Simona Halep

FANATIK face o analiză de zile mari a unui meci de zile mari: CARE E MAI BUNĂ, Simona sau Bianca? Halep are de partea ei returul şi “galoanele”, Andreescu are avantajul serviciului şi al “exploziei”. VIDEO

FANATIK face o analiza de zile mari a unui meci de zile mari CARE E MAI BUNA Simona sau Bianca Halep are de partea ei returul si galoanele Andreescu are avantajul serviciului si al exploziei VIDEO
ADVERTISEMENT

România este una dintre națiunile de prim rang în tenisul feminin datorită Simonei Halep. Performanțele sportivei din Constanța din ultimii 6 ani au pus „tricolorul” din nou pe harta sportului alb după o pauză lungă. Halep a fost lider mondial și a reușit să câștige două turnee de Grand Slam în carieră până acum: Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. În acest an, o altă româncă, născută și crescută în Canada, Bianca Andreescu, a avut o evoluție formidabilă. Mai tânără cu 9 ani decât Simona, Bianca s-a încoronat campioană la US Open la doar 19 ani, la prima ei participare pe tabloul principal, după o finală cu legendara Serena Williams. Chiar dacă este născută în Canada, din părinți români get-beget, și reprezintă „arțarul”, Bianca Andreescu a fost repede asimilată de fanii români ca una „de-a noastră”. FANATIK vă propune o comparație între cele două românce din vârful clasamentului mondial: Simona Halep (locul 5 WTA) și Bianca Andreescu (locul 4 WTA), jucătoare care și-au încununat sezonul cu câte un turneu de Grand Slam şi care se vor duela la Turneul Campioanelor de la Shenzhen.

Avantaj clar Bianca Andreescu la… majorat! Ce făcea Simona Halep la 18 ani

Ce făceau cele două sportive la 18 ani? Bianca are un avantaj clar. Deși a fost și ea considerată o jucătoare de mare perspectivă, cu un titlu de junioare la Roland Garros, Simona s-a afirmat în tenisului „mare” abia după vârsta de 20 de ani. Născută în 1991, a avut parte de vremuri foarte grele în primul an la senioare. În 2009, anul în care a împlinit 18 ani, Simona nu prindea turnee WTA. Juca doar la categoria ITF și abia reușea să intre în Top 200 mondial. Are două participări la turneele de Grand Slam înainte de a împlini 19 ani: Roland Garros 2010 și US Open 2010, de fiecare dată eliminată în runda inaugurală.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, Bianca Andreescu era deja un star până să împlinească 19 ani, chiar în acest an, pe 16 iunie. Asta pentru că a uimit pe toată lumea la Indian Wells, unde a reușit să câștige trofeul, deși venea din calificări. Primul titlu de Grand Slam a venit la 19 ani și 3 luni, la US Open. Actualul locul 5 mondial a fost în primele 25 de jucătoare ale lumii încă de dinainte de a împlini 19 ani. Pentru Simona, primul titlu Premier Mandatory a venit tot la Indian Wells, în 2014, când avea 22 de ani și 7 luni. Prima finală de Grand Slam o disputa două luni mai târziu, iar primul titlul de Grand Slam avea să se lase așteptat până în 2018.

Antrenori: Darren Cahill reloaded vs Sylvain Bruneau

Simona este antrenată în acest sezon de Daniel Dobre. După ce s-a despărțit anul trecut de Darren Cahill, australianul a rămas aproape de ea și chiar a urmat-o la turneele importante. Daniel Dobre și sfaturile lui Darren au ajutat-o pe Simona să se impună la Wimbledon, considerat de mulți cel mai mare turneu de tenis din lume. Începând cu anul viitor, Simona și Darren Cahill vor relua colaborarea full time. Daniel Dobre va rămâne în staff, alături de preparatorul fizic Theo Cercel. Parteneriatul dintre Simona și Darren este considerat de presa de specialitate unul dintre cele mai puternice din tenis, australianul având un merit uriaș în ascensiunea și succesul Simonei în circuitul profesionist. Alături de el, Simona a câștigat primul Grand Slam, Roland Garros 2018, după 3 finale pierdute (Roland Garros 2014, Roland Garros 2017 și Australian Open 2018). Iar Darren o însoţeşte pe Simona la Shenzhen, ceea ce ar putea constitui un avantaj pentru constănţeancă.

ADVERTISEMENT

Bianca este antrenată de Sylvain Bruneau (53 de ani), fostul căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a Canadei în 2009. Acesta lucrează cu Federația de Tenis din Canada de 30 de ani și printre jucătorii pe care i-a avut sunt Simon Larose, Jocelyn Robichaud și Frank Dancevic. Parteneriatul celor doi este frucutuos, iar performanțele din acest an ale Biancăi sunt și meritul antrenorului care a crezut în ea și când pierdea în primul tur de calificare la turneele de Grand Slam: „Am avut mereu convingerea că va fi o jucătoare foarte bună. Pentru mine, asta era un dat. Dar să reuşească atât de repede, în răstimp de un an, după ce pierduse în primul tur al calificărilor la US Open doi ani la rând… Da, categoric, a fost mai repede decât m-am aşteptat”.

Echilibru la capitolul lovituri

Forehand

Simona 8 / Bianca 9

Noua campioană de la US Open are un plus important la lovitura de dreapta, mai ales şi datorită forţei superioare. A arătat-o de fiecare dată pe parcursul turneului de la New York, dar şi în săptămânile premergătoare, unde s-a impus la Toronto. De altfel, este o jucătoare care se bazează foarte mult pe forehand, având o forţă superioară, spre deosebire de Simona, care excelează la rever.

ADVERTISEMENT

Rever

Simona 9,5 / Bianca 8,5

Fostul lider mondial o domină clar pe Bianca la rever, cea mai bună lovitură din arsenalul Simonei. Care are, poate, cel mai bun rever din circuitul feminin şi a declarat în mai multe rânduri că este lovitura pe care nu ar schimba-o, spre deosebire de forehand şi serviciu.

Serviciu

Simona 7,5 / Bianca 8,5

Spre deosebire de jucătoarele din Top 10 WTA, Simona nu are un serviciu la fel de percutant. Totuşi, în ultimii ani, sub comanda lui Darren Cahill, şi-a îmbunăţit semnificativ şi această lovitură, însă diferenţele de înălţime şi de forţă o fac vulnerabilă. Comparativ, Bianca o domină, la fel cum a dominat-o şi pe Serena Williams în finala de la US Open, poate cea mai bună jucătoare din istorie la acest capitol. 66,1% este procentajul punctelor obţinute de Andreescu pe primul serviciu. Halep are 64,3%

ADVERTISEMENT

Retur

Simona 9,5 / Bianca 9

Pentru că serviciile nu sunt atât de puternice ca în ATP, returul poate face diferenţa în multe rânduri. Iar Simona are cel mai bun procentaj al game-urile câştigate la retur dintre jucătoarele de Top 10, 47,5%, în timp ce Bianca îi „suflă -n ceafă”, cu 47,1%. 41,9% este procentajul punctelor câştigate de Simona la retur pe primul serviciu, faţă de 40,8% al Biancăi

Jocul din spatele terenului

Simona 9,5 / Bianca 8

Diferenţa cea mai clară între Simona şi Bianca este la capitolul „deplasare în teren”. Punctul forte al Simonei este jocul din spatele terenului şi modul în care face trecerea din defensivă în ofensivă, extrem de asemănător cu ceea ce face Rafa Nadal în tenisul masculin. Deplasarea este un punct nevralgic în jocul Biancăi, dar unul pe care îl poate îmbunătăţi în viitorul apropiat.

Jocul la fileu

Simona 8 / Bianca 8

Chiar dacă nu urcă la fel de mult ca jucătoarele celelalte din Top 10 WTA, Simona şi-a îmbunătăţit considerabil jocul la fileu, asta şi datorită faptului că a evoluat din ce în ce mai des şi la dublu. În schimb, Bianca este o jucătoare ofensivă, ajutată şi de loviturile puternice de dreapta şi de rever. Totuşi, procentual, voleul Simonei este la aceiaşi parametri cu cel al Biancăi.

Cristian Tudor Popescu: „Cu Simona am avut mereu o temere, uitându-mă la Bianca văd victoriile viitoare”

Cristian Tudor Popescu a făcut o comparație între Simona și Bianca după victoriile celor două campioane la Wimbledon și US Open: “Am avut două finale consecutive de Grand Slam în care pe Serena au înfruntat-o două românce. Care e deosebirea dintre cele două mari victorii? Simona a câștigat la Wimbledon ca la Călugăreni, cu o defensivă elastică, subțire, dar curajoasă, cu care a reușit să o destabilizeze pe tăvălugul Williams. Dincoace, Bianca a intrat de la început pe teren ca un cavaler de turnir care se înfruntă cu alt cavaler de turnir. Din atitudine, privire, gestică, s-a așezat de la început pe același nivel cu Serena. Spre deosebire de Simona, care a intrat pe teren mental cu șansa a doua și posibilitatea de a produce marea surpriză, ceea ce s-a și întâmplat, Andreescu i-a transmis de la început Serenei: ‘Ne batem parte în parte!’. Uitându-mă la fata asta de 19 ani, dacă mă gândesc la sentimentul pe care mi l-a dat Simona mereu, e imposibil să mi-l reprim…

Cu toată bucuria uriașă de la Roland Garros, la Wimbledon, mereu la Simona am avut o temere ascunsă în spatele mingii: oare va câștiga, oare vraja, minunea asta, întâmplarea asta extraordinară pe care o reprezintă Simona – pentru că e o întâmplare de basm pentru România – oare nu se va risipi? În vreme ce, uitându-mă la Bianca, văd, dupa această victorie, victoriile ei viitoare. Simona e o întâmplare fericită, s-a făcut singură, cu familia ei, în vreme ce Bianca e un produs de top al unui sistem clar. Acolo s-a investit la nivel de federație, de stat, într-un program cu mai multe jucătoare și se vede pe ea, se vede ce are în spate, siguranța cu care spune ‘Am ajuns aici să joc cu legenda Serena nu întâmplător, ci pentru că am muncit enorm, am știut ce fac și acum înteleg foarte bine ce mi se întâmplă'”, declara Cristian Tudor Popescu

Ilie Năstase: „Programul canadienilor a ajutat-o pe Andreescu să explodeze la o vârstă mai fragedă ca Halep”

Vorbim despre două campioane, deci despre jucătoare cu un psihic puternic. Simona este de foarte mult timp în Top 10 mondial, ceea ce demonstrează cu atât mai mult calitățile sale, inclusiv din punct de vedere mental. Totuși, s-a spus de multe ori că nu este la aceeași înălțime din punct de vedere psihic, precum este din punct de vedere fizic și al tehnicii de joc. Au fost foarte multe meciuri pe care le-a pierdut pentru că a abandonat lupta. Uneori prea nervoasă în timpul partidei, se lasă pradă emoțiilor ceva mai ușor decât Bianca. Inclusiv Simona a recunoscut că au existat partide în care pur și simplu a abandonat lupta din cauza diferitelor probleme pe care le-a întâmpinat din exterior. Finala de Roland Garros 2017, pierdută în fața Jelenei Ostapenko, a fost pusă de specialiști pe seama unei căderi la nivel psihic. Între timp, Simona a devenit dublă campioană de Grand Slam și, pentru psihicul ei, acest lucru este cel mai bun stimulator.

De partea cealaltă, Bianca s-a remarcat,poate chiar în mod special, datorită psihicului incredibil de puternic pentru vârsta ei. La doar 19 ani, a reușit să o învingă pe Serena Williams în finala de la US Open, la New York, chiar în fața fanilor americancei. Fani avizi de un succes, mai ales după ce anul trecut Serena pierdea cu scandal în ultimul act. Dar Bianca nu a cedat nicio clipă, ba chiar și-a dominat adversara și la capitolul psihic. Ceea ce este uriaș pentru adolescenta cu părinți români.

Muncă titanică vs talent înnăscut

Unul dintre primii ei antrenori, Firicel Tomai, a descris cu realism perioada de început a unei Simone timidă, chiar complexată de un anumit aspect anatomic care o şi deranja când juca: „Era foarte descurajată. (n.red. – la finalul perioadei junioratului). Au venit schimbările de lovituri. Antrenori din tenis îi spuneau: «De ce schimbi la vârsta asta? Nu o să faci nimic». Eu îi spuneam: «Dacă ai încredere, mergi mai departe. Eu îţi garantez că o să fie bine». A fost greu, foarte greu. Era anxioasă și din cauza problemelor cu sânii. Tot așa, nu avea încredere în ea. Am sfătuit-o să se opereze şi acela a fost momentul de cotitură al carierei sale. Sunt foarte fericit pentru Simona, pentru aceste performanţe incredibile”.

Bianca a început tenisul în România, la Pitești. Primul ei antrenor a fost Gabriel Hristache, cel care a pus prima cărămidă în cariera ei: „Am lucrat doi ani si jumătate, de fapt a început tenisul cu mine, nu jucase absolut deloc, i-am pus bazele și tehnica în tenis. Noi, în România, nu prea știm să apreciem în niciun domeniu cât de important este începutul, chiar și la școală, dar și în sport, să ai o bază și apoi temelia pentru a construi câte etaje vrei. Bianca s-a mișcat… cum să spun?… natural de mică pe teren, lovea firesc mingea, corect, până să mai adaug eu cine știe ce amănunte, parcă ghicea cum trebuie să lovească. E un talent înnăscut”.

Nu le-a iertat durerea pe niciuna…

Traseul spre vârful piramidei nu a fost deloc ușor pentru niciuna. Ambele au avut parte de probleme medicale. Pentru Simona, primul impediment a fost unul total neașteptat. Dar natural… Amintit mai sus de antrenorul Tomai… Simona a decis cu mare curaj să își facă o operație de micșorare a sânilor pentru o mai bună deplasare în teren. Mulți specialiști au fost de părere că ascensiunea ei nu ar fi fost posibilă fără acea operație. În rest, chiar dacă a fost ferită de accidentări foarte grave, rămân sâcâitoare și frustrante problemele la glezne și, mai ales, de la coloană, care o macină de foarte mult timp, agravate de ritmul nebun în care se joacă în circuitul WTA. Cel mai mult au speriat problemele la spate din toamna anului trecut. La acea vreme, Simona chiar vorbea despre posibilitatea de a se retrage, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru FANATIK! Au fost câteva luni compromise, inclusiv Turneul Campioanelor, dar Simona a revenit și mai puternică în 2019.

Pentru Bianca, accidentările ar putea reprezenta o problemă serioasă pe viitor. Deja a avut destul de multe de pătimit. „Regina dramelor”, a numit-o Angie Kerber, nemulțumită că Bianca se vaită prea mult. Dar problemele chiar există, iar Bianca a pierdut o bună parte a sezonului din cauza lor. Inclusiv Roland Garros. Cea mai gravă a fost cea la umărul drept, suferită la Miami. Durerile au chinuit-o pe Bianca aproape trei luni.

Avantaj inițial Bianca, Simona a „recuperat” pe parcurs

Prima dată când Simona a atras atenția presei internaționale a fost în 2010, când a decis să își micșoreze sânii pentru a-și îmbunătăți jocul. A fost o decizie controversată, comentată pe larg de presa internațională. Apoi, Simona a avut nevoie de ani de zile pentru a deveni un star internațional și pentru a avea o expunere importantă, demnă de o campioană de Grand Slam. Chiar și după prima finală de la Roland Garros, pierdută în 2014, Simona era doar o jucătoare din România. Iar înainte de meciul din primul tur de la US Open 2017 dintre Simona și Maria Șarapova, americanii au prefațat confruntarea cu mare nesimțire: „Șarapova vs. numărul 2 mondial”, Simona nefiind, pentru ei, un nume destul de rezonant… Abia din momentul în care a devenit lider mondial (octombrie 2017), Simona a devenit vedetă în tenisul internațional și faptul că a rămas în Top 10 de 6 ani o face una dintre jucătoarele cu expunere uriașă în presa internațională. Ca o confirmare a popularității imense de care se bucură, imediat după US Open, Simona Halep a apărut în emisiunea „The Ellen DeGeneres Show”, într-un reportaj alături de Roger Federer, Rafa Nadal sau Naomi Osaka.

Bianca se bucură la 19 ani de o atenție deosebită din partea presei internaționale. Internetul a vuit după succesul surpriză de la Indian Wells, iar victoria cu Serena Williams din finala de la US Open a transformat-o pe într-o vedetă în SUA și Canada. Imediat după triumf, Bianca a făcut turul televiziunilor, cea mai notabilă invitație fiind primită de la celebrul Jimmy Fallon, care este gazda „The Tonight Show”. Jucătoarea de origine română are o popularitate uriașă în Canada și, implicit, în presa de peste Ocean, mai ales că a fost felicitată și s-a fotografiat cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau și a primit mesaje de felicitare de la mai multe super staruri din NBA sau din muzică, unul dintre ei fiind rapperul ei preferat, Drake. Popularitatea Biancăi este la o cotă uriașă, având în vedere faptul că are doar 19 ani. Din acest punct de vedere, este incomparabilă cu Halep la același nivel de vârstă, în condițiile în care Simona provine din România, o țară care nu atât de „marketabilă” pentru presa din străinătate.

Avantaj zdrobitor Simona, dar Bianca are doar 19 ani…

Simona Halep este una dintre cele mai bine plătite sportive din istoria tenisului. Cu 33.421.946 de dolari din premii, campioana noastră este pe locul 5 în clasamentul all time al câștigurilor, fiind depășită doar de Serena și Venus Williams, Maria Șarapova și Caroline Wozniacki. Pe lângă suma fabuloasă adunată din premii, Simona are și câteva contracte de sponsorizare foarte lucrative. Cel mai mare contract este cel cu producătorul american de echipament sportiv Nike. Americanii îi virează anual 2 milioane de dolari. Mai are contracte de sponsorizare cu branduri importante, ca Mercedes-Benz România, Wilson, Rexona, Dedeman, Hublot sau Dorna. Cel mai mare premiu câștigat în carieră a fost în acest an la Wimbledon, 3.041.463 de dolari. În 2019, Simona a câștigat, până acum, 5.276.367 de dolari doar din premii.

Bianca a câștigat după US Open 2019 cel mai mare premiu din istoria tenisului, 3.850.000 de dolari. Adică mai mult de jumătate din banii câștigați în toată cariera: 6.276.373 de dolari! Sezonul fabulos este dat și de dimensiunea câștigurilor din acest sezon, față de restul carierei. În acest an a încasat 6.060.485 de dolari, în timp ce până la începutul lui 2019, premiile ei însumau doar 215.888 de dolari! Are contracte de sponsorizare cu Nike, BMW și Head și presa canadiană scrie că aceste înțelegeri vor fi renegociate după succesul de la US Open, care o ridică pe Bianca și în valoarea din… ochii sponsorilor!

Comparația lui Nasty: „Pe teren, nu vor conta calitățile de pe hârtie”

Ilie Năstase a fost cel mai important jucător de tenis din istoria României. Primul lider mondial din istoria ATP a vorbit pentru FANATIK despre comparația Halep – Andreescu: „Nu putem ști exact de ce a explodat mai repede Bianca Andreescu decât Simona Halep, însă cred că putem spune că programul de dezvoltare al canadienilor a ajutat-o. Investesc foarte mulți bani și rezultatele încep să se vadă. Sunt mai multe sporturi în care ei bagă mulți bani. Cei mai mulți merg la hochei, dar și la tenis au început să investească mult. Asta a ajutat-o pe Andreescu să se dezvolte mai repede și să aibă rezultate de la o vârstă mai fragedă. Halep a fost pe cont propriu, nu a avut aceleași condiții” Fostul lider mondial știe cum s-ar desfășura un meci direct între Simona și Bianca: „În cazul în care cele două se vor întâlni pe teren, nu vor conta calitățile de pe hârtie. Va conta doar forma în care se află în acel moment, jocul de atunci. Nu putem spune dacă le punem față în față cum s-ar desfășura un meci pentru că totul se întâmplă pe teren, nu pe hârtie”.

Niciodată nu s-au întâlnit în meci direct

Deși sunt în topurile mondiale, Simona și Bianca nu s-au întâlnit niciodată într-un meci. Principalul motiv îl constituie faptul că Bianca a „explodat” abia la începutul acestui an. A început stagiunea pe locul 107 WTA, iar pe parcursul unui an calendaristic în care a avut probleme cu accidentările, a reușit să câștige 3 turnee WTA (Indian Wells, Rogers Cup și US Open). A lipsit în turneele următoare după WTA Miami. A pierdut aproape întreg sezonul de zgură, evoluând doar la Roland Garros, și tot sezonul de iarbă, revenirea fiind una în plină forță, la Toronto, unde a cîștigat turneul. Un meci Halep – Andreescu era foarte așteptat la US Open în optimile de finală, însă Simona a fost eliminată surprinzător de Taylor Townsend încă din turul 2. Astfel că Bianca a jucat împotriva americancei, pe care a învins-o cu emoții: 6-1, 4-6, 6-2. Bianca a venit în România în februarie 2018, pentru meciul de Fed Cup din Grupa Mondială II. A jucat pentru Canada, însă nu a avut șansa de a evolua împotriva Simonei, care a decis să nu joace în acea întâlnire, astfel că Bianca a jucat cu Irina Begu, meci pierdut cu scorul de 3-6, 7-6 (4), 2-6.

Simo, idolul Biancăi! Sfatul de milioane din urmă cu câțiva ani: „Joacă la senioare!”

Simona Halep este idolul Biancăi Andreescu. Nu sunt fonfleuri de umflare ale presei pentru simona. Înainte de a deveni un fenomen în circuitul WTA, când avea doar 16 ani, Bianca s-a întâlnit cu Simona la Montreal. La acea întâlnire, Simona i-a oferit câteva sfaturi care s-au dovedit valoroase.

„Am vorbit cu Bianca acum câţiva ani, în Canada, când ne-am antrenat împreună. I-am spus că trebuie să nu mai joace la juniori. Dorea să joace mai mult la juniori, însă i-am spus că e pregătită să joace la cel mai înalt nivel. Aşa cum putem vedea, se descurcă grozav. Cred că loveşte mingea foarte puternic şi este o mare luptătoare, ceea ce o ajută să joace la un nivel ridicat. Sunt sigură că îşi poate îmbunătăţi jocul şi să urce şi mai mult în clasamentul mondial”, spunea Simona în luna martie a acestui an. Intuiția ei a funcționat perfect și Bianca este, la doar 19 ani, un fenomen în circuitul profesionist de tenis. Întrebată care este jucătoarea ei de tenis favorită a spus fără să clipească: „Simona Halep! Cred că avem un stil similar de joc. Anul trecut, la Montreal m-am antrenat alături de ea, este o fată foarte bună”.

CV Simona Halep

Locul nașterii: Constanța, România

Data nașterii: 27 septembrie 1991

Înălțime: 1,68 m

Profesionistă din: 2006

Câștiguri din premii: 33.421.946 de dolari (locul 5 în istorie)

Record: 693 meciuri – 486 victorii – 207 înfrângeri

Titluri: 19 WTA, 6 ITF

Cea mai bună poziție în clasament: 1 WTA (9 octombrie 2017)

Turnee de Grand Slam: 2 (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019)

CV Bianca Andreescu

Locul nașterii: Mississauga, Ontario, Canada

Data nașterii: 16 iunie, 2000

Înălțime: 1,70 m

Profesionistă din: 2017

Câștiguri din premii: 6,276,373 de dolari

Record: 181 de meciuri – 134 de victorii – 47 de înfrângeri

Titluri: 3 WTA, 1 ITF

Cea mai bună poziție din clasament: 5 WTA (5 septembrie 2019)

Turnee de Grand Slam: 1 (US Open 2019)

  • 33.498.021 de dolari a obținut Simona Halep din premii în carieră
  • 3.850.000 de dolari este cel mai mare premiu din istoria tenisului, fiind câștigat de Bianca Andreescu după triumful la US Open
  • 19 turnee în carieră a câștigat Simona Halep
  • 7 branduri și-au asociat imaginea cu Simona Halep
ADVERTISEMENT