Fotbal intern

FCSB e singura echipă care a ratat titlul după ce a terminat turul sezonului regulat pe primul loc. Ce s-a întâmplat în ultimele 5 campionate

23.12.2020 | 00:20
FCSB e singura echipa care a ratat titlul dupa ce a terminat turul sezonului regulat pe primul loc Ce sa intamplat in ultimele 5 campionate
Analiza FANATIK la finalul turului de campionat. Comparație cu ultimele cinci tururi din Casa Pariurilor Liga 1
ADVERTISEMENT

FCSB a terminat turul sezonului regular pe primul loc, însă lupta la titlu e departe de a fi încheiată. FANATIK vă prezintă o analiză a ultimelor cinci ediții de campionat din Liga 1, pentru a vedea cum au evoluat lucrurile și care sunt diferențele și coincidențele.

Acest sezon din Liga 1 pare mai echilibrat ca oricând, cu trei echipe care sunt despărțite de doar trei puncte: FCSB (34 de puncte), Universitatea Craiova (32 pct.) și campioana CFR Cluj (31 pct.).

ADVERTISEMENT

Campionatul este la fel de strâns și în partea inferioară a clasamentului, dar și pentru lupta la play-off, iar la finalulul returului, când punctele se vor înjumătăți probabil fiecare meci va fi „pe viață și pe moarte”.

FCSB, campioana turului din Liga 1. E singurul lider din ultimele 5 campionate care a ratat titlul

FCSB a terminat turul de campionat și anul calendaristic pe primul loc în clasament. De cele mai multe ori, echipa care reușea la finalul turului de campionat să termine pe primul loc avea să fie campioană la finalul sezonului.

ADVERTISEMENT
Clasamentul din Casa Pariurilor Liga 1 la finalul turului de campionat 2020/2021
Clasamentul din Casa Pariurilor Liga 1 la finalul turului de campionat 2020/2021

Ultima oară când FCSB termina pe primul loc turul de campionat devenea campioana României. În 2015, jucătorii lui Costel Gâlcă reușeau să termine anul pe prima poziție, iar la final echipa lui Gigi Becali câștiga al treilea titlu consecutiv, lucru care nu s-a mai întâmplat din anii ’90.

În continuare, FANATIK își propune să facă o comparație între ultimele cinci sezoane și cum a arătat clasamentul la finalul turului de campionat, după trecerea la sistemul play-off/play-out.

ADVERTISEMENT

Cum a arătat clasamentul la finalul turului de campionat din sezonul 2019/2020 din Liga 1: FCSB era în play-out!

După primele 13 etape disputate, CFR Cluj (27 de puncte), Viitorul (25), Universitatea Craiova (23), Gaz Metan Mediaș (21), FC Botoșani (19) și Astra Giurgiu (19) erau echipele care se terminau turul pe unul dintre cele șase locuri de play-off. FCSB și Dinamo s-au apropiat la finalul turului de campionat de locurile de play-off după un debut dezastruos de sezon.

„Roș-albaștrii” au terminat pe locul 8, cu 18 puncte, în timp ce „câinii roșii” erau pe 9, cu un punct mai puțin: 17 puncte. În partea inferioară a clasamentului, lucrurile erau și mai interesante. La finalul celor 13 etape (erau doar 14 echipe în loc 16), Academica Clinceni (10 puncte) și FC Voluntari (6 puncte) se aflau pe locurile care retrogradau direct, în timp ce AFC Hermannstadt (12 puncte) era pe poziția de baraj.

ADVERTISEMENT
Clasamentul din Casa Pariurilor Liga 1 la finalul turului de campionat 2019/2020. Captura: digisport.ro
Clasamentul din Liga 1 la finalul turului de campionat 2019/2020

În 2018/2019, CFR Cluj era prima și la finalul turului, și la finalul Ligii 1

Acum doi ani, CFR Cluj era cea care reușea să devină „campioană de toamnă” cu 26 de puncte, cu două peste rivala FCSB, iar așa cum spune „tradiția”, ardelenii aveau să câștige titlul de campioană la nivelul sezonului. Universitatea Craiova prindea, de asemenea, podiumul și se afla la doar două puncte de FCSB, în timp ce Dinamo avea un sezon catastrofal.

În „subsolul” clasamentului, lupta era și mai încinsă, în timp ce Sepsi Sfântu Gheorghe rata un loc de play-off la mustață, în dauna Astrei Giurgiu, care acum e doar pe locul zece în clasament, după hattrick-ul lui Budescu în meciul cu UTA.

Clasamentul din Liga la finalul turului 2018-2019
Clasamentul din Liga 1 la finalul turului 2018/2019

CFR Cluj era pe primul loc și finalul turului 2017/2018 și cucerea din nou titlul de campioană

CFR Cluj era lider al clasamentului (32 de puncte) și la finalul turului din sezonul 2017/2018. Aceleași trei echipe erau pe podium: FCSB, locul al doilea cu 28 de puncte și Universitatea Craiova (26 pct.).

Dinamo termina turul pe locul șapte, ceea ce nu s-a ma întâmplat în ultimii trei ani, iar Astra Giurgiu era ultima echipă care termina pe loc de play-off.

Clasamentul la finalul turului 2017-2018
Clasamentul la finalul turului 2017/2018

FCSB, excepția de la regulă în 2016/2017: prima la finalul turului, a doua la finalul campionatului

FCSB termina turul sezonului regular pe primul loc în urmă cu patru ani, când avea trei puncte pentru Universitatea Craiova (24 de puncte) și patru peste CFR Cluj.

FC Viitorul Constanța reușea atunci o performanță istorică, după ce cucerea titlul de campioană pentru prima dată în istorie, deși echipa antrenată de Gheorghe Hagi termina turul abia pe locul 4, cu 23 de puncte, cu patru mai puțin decât FCSB.

Clasamentul la finalul primelor 13 etape din sezonul 2016-2017
Clasamentul la finalul primelor 13 etape din sezonul 2016/2017

Astra, mereu lider în sezonul 2015/2016

Astra Giurgiu era supriza primei ediții de campionat în format play-off/play-out. Echipa lui Șumudică încheia turul sezonului regular peste FCSB, care avea 25 de puncte, la două lungimi distanță de giurgiuveni.

Pandurii Târgu-Jiu, între timp ajunsă în Liga 2, termina pe locul al patrulea (23 de puncte), în timp ce la Dinamo lucrurile stăteaua ceva mai bine: locul cinci pentru „câini” (21 de puncte).

Clasamentul la finaul turului din sezonul 2015-2016
Clasamentul la finalul turului din sezonul 2015/2016

În concluzie, în precedentele 5 ediții de campionat de când există sistemul cu sezon regular și play-off/play-out, FCSB este singura echipă care a comis-o și care nu a reușit să câștige titlul după ce s-a clasat pe primul loc la finalul turului. Se va repeta „isprava” și acum sau se va respecta regula celorlalte patru ediții, când liderul de la finalul turului a cucerit și titlul?


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Astra: 1,72 este cota pentru „peste 1,5 goluri FCSB”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT