Fotbal intern

Ilie Balaci, analiză DURĂ: “Mai bine nu ne CALIFICAM la EURO!”

Ilie Balaci a dezvăluit pentru FANATIK.RO că speră ca România să aibă puterea de a termina cel puţin pe locul trei în grupa A de la Euro 2016, dar sincer crede că naţionala lui Anghel...
14.12.2015 | 11:21
Ilie Balaci analiza DURA Mai bine nu ne CALIFICAM la EURO

Ilie Balaci a dezvăluit pentru FANATIK.RO că speră ca România să aibă puterea de a termina cel puţin pe locul trei în grupa A de la Euro 2016, dar sincer crede că naţionala lui Anghel Iordănescu va ocupa la sfîrşitul jocurilor ultima poziţie.

Domnule Balaci, ce părere aveţi de grupa în care a picat România la Campionatul European din Franţa?

Ce aţi vrea să vă spun? Să vorbesc cu sufletul sau să vorbesc realist? Dacă e să vorbesc cu sufletul, atunci vreau să vă spun că o să terminăm pe locul trei, dacă e să vorbesc realist, atunci vă spun că o să terminăm pe ultimul loc în grupă. Ce să căutăm la EURO dacă noi am bătut o singură echipă într-un an de zile, Insulele Feroe?

Nu credeţi că avem şanse la primele două locuri sigure de calificare?

Hai domnilor să fim extrem de realişti. Cu Franţa nu vom avea nici o şansă, absolut nici una. Franţa se va bate pentru cîştigarea marelui trofeu, mai ales că joacă şi acasă. Voi chiar credeţi că se va încurca pe propriul teren de România? Apoi Elveţia este la rîndul ei net favorită în faţa noastră. Elveţienii s-au calificat la ultimele şase turnee finale din şapte. Au jucători care joacă în campionate extrem de puternice, mă refer la cel al Germaniei.

“Un albanez joacă la Napoli, iar Chiricheş se uită la el”

Nu credeţi că vom avea şanse nici măcar în partida cu Albania?

S-au dus vremurile alea în care le dădeam la albanezi cîte cinci-şase goluri. Voi aţi văzut ce campanie de preliminarii au avut albanezii? Majoritatea dintre ei sînt kosovari, iar aceşti fotbalişti au învăţat junioratul în fotbalul sîrbesc. Mulţi evoluează şi în campionate puternice. O să vedeţi voi ce probleme or să ne facă nouă aceşti jucători. În plus, cel mai bun fotbalist din apărarea noastră, Chiricheş nu joacă la Napoli. El stă şi se uită la un internaţional albanez care joacă cu adevărat la Napoli. Ala nu stă pe bară. Deci, acum vă daţi seama cum stă treaba?

Vă mai întreb încă o dată, chiar nu credeţi că puteam să facem treabă bună la EURO 2016?

Ţi-am spus că îmi doresc din tot sufletul să facem treabă bună. Ar fi culmea să nu îmi doresc lucrul asta, pînă la urmă şi eu am jucat pentru naţionala României, iar acum sînt unul dintre suporterii ei, dar una e să îţi doreşti, iar alta e să şi poţi. Dacă băieţii noştri vor avea rezultate bune, atunci eu voi fi primul care îmi voi cere scuze în faţa lor aşa cum pe timpuri şi lui Cămătaru i-a cerut scuze Eugen Barbu.

Totuşi, am făcut un meci egal cu Italia, chiar nu aveţi speranţe nici după acel 2-2 din deplasare?

Mi-ai spus că preferi să vorbesc realist şi nu cu sufletul. Nu trebuie să ne amăgim aiurea. Rezultatul ala obţinut a fost unul mincinos. Noi am egalat norocos printr-un gol al lui Florin Andone chiar în final. Nu uita că antrenorul Conte făcuse atîtea schimbări, iar Buffon nici nu mai era în poartă la golul doi al nostru. Fusese deja schimbat de prin minutul 65.

 

“E grav dacă am ajuns să stăm în Florin Andone!”

Ce nu vă place la jocul României sau mai bine spus ce nu merge de credeţi că avem toate sansele să terminăm pe locul patru?

Păi domnilor, cu cine credeţi voi că poate Iordănescu să facă treabă bună la Euro 2016? Unde joacă fotbaliştii români? În ce campionate? Noi stăm bine doar la capitolul portarilor acolo unde Tătăruşanu şi Pantelimon joacă la echipele lor de club. Mă refer la fotbaliştii români care joacă în campionate adevărate, Italia şi Anglia. Aşa îi mai avem noi pe băieţii de prin Bulgaria şi pe cei din Israel, dar eu vorbesc doar de campionate tari.

De Florin Andone ce părere aveţi?

E grav dacă naţionala României a ajuns să stea într-un jucător din Liga II din Spania. Am ajuns să ne bucurăm că acest fotbalist, de care nimeni nu auzise pînă mai acum un an, marchează nu ştiu cîte goluri prin divizia secundă spanilolă. Nu am nimic cu băiatul, dar vreau să vedeţi cam unde ne aflăm noi. Sau am văzut că selecţionerul e tot întrebat de Adi Mutu. Ar fi bine ca Adrian să joace undeva, la 37 de ani, şi să redevină o soluţie pentru echipa naţională, dar e tare greu. La fel şi în cazul lui Marica. Eu m-aş bucura dacă Mutu şi Marica ar putea să joace bine undeva în următoarele şase luni.

“Mai bine nu ne calificam”

Ce soluţii vedeţi domneule Balaci pentru revitalizarea fotbalului românesc?

Sper din tot sufletul să nu ne pară rău că ne-am calificat la acest turneu final. Mai bine nu ne calificam şi aveam timp să formăm o nouă echipă naţională pentru preliminariile Campionatului Mondial sau mai bine spus direct pentru competiţia respectivă. Lui Iordănerscu trebuie să îi pui marfă la dispoziţie, iar la ora asta el nu are marfă. Nu are de unde să aleagă. Nu mi se pare normal ca la un meci între Dinamo-Pandurii să fie pe teren foarte mulţi jucători străini. Cum vreţi să crească fotbalul nostru? Iar din jucătorii aştia străini, care joacă în Liga I, cîţi sînt de valoare?

Şi ce e de făcut?

În primul rînd patronii din fotbalul românesc ar trebui să se strîngă şi să ajungă la un numitor comun. Nu trebuie să mai ceară rezultate imediate antrenorilor, ci trebuie să li se permită acestora să crească jucătorii tineri români. Să îi lase să facă echipe cu jucători tineri. Te rog să mă crezi că în România asta sînt foarte mulţi tineri jucători extrem de talentaţi. Trebuie să li se dea credit şi trebuie gîndit un astfel de sistem pentru tot fotbalul românesc. Dacă nu, o să mergem pe la Campionate Europene şi o să ne luăm cîte trei-patru goluri pe meci.