România a început drumul spre Euro 2024. Edi Iordănescu a avut două meciuri amicale la dispoziţie pentru a evalua şi mai bine situaţia de la prima reprezentativă înainte de primele meciuri oficiale, care vor avea loc în iunie în Liga Naţiunilor.
Debutul lui Edi Iordănescu la prima reprezentativă a fost în meciul România – Grecia, programat vineri, 24 martie, pe stadionul Steaua. “Tricolorii” au pierdut cu 0-1 după golul marcat în minutul 39 de Bouchalakis. În repriza secundă, România a ratat câteva şanse bune de a egala şi “tricolorii” pierdeau duelul cu naţionala lui Gus Poyet.
1. Probleme medicale mari în naţionala României. Virozele şi gripa au decimat lotul. Edi Iordănescu s-a confruntat cu probleme de lot încă din primele zile de la reunirea lotului. Un focar de viroză şi unul de gripă au decimat echipa, iar jucătorii au căzut pe capete înainte de meci.
Iniţial, nu mai puţin de opt jucători acuzau simptome, aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate. Apoi, “tricolorii” au căzut pe capete: Dennis Man, Nicuşor Bancu, Cristi Manea sau Denis Alibec au fost indisponibili pentru meciul cu elenii.
2. Evoluţie slabă în prima repriză, treziţi după pauză. România a început modest meciul. Grecii au avut iniţiativa şi înaintea golului marcat de Bouchalakis au avut o reuşită anulată pentru offside. Singura acţiune periculoasă a fost creată de Alex Mitriţă, care a tras pe lângă după o incursiune bună în banda dreaptă.
În repriza secundă, elevii lui Iordănescu au avut mai mult iniţiativa şi şi-au creat mai multe şanse. Adi Rus a lovit bara în final de meci. Ocaziile nu au fost convertite şi meciul s-a încheiat cu victoria Greciei, scor 1-0.
3. Mesaj clar pentru jucători: cine nu joacă la club nu va mai fi la naţională. La finalul meciului, Edi Iordănescu le-a transmis un mesaj clar jucătorilor şi a spus că cei care nu vor avea meciuri în picioare la cluburi nu vor mai veni la prima reprezentativă:
“Vom fi foarte atenți la parcursul jucătorilor. Dacă acum mi-am permis să le întind o mână anumitor jucători, unii cu probleme, cu jocuri puține în picioare, care nu traversează perioade foarte bune, în iunie nu voi mai permite acest lux. E foarte important ca jucătorii noștri să vină cu jocuri în picioare”, a spus Iordănescu.
Al doilea meci s-a disputat în Israel, la Netania. Cu opt schimbări faţă de formula cu Grecia, România a arătat altfel în prima parte. Un început ofensiv pentru naţionala noastră, care a reuşit să puncteze de două ori pe tabelă prin Alex Cicâldău şi Dennis Man. La cabine s-a intrat cu 2-0 pentru “tricolori”, însă până la final gazdele au egalat, 2-2, grație golurilor marcate de Dabbur.
1. Reprize diferite, din nou. De această dată, România a a început excelent meciul. “Tricolorii” au început sus și s-au desprins rapid pe tabelă la 2-0 după golurile lui Cicâldău și Man. Evoluția excelentă s-a oprit la pauză.
În partea secundă, elevii lui Iordănescu au intrat pe vârfuri în teren și adversarii au trecut la timonă. Asta ne-a costat și pe tabelă. Dabbur a redus din diferență în minutul 57 și a egalat în final de meci, cu 5 minute înainte de final. Puteam să și pierdem, Israelul forțând victoria în minutele de final. Evoluție de neînțeles în partea secundă, după startul perfect.
2. Jucătorii de pe bancă nu au intrat în meci. Nedelcearu, Bancu, Bordeiau, Alibec, Rus și Octavian Popescu au intrat în teren în partea secundă, însă niciunul nu a “intrat în meci”. Naționala părea gripată după primele patru schimbări, așa cum au fost și unii jucători cu câteva zile înaintea meciului.
Invizibili au devenit și “titularii” în repriza secundă, fiind deseori sufocați de jucătorii gazdelor. O scuză pentru lipsa de prospețime poate fi și faptul că mulți dintre fotbaliști vin după ce au suferit viroze sau gripe.
3. Joc ofensiv foarte bun în start de meci. Începutul a fost grozav și trebuie să remarcăm jocul ofensiv foarte bun al naționalei. Recuperări foarte bune ale balonului, contraatacuri blitz care au creat șase-șapte ocazii importante.
Dintre acestea au fost convertite două goluri. Mihăilă a început excelent în aripa stângă, iar Dennis Man a fost inspirat în banda dreaptă. Mijlocul s-a mișcat excelent și a livrat multe baloane în ofensivă. Din păcate, doar până la pauză.
“Trial-ul” de la echipa națională s-a încheiat, iar din luna iunie începe drumul spre Euro 2024. Mai întâi, cu meciurile din Liga Națiunilor, clasament care poate să ne asigure un loc de baraj dacă nu vom reuși calificarea din preliminariile clasice.
Iar patru din cele șase meciuri ale grupei din care mai fac parte Bosnia, Muntenegru și Finlanda se vor disputa în luna iunie. Este primul obiectiv al lui Edi Iordănescu și, cu siguranță, prima repriză de la Netania poate fi un punct de pornire.
Programul din luna iunie: