Fotbal intern

Analiza lui Andrei Vochin după FCSB – Craiova 3-2: “Meciul lui Senior Morais și al apărărilor de juniori”

01.04.2019 | 18:16
Analiza lui Andrei Vochin dupa FCSB  Craiova 32 Meciul lui Senior Morais si al apararilor de juniori

Teja – Mangia 3-2. Ăsta-i scorul, ăsta-i meciul, indiferent că vorbim de FCSB sau de Gaz Metan versus Craiova. Un foc de artificii, un plan tactic oferit pe de-a-ntregul atacanților și atacului, o partitură în care apărările sunt doar amorse într-un scenariu menit să seducă, să ia ochii asistenței.

Analiza lui Andrei Vochin după FCSB – Universitatea Craiova 3-2: “Bucuraţi-vă de fotbal”

”Bucurați-vă de fotbal!”, par să fi spus cei doi tehnicieni atunci când au incheiat discursul mobilizator din vestiar înainte de ieșirea echipelor la încălzire.

  • 23 de șuturi la poartă au expediat cele două echipe, din care 19 au fost trase din interiorul careului

Roș-albaștrii și-au păstrat sistemul, 4-2-3-1, dar au schimbat ceva din piese. Au optat pentru maturitate și, alături de Pintilii, refăcut, au mizat la mijlocul terenului, în stânga, pe Felipe Teixeira în detrimentul lui Florinel Coman. Adică au pus la treabă niște tipi care au ani de fotbal profesionist mai mulți ca ani de viață ai puștilor. Iar ca atacant au mers pe mâna lui Hora, omul care-i mai bătuse o dată pe olteni în această primăvară. Evident, și el s-a antrenat mai bine ca Gnohere în ultimele două săptămâni, știind acest lucru?

  • 74 de ani au împreună Pintilii și Teixeira, mai mulți decât 3 dintre omologii lor de la mijlocul terenului, Cicâldău, Drăghici și Mihăilă, care însumează doar 62!

În absența celor doi fundași dreapta de meserie, Martici și Dimitrov, ambii accidentați, Mangia l-a folosit pe acea poziție pe Donkor. Așa cum făcuse și la Mediaș. Băiatul însă nu-i apărător lateral. Pe partea lui s-au zămislit două din cele 3 goluri ale gazdelor. Iar adversarul lui direct, Junior Morais, a devenit pentru o seară Senior Morais, omul care o oferit celor doi atacanți, Hora și Gnohere, două pase ideale de gol din acelea din care e mult mai greu să ratezi decât să marchezi.

De altfel, meciul s-a jucat aproape în totalitate în zonele laterale. Din cele 144 de atacuri purtate de cele două echipe, doar 24 au fost pe centru. Pintilii și Filip, pe de o parte, Mateiu și Cicâldău, de cealaltă parte, au demonstrat că sunt singurii fotbaliști care asigură bine și zona defensivă. Toți ceilalți par să fi îmbrățișat fotbalul anilor 70, unul orientat doar spre poarta adversă, fără preocupare pentru propriile buturi.

Nicușor Bancu și Acka în meciul FCSB – Universitatea Craiova, scor 3-2, în play-off-ul Ligii 1 Betano
  • 83% dintre atacurile purtate de ambele echipe au fost pe cele două flancuri și doar 17% pe centru!!!

FCSB – Craiova 3-2. Îngeri în atac, demoni în apărare

Cu o astfel de abordare, oamenii de flanc au scris isoria meciului. Și în sens pozitiv, dar, unii din ei, și în sens negativ. La FCSB, Morais a fost stăpânul în stânga. A creat două goluri, după ce a intrat în combinație mai întâi cu Teixeira, iar apoi cu Coman, colegii de linie. Pe dreapta, Benzar a marcat și el un gol, anulat eronat de arbitri, după o acțiune inițiată de Man, care, la rândul său, a înscris pentru 2-1.

La Craiova, Bancu și Drăghici au inițiat în stânga faza din care Bărbuț, aripa dreaptă, l-a păcălit pe Teixeira și a scos penaltyul. Donkor, praf în apărare, depășit în duel unu la unu de Senior Morais, e totuși cel care a furnizat pasa de gol pentru Cicâldău, care înainte de a marca a câștigat duelul cu Benzar, fundașul dreapta.

Egali la primii 11, dezechilibrați la primii 14

Altfel, în viteza și frumusețea lui, cu ritmul și naivitățile sale, meciul a fost mai degrabă egal. Steaua și Universitatea și-au împărțit perioadele de dominare. A rezultat un raport de 50% – 50% al calupurilor de posesie, al duelurilor câștigate și al prezenței la finalizare.

  • 14 ocazii de gol și-au creat împreună cele două echipe, împărțite în mod egal: 7-7

Motiv pentru care, înclin să cred că diferența a fost făcută de valoarea băncilor de rezervă. Gazdele i-au aruncat în luptă pe Gnohere, autor al punctului victoriei, și pe Coman, cel care a jucat perfect un-doi-ul cu Morais la faza golului decisiv. În vreme ce oaspeții au ajuns să apeleze, ca primă schimbare, la Bic și să-l arunce în final, în atac pe stoperul Kelici!!!

Bucuria jucătorilor de la FCSB după golul înscris de Harlem Gnohere în meciul cu U Craiova

Cei mai buni jucători ai FCSB conform Index InStat

  1. Junior MORAIS – 357 Index InStat
  • A oferit două pase de gol. A fost jucătorul de la FCSB care a inițiat și a participat la cele mai multe acțiuni ofensive, 36, și a oferit cele mai multe pase constructive utile în faza de atac, 26.
  1. Dennis MAN – 314 Index InStat
  • A marcat golul doi, a expediat cele mai multe șuturi la și pe poarta adevrsă. A greșit 5 pase tot meciul. A câștigat 70% din duelurile purtate, cât Teixeira, Hora și Tănase, ceilalți 3 colegi ai săi din atac, la un loc. A încercat 4 deposedări, toate reușite.
  1. Bogdan PLANICI – 309 Index InStat
  • A avut cel mai mare procentaj de acțiuni reușite, 86%, cel mai mare număr de pase reușite, 41, și cel mai mare număr de dueluri câștigate.

Cei mai buni jucători ai Craiovei conform Index InStat

  1. Alexandru CICÂLDĂU – 319 Index InStat
  • A fost jucătorul Craiovei care a câștigat cele mai multe dueluri, 9 din 11, adică 82%. A avut 81% pase precise, din care 4, cele mai multe ale oaspeților, în careul advers. Are meritul de a fi înscris golul doi.
  1. Alexandru MATEIU – 279 Index InStat
  • A avut cel mai mare procentaj de pase precise, 86%, a avut cele mai multe mingi recuperate, 9, și a fost, împreună cu Bancu, omul care a inițiat și participat la cele mai multe acțiuni ofensive ale Craiovei.

50 de goluri a marcat Gnohere în Liga 1

1 gol a marcat Bic în Liga 1, în octombrie 2016, pe când juca la Gaz Metan