Fotbal international

Analiză dură făcută de jurnaliștii britanici: „Rivalii lui Manchester City vor retrogradarea echipei în Liga a 4-a”

15.02.2020 | 16:21
Analiza dura facuta de jurnalistii britanici Rivalii lui Manchester City vor retrogradarea echipei in Liga a 4a
ADVERTISEMENT

Manchester City a fost suspendată pentru doi ani din competițiile europene și amendată cu 30 de milioane de euro de către UEFA, totul pentru nerespectarea principiilor de fair play financiar.

Jurnaliștii de la The Sun au prezentat o analiză la sânge a cazului Manchester City și au dezvăluit că marile rivale ale „cetățenilor” vor face presiuni ca echipa lui Pep Guardiola să fie retrogradată în League Two (a patra competiție valorică din Anglia).

ADVERTISEMENT

Rivalii lui Manchester City vor ca echipa să fie retrogradată în Liga a 4-a

Care sunt șansele ca acest lucru să se întâmple, în condițiile în care există un precedent? Martin Lipton. șeful departamentului sport de la The Sun, a încercat să ofere un răspuns clar.

„Fanii lui Manchester City vor suferi doi ani pentru că echipa lor a fost exclusă din Champions League. Totuși, care sunt șansele ca echipa să fie retrogradată în League Two (n.r. Liga a 4-a) așa cum vor rivalii?”, și-a început Lipton analiza.

ADVERTISEMENT

Asemeni UEFA, și Premier League are reguli clare atunci când vine vorba de fair-play financiar. Exemplele Leeds United și Portsmouth, echipe care s-au dus la fund din punct de vedere financiar din cauza unui management prost i-au determinat pe șefii Premier League să fie mult mai exigenți atunci când vine vorba de situația economică a formațiilor din prima ligă engleză.

O veste bună, crede jurnalistul britanic, o reprezintă toleranța reprezentanților Premier League pentru modul în care cluburile sunt finanțate. Dacă în cazul UEFA, oficialii au „executat-o” pe City tocmai pentru că au fost mințiți și echipa era de fapt sponsorizată masiv de către Șeicul Mansour, oficialii Premier League nu au astfel de probleme în agendă.

ADVERTISEMENT

„Pur și simplu nu au de gând să abordeze această problemă”, crede Lipton.

Middlesbrough și West Ham, contraexemplele din Premier League

Totuși, „toleranța” oficialilor Premier League a fost pusă la îndoială în trecut, explică jurnalistul britanic. De exemplu, în 1997 Middlesbrough a fost penalizată cu 3 puncte pentru că nu a reușit să facă deplasarea din campionat, contra celor de la Blackburn. Motivul? O gripă care lovise puternic cantonamentul lui Middlesbrough. Consecința? Fără acele trei puncte, cei de la Middlesbrough au retrogradat.

În schimb, West Ham, în 2006, a fost iertată după transferul ilegal al lui Carlos Tevez. „Ciocănarii” s-au ales doar cu o amendă de 5.5 milioane de euro, semn că Liga e foarte imprevizibilă atunci când ia decizii. Totul se rezumă la presiunile exterioare și la influența echipelor.

ADVERTISEMENT

Se poate repeta cazul Rangers în Premier League?

În încheiere, cu toate că scenariul retrogradării lui Manchester City în Liga a 4-a pare destul de improbabil, Lipton recunoaște că există precedentul Rangers din Scoția, și că ar exista o majoritate a cluburilor din Premier League (14) care ar fi de acord cu retrogradarea lui City în cazul în care se dovedește că a încălcat flagrant regulile.

„Nu vă lăsați duși de val. Oricât de mult și-ar dori unii să se întâmple asta, nu cred că se va întâmpla”, a concluzionat jurnalistul.

  • 1.29 miliarde de euro e valoarea lotului lui Manchester City
ADVERTISEMENT