Sport

Analiza lotului României pentru Campionatul European de handbal! Burcea a chemat cinci debutante la lot

30.11.2020 | 23:06
Analiza lotului Romaniei pentru Campionatul European de handbal Burcea a chemat cinci debutante la lot
ADVERTISEMENT

România se pregătește de Campionatul European de Handbal care va începe joi, 3 decembrie, în Danemarca. Selecționerul Bogdan Burcea a convocat 5 debutante printre cele 18 jucătoare care vor încerca să obțină o performanță bună la acest turneu final. 

Din păcate, România a pierdut una dintre handbalistele de top cu o zi înaintea plecării în Danemarca. Crina Pintea a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus. Pivotul celor de la CSM București nu a făcut deplasarea și încă dinaintea startului, România rămâne fără o piesă importantă.

ADVERTISEMENT

Crina Pintea a avut evoluții foarte bune, fiind una dintre jucătoarele cruciale ale naționalei României la Euro 2018, precedentul turneu final european, unde țara noastră a reușit să încheie pe locul 4.

Analiza lotului României pentru Campionatul European de handbal! Echipa, fără meci în ultimul an

Un alt handicap al naționalei României este lipsa meciurilor. A trecut aproape un an de la ultimul meci al naționalei. Pe 12 decembrie 2019, România pierdea ultimul meci din grupele principale de la Campionatul Mondial, 20-37 împotriva Japoniei.

ADVERTISEMENT

Noul selecționer, Bogdan Burcea, nu a apucat să debuteze pe banca naționalei României. Asta poate reprezenta un alt handicap. Burcea a fost numit la începutul anului, însă atât turneul preolimpic, cât și preliminariile Campionatului European, au fost anulate din cauza pandemiei.

Veste bună: revin la națională după suspendare Eliza Buceschi și Cristina Laslo

Mai mult, România nu a reușit să programeze niciun meci amical înainte de turneul final și meciul cu Germania, va fi primul meci al naționalei României după o pauză de un an. Cu un nou selecționer, cu mai multe handbaliste fără experiență, misiunea “tricolorilor” ar putea fi una foarte dificilă.

ADVERTISEMENT

Vestea bună este că au revenit la lot două jucătoare importante, care au fost suspendate la turneul final de anul trecut din cauza scandalului Corona Brașov. Este vorba de Eliza Buceschi și Cristina Laslo, care și-au ispășit pedepsele și au putut să revină. În urmă cu un an la lot au fost chemate și Bianca Bazaliu și Daria Bucur, însă ele nu se regăsesc pe lista lui Burcea pentru Euro.

Lotul României pentru Campionatul European: 

  • Portari: Yuliya Dumanska (Podravka), Denisa Dedu (CSM București), Ana Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița)
  • Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița), Alexandra Dindiligan (HC Zalău), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău)
  • Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
  • Centri: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur)
  • Interi dreapta: Ana Maria Savu (SCM Craiova), Laura Popa (Rapid București)
  • Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București), Sonia Seraficeanu (Minaur)
  • Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina), Alexandra Subțirică (Gloria Buzău)
ADVERTISEMENT

Cel mai acoperit post, cel de portar!

La capitolul portari, România, merge, ca în ultimii ani, pe mâna Yuliei Dumanska și a Denisei Dedu. Lor li se alătură, Ana Maria Măzăreanu, debutantă la acest turneu final. Măzăreanu a avut evoluții constant bune în ultimii ani la Gloria Bistrița.

Pe postul de extremă stânga, cel mai probabil, Burcea va începe în “primul 7” cu Ana Maria Iuganu de la Gloria Buzău. Pe același post sunt Nicoleta Dincă, de la Gloria Bistrița, respectiv Alexandra Dindiligan, debutantă la un turneu final.

Concurență mare pe postul de centru

Pe postul de inter stânga o avem pe Cristina Neagu, liderul acestei generații. În jurul starului de la CSM București se va învârti jocul României și, încă o dată, sperăm la evoluții fabuloase din partea Cristinei. Pe același post a fost convocată și Anca Polocoșer.

Postul de centru este și cel mai disputat. Laslo și Buceschi sunt jucătoare cu experiență, pot juca și pe alte postură. Ana Maria Țicu și Andreea Popa sunt debutante la acest turneu final, însă au avut evoluții apreciabile la cluburi.

În inter dreapta le avem pe Ana Maria Savu, de la SCM Craiova și Laura Popa, jucătoare la Rapid București. Ana Maria Savu este jucătoarea cu cea mai mare experiență dintre cele două. Ea a debutat în urmă cu 3 ani la echipa națională.

Ostase și Șuțirică, pivoții echipei după absența Crinei Pintea

Pe extremă dreapta le avem pe Laura Moisă și Sonia Seraficeanu. Din păcate, Laura Moisă n-a impresionat în evoluții în această toamnă, însă a demonstrat la precedentele turnee finale că este o jucătoare valoroasă. Seraficeanu poate fi, de asemenea, o variantă foarte bună.

Crina Pintea era titularul postului de pivot în echipa națională. Lorena Ostase și Alexandra Subțirică trebuie să suplinească absența Crinei Pintea, care a dat peste cap planurile lui Bogdan Burcea. În plus, de la lot vor lipsi și cei doi preparatori fizici, tot din rațiuni de COVID, Claudiu Mărășteanu și Cristinel Gâgiu.

Trei jucătoare, pe lista suplimentară

De asemenea, pe lista suplimentară a selecționerului se află trei jucătoare, care pot fi în orice moment convocate, dacă situația o cere: Alexandra Severin (HC Zalău), Andreea Rotaru (Gloria Buzău) și Diana Ciucă (SCM Rm. Vâlcea).

România este în grupa D la turneul final european, alături de Germania, Polonia și Norvegia. Primele trei echipe din fiecare grupă se califică în grupele principale, fără a se lua în calcul punctele cu ultima clasată.

Program României la Euro:

  • România – Germania, 3 decembrie, ora 19:00
  • Polonia – România, 5 decembrie, ora 17:00
  • România – Norvegia, 7 decembrie, ora 21:30

”Ne-am decis să luăm lucrurile pas cu pas, să ne concentrăm maxim pe prima partidă. Asemănările dintre Germania și Polonia, exceptând mici diferențe între cele două echipe, ne ajută pentru acest debut. Ultimul meci în compania Norvegiei, care nu mai are nevoie de prezentare, e una dintre cele mai performante echipe în ultimii 20-25 de ani, cred că este o provocare pentru fiecare adversar”, Bogdan Burcea

  • 4 este locul ocupat de România la ultimul Campionat European
  • 18 jucătoare a convocat Bogdan Burcea pentru turneul final

 

ADVERTISEMENT