Fotbal intern

Analiza lui Andrei Vochin după U Craiova – CFR Cluj 0-2: “Formula magică pentru alte 3 puncte: Arla-cadabra!”

23.02.2020 | 23:52
Analiza lui Andrei Vochin dupa U Craiova  CFR Cluj 02 Formula magica pentru alte 3 puncte Arlacadabra
ADVERTISEMENT

Craiova s-a învârtoșat iar. Seria de 3 victorii din acest an, calificarea timpurie în play-off și iminența egalării lui CFR în fruntea clasamentului i-a îmbujorat din nou pe minunații olteni. Biletele s-au vândut cu 4 zile înainte de meci, ceea ce a creat un orizont de așteptare imens și, deopotrivă, superb pentru acest ultim meci al sezonului regular. Un stadion plin, un gazon excelent și două echipe de top au asigurat una dintre cele mai frumoase seri din competiția noastră internă.

Universitatea, chiar mai valoroasă

Craiova a prins CFR-ul cum nu se putea mai bine: între cele două meciuri cu Sevilla și cu moralul deteriorat de golul acela egalizator de joi, care a transformat un 1-0 imens într-un 1-1 mititel, în perspectiva calificării. ”Craiova e favorită, noi suntem, în situația actuală, out-sideri”, avea să anunțe Dan Petrescu înainte de joc.

ADVERTISEMENT

Declarația nu era încărcată doar de acea componentă intenționat-defensivă, care să adoarmă adversarul, ci conținea un adevăr ce aveam să-l constatăm în momentul lecturării echipelor. Dintre titularii din Europa League de joi doar Arlauskis, Manea, Burcă, Djokovici și Camora și-au făcut loc în primul ”11” al oaspeților. Mai puțin de jumătate. Într-o componență schimbată cu mai mult de 50%, transfermarkt ne-a ajutat să-i dăm dreptate antrenorului campion.

  • 14,85 milioane de euro a fost valoarea primului ”11” al CFR, conform transfermarkt
  • 15,7 milioane de euro a fost valoarea primului ”11” al Craiovei, conform transfermarkt
ADVERTISEMENT

Dacă mai socotim și că tânărul Nițu a fost sacrificat după 21 de minute pentru a-i face loc bosniacului Kolijci, atunci valoarea primului ”11” al gazdelor a urcat la 17,1 milioane de euro.

Startul perfect al ”outsiderului”

Craiova și-a arătat valoarea abia după ce scorul devenise 1-0 pentru CFR. Încrederea în propriile forțe, armura pe care ți-o dau succesele interne și, mai ales, internaționale, i-au ajutat pe clujeni să stea bine în teren din start și să speculeze prima situație ivită.

ADVERTISEMENT

Golul lui Rondon este o mostră de simplitate și cinism. O centrare lungă a lui Chipciu, o respingere a lui Martici, forțată de presingul lui Costache, și un vid de putere deja obișnuit la stoperii Craiovei, indiferent cum se numesc ei, au mișcat tabela la primul șut pe spațiul porții lui Pigliacelli.

O jumătate de oră minunată a Craiovei

Trupa lui Papură încercase până atunci o singură variantă de construcție: diagonala lui Bălașa spre Mihăilă, cel mai periculos atacant al ei. După ce au primit golul, oltenii parcă au scăpat de trac și au început să se miște mai bine între linii, să devină mai dinamici, și să joace dintr-o bucată.

ADVERTISEMENT

Efectele s-au văzut imediat pe statisticule InStat. Alb-albaștrii au produs fotbal, au zguduit de două ori stâlpii porții și și-au creat în total 5 mari ocazii de gol. Au avut însă ghinionul să-l prindă pe Arlauskis într-o formă de senzație, lituanianul înșirând nu mai puțin de 5 parade exasperante pentru adversar, una chiar dublă, în fața cuplului Mihăilă – Kolijci (min.22)

  • 7-2 pentru Universitatea a fost raportul șuturilor pe poartă în prima repriză

Ca să înțelegem exact dimensiunea forcingului oltean, trebuie menționat că în precedentele 3 meciuri disputate în Liga 1 în acest început de 2020, cu FCSB, Viitorul și Gaz Metan, CFR n-a permis adversarilor decât două șuturi pe poartă în total!!! Iar dacă facem o comparație cu Sevilla, măgulitor pentru olteni este că aceștia și-au creat într-o repriză mai multe ocazii decât au avut andaluzii într-un meci întreg.

  • 7 meciuri consecutive fără gol primit a adunat CFR în Liga 1

Antrenorul mare se cunoaște la pauză și la schimbări

Nu am aflat ce le-a spus Dan Petrescu în vestiar elevilor săi și nici care a fost nivelul decibellilor. Și nici n-am văzut tradiționalele schimbări operate pe la alții. Ce am putut observa în repriza secundă a fost că echipa lui s-a așezat cu vreo 20 de metri mai sus, că Djokovici, Rondon și Costache au încercat să întâmpine mai avansat construcția incipientă a oltenilor și că Nistor sau Cicâldău n-au mai găsit atât de des spații între liniile ceferiste. Rezultatul? Campioana n-a mai permis Craiovei să mai aibă vreo ocazie, a redus din handicap la bare și a reușit golul doi, cel care a pus practic capăt meciului.

  • 3-0 pentru CFR a fost raportul ocaziilor în repriza secundă

Până la tehnică, te mănâncă sfintele forță, rezistență și viteză

Diferența între CFR și Craiova la acest moment poate fi descrisă de o singură fază. S-a petrecut în minutul 67 și a precedat golul doi. Atunci, Manea a preluat un balon la mijlocul terenului, l-a dat în față pe lângă Bancu, despre care aveam impresia că e înzestrat cu ceva viteză, și care avea și vreo 5 metri avans. L-a prins din urmă, iar în luptă dreaptă, corp la corp, l-a dat la o parte.

Așa a ajuns să centreze șutat în fața porții și să provoace autogolul lui Martici. Bătându-l pe adversrul direct la trei capitole esențiale în fotbalul internațional din ziua de azi: forță, rezistență și viteză. Abia după toate acestea putem să discutăm și de noroc! Sau despre vreo eventuală comparație sugerată de specialiși, între Cristi Manea și Vali Crețu. De exemplu!

ADVERTISEMENT