Fotbal intern

Analiza Islandei, adversara României din barajul pentru EURO 2021! Unde au probleme nordicii şi cum pot profita fotbaliştii lui Rădoi

06.10.2020 | 10:01
Analiza Islandei adversara Romaniei din barajul pentru EURO 2021 Unde au probleme nordicii si cum pot profita fotbalistii lui Radoi
ADVERTISEMENT

Toamna fotbalistică pentru naţionala României a început cu primele două meciuri din Liga Naţiunilor, 1-1 cu Irlanda de Nord şi 3-2 cu Asutria, însă partida cu Islanda, programată pe 8 octombrie, este cel mai important moment al anului.

FANATIK a analizat jocul adversarei din barajul pentru Euro 2020 din… 2021 şi vă dezvăluie cele mai mari pericole pentru naţionala lui Mirel Rădoi, dar şi unde pot profita „tricolorii”.

ADVERTISEMENT

O victorie la Reykjavik este echivalentă cu accederea în finala barajului pentru EURO 2021, unde adversara va fi Bulgaria sau Ungaria, care joacă cealaltă „semifinală” la Sofia.

Analiza Islandei, adversara României din barajul pentru EURO 2021: puternici şi masivi, dar greoi

Ca orice naţională nordică, Islanda stă foarte bine la alura jucătorilor. Cu mici excepţii, fotbaliştii care se vor duela cu România sar bine de 1,80 metri şi sunt obişnuiţi cu jocul agresiv, cu dueluri fizice. Chiar dacă stau bine la capitolul putere, punctul slab al islandezilor vine la viteză. Înalţii fundaşi ai lui Erik Hamren sunt greoi şi pot fi depăşiţi uşor prin combinaţii rapide, la firul ierbii.

ADVERTISEMENT

În primele două meciuri jucate în Liga Naţiunilor 2020-2021, Islanda s-a mişcat oarecum bine doar cu Anglia, care a câştigat la limită, cu gol din penalty în minutul 90+1, două minute mai târziu, nordicii ratând un punct după o… ratare de la punctul cu var!

În a doua partidă, cu Belgia, islandezii au părăsit terenul umiliţi de un dur 1-5 la Bruxelles. Ambele meciuri au dovedit că jucătorii lui Erik Hamren pot fi depăşiţi printr-un joc combinativ, în viteză, însă „tricolorii” nu trebuie să-i lase pe islandezi să controleze meciul şi să aştepte să dea lovitura pe contră.

ADVERTISEMENT

Revin numele „grele”

Pentru meciurile cu Anglia şi cu Belgia, Erik Hamren nu s-a putut baza pe câţiva dintre jucătorii de bază, însă lucrurile stau altfel pentru barajul cu România. Ragnar Sigurdsson (34 ani, FC Copenhaga), Gylfi Sigurdsson (31 ani, Everton), Aron Gunnarsson (31 ani, Al Arabi şi căpitanul naţionalei) sau Alfred Finnbogason (31 ani, Augsburg) nu mai lipsesc din lotul nordicilor.

Islandezii au deja o absenţă de marcă, după ce Johann Berg Gudmundsson (29 ani, Burnley) s-a accidentat în Cupa Ligii Angliei şi va sta pe tuşă cel puţin până la finalul anului.

ADVERTISEMENT

Lotul lui Erik Hamren pentru meciurile din octombrie este unul cu mulţi jucători experimentaţi, iar câţiva vor fi trecuţi bine de 30 de ani. Lider la acest capitol va fi Hannes Halldorsson, portarul lui Valur şi titular al Islandei la EURO 2016 şi CM 2018. Ajuns la 36 de ani, fotbalistul a fost între buturi la meciul cu Anglia şi a avut câteva intervenţii salvatoare.

Lotul Islandei pentru barajul cu România

  • Portari: Hannes Tor Halldorsson (Valur), Runar Alex Runarsson (Arsenal), Ogmundur Kristinsson (Olympiacos)ș
  • Fundași: Ari Freyr Skulason (KV Oostende), Hordur Bjorgvin Magnusson (ȚSKA Moscova), Birkir Mar Saevarsson (Valur), Kari Arnason (Vikingur), Ragnar Sigurdsson (FC Copenhaga), Sverrir Ingi Ingason (PAOK), Holmar Orn Eyjolfsson (Rosenborg), Hjortur Hermannsson (Brondby)ș
  • Mijlocași: Birkir Bjarnason (Brescia), Aron Einar Gunnarsson (Al Arabi), Gylfi Sigurdsson (Everton), Runar Mar Sigurjonsson (Astana), Gudlaugur Victor Palsson (SV Darmstadt), Arnor Ingvi Traustason (Malmo FF), Arnor Sigurdsson (ȚSKA Moscova), Jon Dagur Torsteinsson (AGF), Johann Berg Gudmundsson (Burnley), Mikael Neville Anderson (FC Midtjylland)ș
  • Atacanți: Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar), Alfred Finnbogason (FC Augsburg), Jon Dadi Bodvarsson (Millwall), Kolbeinn Sigtorsson (AIK), Vidar Orn Kjartansson (Valerenga IF)

Adversarii noștri au avut cifre modeste în meciurile din septembrie

Cu anumite absenţe de marcă, Islanda nu a existat în meciurile din Liga Naţiunilor. Cu Anglia, elevii lui Erik Hamren s-au apărat pe durata întregului meci şi nu au făcut-o deloc rău. Nordicii i-au hărţuit pe atacanţii Albionului, iar defensiva s-a aşezat de multe ori pe două linii.

Din acest motiv, Anglia s-a impus cu un gol târziu, venit dintr-un penalty. Belgia a ştiut să spargă lacătul defensiv al Islandei, care deschisese scorul devreme prin Fridjonsson, şi a revenit rapid pe tabelă, ceea ce a ajutat-o să se impună la scor.

„Anglia s-a străduit să câștige împotriva unei echipe încăpățânate și bine organizate a Islandei, provocatoare, ca întotdeauna, dar rigidă în apărare și fără ambiție ofensivă, dorind doar să țină Anglia la distanță și poate să obțină ceva pe contraatac” – BBC după Islanda – Anglia 0-1

În cele două meciuri din Liga Naţiunilor, islandezii nu au ţinut prea mult timp posesia balonului (22,3% cu Anglia şi 25,3% cu Belgia). Mai mult decât atât, cifrele au fost mai mult decât  modeste la capitolul pase precise (142 cu Anglia şi 186 cu Belgia).

Pentru a putea face o comparație, România a reuşit 532 de pase precise cu Irlanda de Nord, meci în care tricolorii au dominat posesia (72,8%).

Atenție, însă, chiar dacă am bătut Austria, cifrele de la meciul jucat la Klagenfurt (36,8% – posesie şi 188 pase precise) s-au apropiat, într-o oarecare măsură, cu cele obţinut de Islanda în umilinţa suferită în faţa Belgiei…

Umileam Islanda în anii ‘90

România a mai jucat de două ori cu Islanda, ambele meciuri fiind în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1998. „Tricolorii” s-au impus în ambele ocazii, cu 4-0 de fiecare dată. Primul duel a avut loc pe 9 octombrie 1996, iar golurile „tricolorilor” au fost marcate de Dorinel Munteanu, Gică Hagi, Gică Popescu şi Dan Petrescu.

A doua partidă, disputată pe 10 septembrie 1997 în Bucureşti, a fost decisă de dubla lui Hagi şi golurile lui Dan Petrescu şi Costel Gâlcă. De reţinut este faptul că „tricolorii” au reuşit atunci cea mai bună campanie de calificare pentru un turneu final, cu 9 victorii şi o remiză în 10 meciuri şi un golaveraj de mare echipă: 37-4.

  • 18.000.000 de euro este cota lui Gylfi Sigurdsson, cel mai valoros fotbalist al Islandei
  • 3 goluri a primit Islanda în ultimele 5 meciuri jucate „acasă”
  • 12 goluri a marcat România în ultimele 5 deplasări

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,52 este cota pentru ”peste 2,5 goluri maracte” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT