Fotbal international

Analiza Elveţiei, adversara României în preliminariile EURO 2024, la debutul în Mondialul din Qatar! Avem de ce să ne temem

Elveţia a debutat cu o victorie la Campionatul Mondial 2022, după 1-0 cu Camerun. Cum au jucat viitorii adversari ai României în preliminariile EURO 2024.
24.11.2022 | 14:30
Analiza Elvetiei adversara Romaniei in preliminariile EURO 2024 la debutul in Mondialul din Qatar Avem de ce sa ne temem
Cum a jucat Elveţia în meciul contra Camerunului de la CM 2022
ADVERTISEMENT

Elveţia, adversara României din preliminariile EURO 2024, a început perfect Campionatul Mondial 2022. Selecţionata lui Murat Yakin a învins Camerunul, scor 1-0, după golul marcat de Breel Embolo în startul reprizei secunde.

Echilibru total în prima repriză din Elveţia – Camerun. Adversara României a controlat jocul doar în primele 15 minute

Elveţia a început bine meciul contra Camerunului, iar în primul sfert de oră a controlat jocul. Cu o posesie foarte bună pentru jucătorii lui Murat Yakin, 76%-24%, adversara României din preliminariile EURO 2024 s-a stbilit în jumătatea de teren a africanilor.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă au pus presiune pe camerunezi, elveţienii nu au avut nicio ocazie majoră în primul sfertde oră. Mai mult decât atât, Camerunul a bifat prima şansă de a marca, după ce Karl Toko Ekambi a depăşit cu uşurinţă, în viteză, doi jucători ai Elveţiei.

Un punct nevralgic al Elveţiei, în prima repriză, a fost Silvan Widmer. Fundaşul dreapta a pierdut cele mai multe dueluri, 4, în primele 45 de minute. Cu toate acestea, jucătorul lui Mainz a avut şi o intervenţie foarte bună, în minutul 34, la Karl Toko Ekambi, când i-a suflat mingea într-o fază ce se anunţa periculoasă.

ADVERTISEMENT

Xherdan Shaqiri şi Granit Xhaka, marile vedete ale Elveţiei, nu au avut o evoluţie convingătoare în primele 45 de minute. În plus, Breel Embolo, vârful elveţienilor, nu a avut prea multe mingi la dispoziţie şi nu s-a văzut deloc în joc.

Elveția la startul meciului: Sommer (Gladbach) – Widmer (Mainz), Akanji (Man. City), Elvedi (Gladbach), Rodriguez (Torino) – Freuler (Nottingham), Xhaka(c) (Arsenal) – Shaqiri (Chicago Fire), Sow (Frankfurt), Vargas (Augsburg) – Embolo (Monaco)

ADVERTISEMENT

Elveţia a dat lovitura rapid în a doua repriză şi a închis jocul

Fără schimbări la pauză în primul “11” al lui Murat Yakin, Elveţia s-a mişcat mult mai bine în a doua repriză. Golul a venit repede, în minutul 48, iar la faza reuşitei au participat fix cei trei jucători care nu au convins în prima parte.

Granit Xhaka i-a pasat în zonă centrală lui Remo Freuler, care i-a trimis mingea lui Xherdan Shaqiri, în bandă, totul într-o diagonală perfectă. Mijlocaşul ofensiv de la Chicago Fire a trimis din prima în careu, unde l-a găsit perfect pe Breel Embolo, care a scăpat de marcajul lui Jean-Charles Castelletto, şi l-a învins cu uşurinţă pe Andre Onana.

ADVERTISEMENT

După gol, Elveţia nu s-a retras în defensivă şi a mai încercat câteva incursiuni spre poarta lui Andre Onana. În minutul 65, Xherdan Shaqiri a scăpat în bandă şi a repetat faza de la gol, când a trimis perfect în careu, însă Ruben Vargas nu a reuşit să dubleze avantajul.

Cine a strălucit în naţionala Elveţiei la debutul în Mondialul din Qatar

Pe finalul meciului, Elveţia a preferat să nu rişte inutil şi a închis jocul. Dintre cei 11 titulari, Djibril Sow a fost cel mai slab, fără mari realizări în cele 72 de minute pe care le-a bifat. La fel, o evoluţie modestă a avut Ricardo Rodriguez, care a pierdut 6 dueluri în timpul partidei, fiind lider la acest capitol. La polul opus, Yann Sommer, care a dat siguranţă cu parade, Nico Elvedi, stânca defensivei Elveţiei, şi Xherdan Shaqiri, cu incursiuni periculoase în bandă, s-au numărat printre cei mai buni jucători ai lui Murat Yakin.

Hakan Yakin a făcut primele schimbări în minutul 72, când a introdus trei jucători. Fabian Frei, Noah Okafor şi Haris Seferovic au intrat în locul lui Djibril Sow, Xherdan Shaqiri şi Breel Embolo. Pe final, în minutul 81, selecţionerul Elveţiei a mai făcut o înlocuire, după ce l-a schimbat pe Ruben Vargas cu Fabian Rieder, fotbalist care şi-a făcut debutul în naţională cu această ocazie. Ultima schimbare a venit în minutul 90, când Eray Comert i-a luat locul lui Ricardo Rodriguez.

Notele primite de jucătorii Elveţiei: Sommer (7,8) – Widmer (7,4), Akanji (7,3), Elvedi (7,7), Rodriguez (7,1) – Freuler (7,7), Xhaka (7,4) – Shaqiri (7,5), Sow (6,3), Vargas (6,8) – Embolo (7,4) / au mai intrat pe parcurs şi au notat: Frei (6,2), Seferovic (6,0), Okafor (6,3)

Elveţia, fără emoţii în meciul contra Camerunului. Următoarele partide din grupă sunt adevăratele teste

Elveţia a obţinut o victorie de control în faţa Camerunului, care nu i-a pus deloc probleme. Adversara României a controlat jocul, a fost echipa mai activă, dar fără prea mare fantezie. În cele 90 de minute, elveţienii nu au avut niciun dribling reuşit, în timp ce adversarii au bifat de cinci ori la acest capitol. Elveţia a jucat simplu, poate şi cu gândul la următoarele două meciuri din Grupa G.

Pentru elveţienii, adevăratele teste vor fi meciurile cu Brazilia (28 noiembrie, ora 18:00), mare favorită la câştigarea trofeului, şi cu Serbia (2 decembrie, ora 21:00), care a făcut meciuri foarte bune în preliminariile pentru CM 2022.

Când o va întâlni România pe Elveţia în preliminariile EURO 2024

România şi Elveţia sunt în Grupa I din preliminariile EURO 2024, din care mai fac parte Israel, Belarus, Kosovo şi Andorra. Primul meci al tricolorilor cu selecţionata lui Murat Yakin este programat pe 19 iunie 2023, în a patra etapă, în Ţara Cantoanelor. În ultima rundă din Grupa I, pe 21 noiembrie 2023, România va primi vizita Elveţiei.

ADVERTISEMENT
Tags: