Fotbal intern

ANALIZĂ FANATIK: Începe încă o debandadă de sezon

 Al 96-lea campionat naţional de fotbal porneşte la drum sub aceleaşi auspicii: diluarea valorilor şi haosul „organizat” sub tot mai multe forme...
19.07.2013 | 09:12
ANALIZA FANATIK Incepe inca o debandada de sezon

 Al 96-lea campionat naţional de fotbal porneşte la drum sub aceleaşi auspicii: diluarea valorilor şi haosul „organizat” sub tot mai multe forme
Liga I se pune din nou în mişcare astăzi după o vacanţă scurtă, în care cuvîntul de „ordine” în fotbalul românesc a fost harababura. Pînă cu o zi înainte de primul fluier al sezonului 2013-2014 nu s-a ştiut cu cîte echipe va porni la drum noul campionat.  Un circ total a fost şi la Comisia Centrală a Arbitrilor, care are doi şefi – Deaconu şi Crăciunescu -, dar se mai pregăteşte altul – Vasile Avram!

Cluburile au fost la fel de bine „organizate”. Haosul a fost la el acasă şi în Ghencea pînă cînd UEFA a anunţat decizia în „Dosarul Valiza”. Steaua a rămas fără golgheterul Rusescu şi n-a găsit deocamdată înlocuitorul perfect pentru acesta. Chiar şi aşa, Steaua este văzută însă, în continuare, principala favorită  la titlu. Cu toate că şi-a schimbat formaţia din temelii, despărţindu-se de aproape un lot întreg şi aducînd un alt contingent de fotbalişti, CFR Cluj este a doua favorită fie numai şi prin prisma tradiţiei care spune că echipa din Gruia cîştigă toate titlurile din anii pari. Petrolul era, teoretic, o altă echipă cu pretenţii. Pînă cînd Bokila a dezertat şi în interiorul clubului s-a produs o implozie cu efecte devastatoare, aşa cum s-a văzut şi la meciul din Supercupă (0-3 cu Steaua). Pe Dinamo nici numele n-o mai ajută să fie trecută pe lista favoritelor la titlu. „Deocamdată avem şase titulari cerţi”, a anunţat antrenorul Gigi Mulţescu cu o săptămînă înainte de startul sezonului.

Steaua peste tot
În precedentele 95 de ediţii, campionatul românesc a fost cîştigat de 23 de formaţii. Steaua deţine recordul de titluri – 24. „Roş-albaştrii” n-au rival la numărul de trofee nici în Cupă, unde are 21 de victorii finale, nici în Supercupă, pe care au cucerit-o de 6 ori. Dintre cele 23 de campioane, doar cîteva se vor mai regăsi printre echipele care vor lua parte şi la această ediţie: Steaua, Dinamo, CFR Cluj, Petrolul, Oţelul şi Rapid (dacă TAS nu va admite apelul celor de la Concordia Chiajna). Alte două foste campioane – UTA şi FC Argeş – se zbat în mediocritatea ligii secunde, Craiova visează să se reafilieze, dar nu se ştie în ce eşalon, iar restul (14 cluburi), în frunte cu legendarele Ripensia, Chinezul şi Venus, au dispărut definitiv!

Tehnicienii străini au dat bir cu fugiţii
Liga I nu mai este un „malaxor” de antrenori, aşa cum se petrecea în anii precedenţi. Numărul tehnicienilor confirmaţi este uriaş în comparaţie cu ce se petrecea în sezoanele anterioare. Reghecampf, Pustai, Contra, Isăilă, Szabo, I. Ganea, C. Anghel, Popovici, Velcea şi Rada (dacă Rapidul rămîne în prima divizie) şi-au păstrat locurile de muncă.
Noii veniţi sînt I. Stan (Vaslui), Mulţescu (Dinamo), Rednic (CFR), Dulca (Gaz Metan), Miriuţă (Ceahlăul), I. Badea (Oţelul), Selymes (Săgeata), N. Manea (Corona).
Pentru prima dată după mult timp, sezonul începe fără nici un antrenor străin. Ultimul nume important a fost Paulo Sergio, de la CFR Cluj.

Steaua
Veniri: 4 jucători (Răduţ, N. Stanciu, Fl. Niţă şi Piovaccari)
Plecări: 6 jucători (Rusescu, Stanca, Adi Rocha, Năstăsie, V. Lupu, I. Roşu)
Buget: 20 de milioane de euro (dacă echipa se va califica în grupele Ligii)
Valoarea lotului: 42.350.000 de euro
Plusuri Steaua
> E o echipă mult mai omogenă decît CFR, păstrîndu-şi, în mari proporţii, formula de bază de anul trecut.
> Dacă se va califica în grupele Ligii Campionilor, formaţia din Ghencea îşi va asigura un buget uriaş.
> „Militarii” au avut şi anul trecut cea mai mare medie de spectatori la meciurile de acasă. Este foarte posibil ca şi în acest stadion, „roş-albaştrii” să înceapă multe jocuri cu 1-0 de la cabine, dacă fanii vor da în continuare năvală la arenă.
Minusuri Steaua
> şi-au pierdut golgheterul, pe Raul Rusescu, şi nu par să-şi fi găsit, deocamdată, un nou om de gol.
> Programul mult mai încărcat. În afara meciurilor din Liga Campionilor, mulţi titulari ai Stelei vor juca şi pentru echipa naţională, aşa cum s-a petrecut în ultimul timp.
> Arestarea lui Gigi Becali a produs deranj în Ghencea şi războaiele pentru putere ar putea continua, mai ales că verilor patronului stelist, Ioan şi Victor, nu le convine deloc situaţia.
CFR Cluj
Veniri – 11 jucători: Velayos (FC Braşov), Fl. Costea (liber), Edimar, Batin (reveniţi după împrumuturi), Tade (St. Johnstone), Djokovici (Cesena), G. Brandao (Parma), Obiora (Inter), Ogbu (Leuven), Voiculeţ (Pandurii), Sauvadet (Petrolul, liber)
Plecări – 19 jucători: G. Mureşan (Tom Tomsk), Bjelanovici, Godemeche, N. Claro, N. Diogo, Panin, Celestino, Kivuvu, Weldon, Maftei, D. Valente (contracte terminate), Bud, Vass, Ronny, L. Ganea (contracte reziliate), B. Sare, Ivo Pinto (ambii la Dinamo Zagreb), Sg. Buş (Corona Braşov), Lionn (Rio Ave)
Buget: 10.000.000 de euro
Valoarea lotului: 26.125.000 de euro
Plusuri CFR
> Program mult mai relaxat. Jucătorii ardelenilor se vor odihni cînd rivalii din Ghencea vor juca în Liga Campionilor şi la naţională.
> Şi-au luat un antrenor, pe Mircea Rednic, cu lipici la trofee. „Puriul” ştie cum se cîştigă un titlu, fiindcă mai are în palmares acest trofeu şi cu Rapid, şi cu Dinamo.
> Ardelenii speră să se repete tradiţia titlurilor care vin în Gruia în anii pari. „Feroviarii” s-au bucurat de laurii de campioni în 2008, 2010 şi 2012 şi speră să repete performanţa în 2014.
Minusuri CFR
> „Vişiniii” şi-au schimbat echipa din temelii şi suferă la capitolul omogenitate.
> Criza financiară a ajuns şi în Gruia. Patronul Arpad Paszkany a spus că vrea să aducă şi alţi investitori la echipă, fiindcă n-o mai poate susţine de unul singur.
> N-au adus jucători la nivelul celor plecaţi. Au părăsit gruparea din Gruia titulari importanţi precum Ivo Pinto, Bakary Sare şi Gabriel Mureşan şi n-au făcut nici o achiziţie spectaculoasă.
Steaua şi Petrolul au cîte două derby-uri consecutive
Meciurile tari se numără pe degete, chiar dacă teoretic sînt mai multe echipe cu nume mari şi cu pretenţii. Steaua şi CFR Cluj sînt principalele favorite. Petrolul rămîne, de asemenea, în calcule, fiind singura echipă care are, cel puţin teoretic, şansa să se implice în duelul celor două „mari”. Dinamo nu poate lipsi de pe listă fie şi numai pentru că jocurile cu Steaua reprezintă „Clasicul României”. Programul îi dezavantajează pe „roş-albaştri” şi pe „lupi”, care au cîte două derby-uri consecutive.

 Programul derby-urilor:
Etapa 4, 10 august         Dinamo – Steaua
Etapa 5, 17 august         Steaua – CFR Cluj
Etapa 8, 14 septembrie  Dinamo – Petrolul
Etapa 9, 21 septembrie  CFR Cluj – Petrolul
Etapa 14, 2 noiembrie   CFR Cluj – Dinamo
Etapa 16, 23 noiembrie Steaua – Petrolul

 

CINE SÎNT NOU-PROMOVATELE
Toate cele patru echipe care au promovat sînt premiere absolute la nivelul primei divizii. Toate sînt şi cluburi relativ noi, cel puţin în formula de organizare în care au bifat această primă performanţă. Cea mai tînără formaţie din Liga I este Corona Braşov, club care s-a înfiinţat  în 2010, fiind urmaşa celor de la SCM Braşov, formaţie ale cărei baze au fost puse în 2007. Săgeata Năvodari are, de asemenea, tot trei ani de existenţă, dar provine dintr-un club sătesc, de la Stejaru, care s-a înfiinţat în 1960. FC Botoşani are o tradiţie mult mai „bogată”, avînd 12 ani de „istorie” în diviziile „C” şi „B” şi doi patroni – Iftime şi Şfaiţer – influenţi şi guralivi. ACS Poli Timişoara are doar un an de existenţă în această formulă, dar e continuatoarea celor de de la ACS Recaş, club înfiinţat în 1912.

CUM ERA ACUM 10 ANI
Liga I şi-a schimbat dramatic componenţa faţă de acum un deceniu. Criza financiară a făcut ravagii printre formaţiile cu tradiţie din peisajul fotbalului autohton. Echipe legendare precum Universitatea Craiova (4 titluri şi 6 Cupe), FC Argeş (2 titluri), Progresul (1 Cupă) şi alte echipe cu mulţi ani de primul eşalon în spate, precum Farul, FCM Bacău, Gloria Bistriţa şi FC Bihor se zbat în mediocritate sau au dispărut. Cele mai „fericite” s-au afundat doar pînă la nivelul eşalonului secund. În locul acestora au apărut cluburi care atunci se „remarcau” în campionatele judeţene (Săgeata Stejaru, actuala Săgeata Năvodari, ACS Recaş, actuala ACS Poli Timişoara), care erau în ligile inferioare (FC Vaslui, FC Botoşani, Astra, Gaz Metan) sau formaţii care nici nu existau (Viitorul Constanţa şi Corona Braşov). Liga I a pierdut de pe hartă oraşe mari, precum Craiova, Constanţa, Oradea şi Piteşti, iar microbiştii care se bucură de meciuri cu Steaua şi Dinamo sînt cei de la Botoşani, Năvodari. Asta după ce, între timp, prin prima divizie s-au mai perindat şi alte grupări mărunte, multe dintre ele desfiinţate deja, precum Unirea Urziceni, Victoria Brăneşti, CS Otopeni, CS Mioveni şi Concordia Chiajna.

(Octavian Cojocaru)