Editoriale

Analiza lui Andrei Vochin după Dinamo- Craiova 3-0: ziua în care ”câinii” au fost câini

16.12.2018 | 15:33
Analiza lui Andrei Vochin dupa Dinamo Craiova 30 ziua in care cainii au fost caini

Pragmatic și autoritar. Acestea ar fi cuvintele care pot defini succesul clar al dinamoviștilor în fața Craiovei. Pragmatic, pentru că rata eficacității trupei lui Rednic a fost una cu totul neobișnuită pentru fotbalul nostru: toate cele 3 șuturi expediate pe cadrul porții lui Pigliacelli au fost goluri. Autoritar, deoarece Dinamo a fost stăpânul de necontestat al meciului. Atitudinea și abordarea tactică au fost armele sale. ”Câinii” au fost, în sfârșit, câini. Au început și au dus jocul în acel spirit de luptă fără de care e dificil să te mai impui, indiferent dacă echipa adversă e de play-off sau de Liga 3. Și-au purtat duelurile cu bărbăție pe aproape toată suprafața terenului, premianții fiind jucătorii de flanc și mijlocașii centrali.

100% a fost procentajul duelurilor câștigate de Dejan Sorescu

17 dueluri a purtat Gomelt pe tot parcursul jocului, dintre care a câștigat 10

Strategic, Dinamo a ales să cedeze posesia. Oamenii lui Rednic au ținut mingea doar 39% din timpul primei reprize și numai 31% din cea de-a doua. Pe un teren greu și pe o vreme cruntă, gazdele au optat pentru jocul asigurat în defensivă și direct în atac. N-au făcut nicio posesie mai mare de 45 de secunde și doar 11 pasaje de menținere a balonului mai lungi de 20 de secunde. S-au așezat într-un 4-4-2 și și-au arătat agresivitatea undeva puțin peste linia de centru.

Mijlocul lui Dinamo, fără greşeală la meciul cu Craiova
Mijlocul lui Dinamo, fără greşeală la meciul cu Craiova

Analiza lui Andrei Vochin după Dinamo- Craiova 3-0.

Cei doi din față, Montini și Pesici au avut sarcina de a direcționa construcția adversarului spre flancuri, iar în momentul când mingea ajungea acolo ”să se declanșeze Jihadul”, cum ar fi zi Borcea pe vremuri. Zis și făcut, rezultatul fiind acela că mijlocașii laterali Hanca și Salomao, secondați cu brio de Sorescu și Corbu, au blocat totul de foarte sus. Au recuperat deseori mingea în terenul advers, de unde au declanșat atacuri iuți și tăioase.

11 baloane au recuperat Hanca și Salomao în terenul advers. Toți ceilalți dinamovișt la un loc au izbutit numai 10

4-1 pentru Hanca a fost scorul duelurilor cu adversarul direct, Martici

Eroul Montini, cheia Gomelt

Mantia Montini a făcut meciul vieții. Ajuns la 26 de ani într-o primă ligă, după un traseu sinuos prin diviziile B, C și D ale fotbalului peninsular, italianul a bifat primul hat-trick al carierei la nivel de profesioniști. Ceea ce n-a izbutit la Bari, Livorno, Benevento, Monopoli, ProPatria, a reușit în fața defensivei craiovene. 3 goluri din 3 șuturi la poartă, realizate cu toate fațetele ghetei drepte: primul cu călcâiul, al doilea cu latul, al treilea cu șiretul. Dacă el a fost eroul, cheia meciului a stat la Tomislav Gomelt. Croatul, care va împlini în ianuarie 24 de ani, a demonstrat de ce este cel mai bine plătit din lot, conform surselor marelui absent de sâmbătă, căpitanul Dan Nistor. A stăpânit mijlocul terenului, a câștigat aproape de unul singur lupta cu Fedele și Mateiu, pentru ca, imediat după ce și-a făcut treaba în fața propriului careu, să pornească în sprint spre finalizare. Faza golului secund e o demonstrație. El a recuperat mingea din picioarele lui Cicâldău, undeva în fața propriului careu, după care a participat la contraatacul de 3 contra 2, acțiune în care a oferit assistul pentru Montini.

3-1 pentru Gomelt a fost scorul duelurilor cu Fedele și Mateiu

Sigur că la un 3-0 fără drept de apel, așa cum a fost meciul de sâmbătă seară, toți jucătorii învingătorilor merită aplauze. Analiza arată însă că Dinamo nu s-a putut baza chiar pe toată lumea. Șansa roș-albilor a făcut ca și cel mai slab de pe teren, Pesici, să contribuie cu ceva la festin. Croatul venit de la Hajduk Split a purtat excelent contraatacul de 2-0, dar în rest n-a contat nici în atac, nici în apărare. Ca dovadă, a fost dinamovistul cu cel mai mic procentaj de acțiuni ofensive reușite, iar la recuperare nu a contat.

14 dueluri a purtat Pesici tot meciul, din care nu a cîștigat nici unul!!!

Oltenii, inexistenţi la meciul cu Dinamo
Oltenii, inexistenţi la meciul cu Dinamo

Craiova: Un absent de pe teren și alți 3 din joc

Cum în fotbal joci și cât te lasă adversarul, victoria dinamovistă are la bază și slăbiciunile oltenilor, arătate nu doar în acest meci. Craiova a început poticnit sezonul. Motivele au fost mai multe. Primul s-a legat de perioada europeană. Scurtă, e adevărat, dar născătoare de prejudicii. Dubla cu Leipzig a produs în jurul ei nu mai putin de 3 infrângeri și două egaluri, din 5 meciuri, 4 dintre el chiar pe noul ”ion Oblemenco”. Partea bună e că l-a convins pe Mangia să renunțe la al doilea motiv al punctelor pierdute, apărarea în 3. Și, în același timp, să demonstreze că fără un vârf autentic, ofensiva nu poate duce războaie cu echipe care nu se deschid, care se apără bine. Deoarece nici Mitriță, nici Cicâldău nu pot substitui un vârf de careu autentic. Așa a apărut Kolijci, atacantul care a schimbat fața Craiovei în acest sezon.

10 goluri în 12 meciuri a marcat Kolijci din septembrie, de când a venit în România

Ușor-ușor, echipa a reușit să se închege într-un 4-2-3-1. Și să câștige 11 meciuri, cu care să urce pe locul 3 în campionat și să se califice în ”sferturile” Cupei României. Între ele însă, au mai apărut sincope. Curiozitatea e că în fiecare dintre ele, că vorbim de eșecul de la Mediaș (fără Bancu și Martici) sau cel de la Botoșani (fără Mitriță și Martici) ori de egalurile de acasă cu Sibiul (fără Mateiu) sau Sepsi (fără Bancu și Kolijci), au lipsit unul sau mai mulți jucători, notați în paranteze.

Alexandru Mateiu a avut un şut pe spaţiul porţii
Alexandru Mateiu a avut un şut pe spaţiul porţii

Bancă scurtă

Sâmbătă, în Ștefan cel Mare, absentul important a fost Kolijci. Din această cauză, Mangia a schimbat pozițiile a 3 jucători: Mitriță, Cicâldău și Bancu, iar primii doi au fost departe de ceea ce au arătat în tot acest campionat. Practic, Craiova a jucat fără ei doi, dar și fără Kolijci, iar în 8 e greu să ții piept unui adversar atât de hotărât, cum a fost Dinamo sâmbătă seara. Ceea ce poate deschide o discuție despre aspirațiile oltenilor la titlu. Și despre nevoile pe care le are această echipă. Dependentă de câțiva jucători cheie, ea poate prinde fără probleme un loc de play-off. Pentru a spera însă la mai mult are nevoie însă de soluții de pe bancă chiar și atunci când accidentările sau suspendările îi afectează pe cei mai influenți.

 Lei de pluș

Dar, peste toate probleme tactice sau de efectiv, Craiova a pierdut bătălii destule în acest sezon și pentru că a cedat mult prea devreme în interiorul disputei. Atitudinea războinică le-a lipsit uneori albaștrilor, așa cum s-a întâmplat și sâmbătă seară. Fie că a fost de vină terenul prost de acasă, fie vreo decizie greșită a arbitrilor, fie, în ultima perioadă de timp, condițiile meteorologice, toate acestea au fost folosite ca alibi și au contat mai mult în psihicul antrenorului și al jucătorilor decât nevoia de a strânge din dinți și de a câștiga oriunde, oricum, oricând și împotriva oricui. Așa fac campionii, așa trăiesc leii. Cei adevărați. Ceilalți, de pluș, sunt simpatici, dar doar atât.

Top 3 cei mai buni dinamoviști conform InStat

  1. Manttia Montini – 337 Index InStat
  • A marcat toate cele 3 goluri ale meciului, a fost singurul dinamovist care a tras pe poartă, cu un procentaj de reuțită de 100%

 

  1. Tomislav Gomelt – 304 Index InStat
  • Are cele mai multe dueluri câștigate, 10, la egalitate cu Hanca. Are cel mai mare procentaj al paselor precise, 83%. Nu a greșit decât 4 pase tot meciul
  1. Dejan Sorescu – 293 Index InStat

– 100% dueluri câștigate, nu a trecut nimeni de el. Are cele mai multe pase bune în ultima treime de teren, cele mai multe pase bune în careul advers, inclusiv assistul la golul 3

Top 3 cei mai slabi craioveni conform InStat

  1. Alexandru Cicâldău – 192 Index InStat
  • Nu s-a implicat decât în 3 dueluri, din care a câștigat două. Nu a jucat decât 18 mingi, nu a oferit nici o pasă în interiorul careului advers și nu a șutat nicio dată la poartă
  1. Ivan Martici – 203 Index InStat
  • A câștigat numai 3 dueluri din 8, ceea ce înseamnă 38%, extrem de mic pentru un fundaș. Nu a oferit nicio pasă ofensivă, a încercat numai două centrări, niciuna folositoare
  1. Marius Briceag – 206 Index InStat
  • Un singur duel câștigat, nicio deposedare reușită, nicio pasă ofensivă încercată sau reușită Prin comparație, portarul Pigliacelli are două pase ofensive, din care un assist pentru ocazia lui Bancu din minutul 23