ceea ce au fost până în urmă cu câteva luni. Chiar dacă publicul va dori să vină în număr cât mai mare, organizatorii vor fi obligați să respecte anumite măsuri, inclusiv de distanțare între oameni, astfel că nu vom vedea stadioane sau piețe pline în viitorul apropiat.

Slujbele din biserici nu vor mai fi nici ele ca altădată, asta pentru că, mai întâi, ele vor avea loc în curtea lăcașurilor de cult, iar credincioșii vor trebui să poarte măști de protecție și să păstreze o anumită distanță între ei. Probabil nici sărutarea icoanelor nu va mai fi atât de dorită de mulți atunci când vor intra într-o biserică.

Turismul, afectat foarte mult de pandemia de coronavirus, va ieși și el din carantină, dar altfel. Vă imaginați plajele la fel de aglomerate ca în sezoanele trecute, sau stațiunile montane pline cu turiști?

Cel mai probabil nu, motiv pentru care românii vor alege pentru acest an locuri mai puțin populate și, în timp ce oamenii care vor alege muntele pentru concediu vor căuta locuri noi, fără aglomerație, cei care vor neapărat să ajungă la mare se vor îndrepta spre zone ferite de agitație, unde să stea la plajă fără prea multă zarvă în jurul lor.

Așadar, începând cu 15 mai, România revine, ușor, la normalitate, dar ne vom da seama destul de repede ca vom avea parte de un alt normal, unul cu care va trebui să ne obișnuim o bună perioadă de timp de acum încolo.

ADVERTISEMENT
Tags: