Fotbal international

Analiza optimilor de finală de la Campionatul Mondial 2022! Care sunt cele mai echilibrate meciuri şi de unde pot apărea marile surprize

Campionatul Mondial 2022 a ajuns în faza optimilor de finală şi orice pas greşit este fatal de acum înainte. FANATIK prezintă o analiză a celor opt meciuri.
03.12.2022 | 00:20
Analiza optimilor de finala de la Campionatul Mondial 2022 Care sunt cele mai echilibrate meciuri si de unde pot aparea marile surprize
Analiza celor opt meciuri din optimile de finală de la Campionatul Mondial 2022
ADVERTISEMENT

Sâmbătă încep optimile de finală, meciurile de totul sau nimic pentru cele 16 selecţionate calificate. Favoritele îşi fac calculele pentru drumul spre finală, în timp ce surprizele îşi doresc ca visul frumos să nu se termine aici.

Analiza celor opt meciuri din optimile de finală de la Campionatul Mondial 2022

În prima zi a optimilor de finală avem parte de Olanda – SUA şi Argentina – Australia, iar mulţi microbişti visează deja la reeditarea finalei Campionatului Mondial 1978. Un alt duel interesant este cel între Japonia, marea performeră a fazei grupelor, şi Croaţia, vicecampioana mondială din 2018. De asemenea, nu trebuie ratate Portugalia – Elveţia sau Maroc – Spania.

ADVERTISEMENT

Olanda, favorită cu SUA. Care poate să fie plusul americanilor

Olanda şi-a făcut încălzirea în Grupa A, doar dacă privim strict peste rezultate. Cu Senegal, batavii au alergat 84 de minute până la primul gol, venit după o greşeală mare a portarului. Cu Ecuadorul, selecţionata lui Louis van Gaal a obţinut doar un egal, însă nici nu a forţat mai mult. Contra Qatarului a fost bifată o victorie de serviciu. Până în optimi, Olanda nu a fost încă testată serios, dar naţionala SUA pare să fie o selecţionată în trend cu cele trei adversare din faza grupelor.

Statele Unite ale Americii au jucat economicos în Grupa B şi şi-au atins obiectivul setat pentru CM 2022. “Yankeii” au nume importante, iar pericolul pentru Olanda poate să vină de la Timothy Weah şi Christian Pulisic, exact oamenii care au marcat singurele goluri ale americanilor în Grupa B. Un succes în faţa batavilor ar fi o mare surpriză, însă selecţionata lui Gregg Berhalter a arătat că poate sta bine în defensivă.

ADVERTISEMENT
  • Olanda – SUA se joacă sâmbătă, de la ora 17:00

Australia, victimă sigură pentru Argentina

Argentina a început prost Campionatul Mondial 2022, după 1-2 cu Arabia Saudită, dar a terminat Grupa B pe primul loc, după două victorii la indigo cu Mexic şi Polonia. “Pumele” visează la titlu, iar meciul cu Australia pare să fie doar o formalitate şi momentul oportun pentru ca Lionel Messi să mai puncteze.

Australia a avut un parcurs asemănător cu cel al Argentinei, înfrângere în primul meci, 1-4 cu Franţa, şi două victorii cu 1-0, în faţa Tunisiei şi a Danemarcei. “Cangurii” şi-au bifat deja obiectivul, astfel orice vine de acum încolo este un plus. Australienii pot spera doar să facă un meci perfect pe fază defensivă şi să împingă partida spre prelungiri şi loviturile de departajare.

ADVERTISEMENT
  • Argentina – Australia se joacă sâmbătă, de la ora 21:00

Franţa începe cu Polonia cursa în tentativa de a-şi apăra trofeul din 2018

Decimată de accidentări, Franţa a spart blestemul campioanelor mondiale şi şi-a câştigat grupa. A pierdut meciul cu Tunisia, din ultima etapă, după ce Didier Deschamps a ales să le dea minute şi rezervelor, dar titularii revin cu Polonia. Francezii îşi încep misiunea pentru apărarea trofeului, iar punctele forte sunt Olivier Giroud, cu mare poftă de joc, şi Kylian Mbappe, ambii cu câte o dublă în grupe.

Polonia pare că s-a strecurat în optimile de finală, iar un mare merit îl are Wojciech Szczęsny, care a apărat un penalty în victoria cu Arabia Saudită şi a repetat isprava în faţa lui Lionel Messi. Selecţionata lui Czesław Michniewicz nu a impresionat cu nimic şi sunt şanse mari ca drumul ei să se oprească în optimile de finală, după meciul cu Franţa.

ADVERTISEMENT
  • Franţa – Polonia se joacă duminică, de la ora 17:00

Anglia vrea să profite de exuberanţa Senegalului

Anglia a defilat prin Grupa B, iar singurul minus este remiza albă cu SUA. Cu un golaveraj de 9-2, vicecampioana europeană îşi începe marşul spre finala mult visată şi argumentele sunt de partea ei. Atacul merge bine, există opţiuni bune pe banca de rezerve şi au fost momente de sclipire în jocul prestat. Anglia porneşte cu prima şansă în faţa Senegalului, dar nu trebuie să uite că a avut deseori probleme cu echipele africane la Campionatul Mondial.

Senegal e la a doua calificare în optimile de finală din istorie, iar trupa lui Aliou Cisse vrea să egaleze performanţa din 2002, când s-a oprit în sferturi. Nu trebuie uitat faptul că este campioana Africii, dar absenţa lui Sadio Mane cântăreşte enorm. De asemenea, africanii au fost singurii care au primit gol de la Qatar, iar asta poate să fie considerată o contraperformanţă la acest turneu final. Şansa Senegalului ar fi să se închidă în apărare şi să dea lovitura pe contraatac.

  • Anglia – Senegal se joacă duminică, de la ora 21:00

Echilibru total în Japonia – Croaţia

Croaţia a prins optimile de finală doar pentru că Romelu Lukaku a ratat din toate poziţiile în ultimul meci din Grupa F. Vicecampioana mondială nu a convins la această ediţie, iar singurele reuşite, patru la număr, au venit în partida contra Canadei. În rest, zero pe linie cu Maroc şi Belgia. De partea croaţilor este experienţa şi faptul că ştiu să gestioneze perfect meciurile eliminatorii, lucru arătat la Mondialul din Rusia.

Japonia a fost echipa contrastelor. A învins Germania şi Spania, dar a pierdut cu Costa Rica. Niponii au prins primul loc în grupă şi cu ajutorul strategiei ibericilor, dar au arătat că mereu au resurse să dea lovitura. Un alt aspect foarte important, asiaticii au fost la un pas să elimine Belgia la ediţia trecută de Campionat Mondial. În aceste condiţii, meciul Japonia – Croaţia se anunţă a fi unul extrem de echilibrat şi nu ar fi exclus chiar să vedem calificarea decisă la loviturile de departajare.

  • Japonia – Croaţia se joacă luni, de la ora 18:00

Brazilia, misiune facilă contra Coreei de Sud

Brazilia s-a clasat pe primul loc în Grupa G, dar a încheiat seria cu o înfrângere în faţa Camerunului, într-un meci cu multe rezerve folosite de Tite. Rămâne de văzut dacă Neymar va fi apt pentru acest meci, însă Selecao porneşte ca mare favorită şi în cazul absenţei vedetei de la PSG.

Coreea de Sud s-a calificat dramatic, după un gol în minutul 90+1 cu Portugalia. Asiaticii i-au învins pe lusitani, dar nu au convins în faza grupelor. O echipă muncitoare, dependentă de Son Heung-min, însă fantezia braziliană poate să blocheze oricând motoarele coreene, care şi-au atins obiectivul la CM 2022.

  • Brazilia – Coreea de Sud se joacă luni, de la ora 21:00

Spania şi-a dorit Marocul, dar să nu fie cadoul otrăvit

Spania pare că şi-a dorit din tot sufletul să întâlnească Marocul, pentru a avea un parcurs mai uşor spre fazele superioare. Ibericii au încântat în victoria cu Costa Rica, scor 7-0, dar în meciurile cu Germania şi cu Japonia mai degrabă au dezamăgit. Marele semn de întrebare va fi dacă Pedri şi Gavi, juniorii de la mijlocul terenului, vor putea să compenseze lipsa de experienţă în faţa unor jucători căliţi, mai ales într-un meci cu mare miză.

Maroc este una dintre surprizele de la Campionatul Mondial 2022, după ce a câştigat o grupă din care au mai făcut parte Croaţia şi Belgia. Africanii au reuşit mai mult decât se aşteptau, astfel că meciul cu Spania este cadoul pentru prestaţiile bune. Cu Hakim Ziyech în zi mare, marocanii pot spera chiar la încă o surpriză.

  • Maroc – Spania se joacă marţi, de la ora 18:00

Portugalia, test de foc cu Elveţia

Portugalia şi-a câştigat grupa, însă jocul a scârţâit şi Diogo Costa, portarul lusitanilor, pare să fie punctul slab. Din nou, toţi ochii pe Cristiano Ronaldo, care a avut o evoluţie modestă în meciul cu Coreea de Sud. Portughezii au un lot bine închegat, dar rezultatele s-au ridicat rar la nivelul aşteptărilor.

Elveţia e nuca tare peste care Portugalia trebuie să treacă, iar viitoarea adversară a României în preliminariile EURO 2024 nu va ceda uşor lupta în optimile de finală. Jucătorii lui Murat Yakin sunt genul care luptă până în ultima secundă şi pot mereu să producă surprize. Franţa, în optimile de finală de la EURO 2020, a simţit cel mai bine ce înseamnă să-i desconsideri pe elveţieni.

  • Portugalia – Elveţia se joacă marţi, de la ora 22:00
ADVERTISEMENT