Sport

Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei! Cine o poate învinge pe Gabriela Firea?

28.01.2020 | 16:52
Candidații pentru Primăria Capitalei se pregătesc pentru o campanie dură. Sursa foto - colaj hepta.ro
ADVERTISEMENT

Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei a început încă de anul trecut, pe vremea când Klaus Iohannis o „dribla” elegant pe Viorica Dăncilă în campania pentru prezidențiale. Fiecare partid a anunțat că deține soluția pentru a o îndepărta pe Gabriela Firea, dar trecerea timpului a scos la iveală mai degrabă conflicte și orgolii interne, indiferent că vorbim de tabăra liberalilor sau cea a alianței USR PLUS.

Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei!

Soția lui Florentin Pandele, edilul Voluntariului a câștigat în 2016 un scrutin pe care mulți l-au arătat cu degetul. Cu toate acestea, pentru lipsa de la vot, marea vină aparține opoziției PSD-ului. Gabriela Firea a devenit primar, deși a strâns numai 246.533 de voturi, un număr destul de mic raportat la oamenii care locuiesc legal în cel mai mare oraș al țării.

ADVERTISEMENT

A fost o luptă în care Nicușor Dan a devenit locomotiva dreptei, în condițiile în care PNL a căutat îndelung un candidat capabil să strângă oamenii în jurul lui. Nu a reușit să-l găsească, dar pentru 2020 lucrurile par a sta diferit.

Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei! Candidați Firea
Gabriela Firea este candidatul PSD pentru Primăria Capitalei. Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Cine o poate învinge pe Gabriela Firea?

Încă din debutul mandatului Gabrielei Firea, liberalii l-au avut ca un ghimpe înfipt în coasta social democratei pe Ciprian Ciucu. Consilierul general s-a împotrivit din răsputeri și a reușit să-i creeze probleme serioase primarului. Acesta s-a transformat peste noapte într-un apărător al drepturilor bucureștenilor și a încercat să transmită oamenilor tot ceea ce i se părea anormal și se desfășura în spatele ușilor închise.

ADVERTISEMENT

Pus la punct administrativ, marele semn de întrebare în jurul lui Ciucu rămâne însă, dacă a reușit în tot acest timp să devină atât de cunoscut încât lumea să-l voteze cu ochii închiși. Judecând după ultimele declarații, PNL-ul pare că l-ar vrea mai degrabă pe Ciucu la primăria Sectorului 6, acolo unde lupta cu Gabriel Mutu se anunță una acerbă.

Și totuși cine candidează din partea liberalilor? Ar putea intra în luptă chiar președintele Ludovic Orban! Actualul șef al Executivului a câștigat capital de imagine în ultimele luni, a devenit mai „plăcut” în ochii alegătorilor și pare că a scăpat și de apelativul de „marionetă” a președintelui Iohannis. Orban a punctat zdravăn când a reușit să răstoarne guvernul PSD, a ieșit pe plus și după alegerile prezidențiale și apoi a avut mână liberă în Guvern.

ADVERTISEMENT
Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei! Candidați Orban
Premierul Ludovic Orban nu este dorit în cursa pentru București de Klaus Iohannis. Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ultima mare bilă albă este reprezentată, fără doar și poate, de eliminarea pensiilor speciale. Măsura contestată îndelung de social democrați și de alte partide a fost una aplaudată la scenă deschisă de opinia publică și, mai ales, una solicitată de oameni, promisă și respectată de liberali.

Are însă Ludovic Orban forța necesară să intre într-un duel 1 la 1 cu Gabriela Firea? Posibil, însă regulile jocului par a fi altele. În urmă cu doar câteva zile, Klaus Iohannis a tunat, a fulgerat și a transmis de la Palatul Cotroceni că îl dorește pe șeful PNL mai degrabă în rolul de premier. Așadar, cărțile par a fi făcute!

ADVERTISEMENT

Dar pentru cine? Rareș Bogdan urcă, cel puțin teoretic, în pole position! Europarlamentarul a devenit mână forte în partid, a fost chiar un adevărat catalizator în timpul ultimelor două campanii și într-un meci cu Gabriela Firea ar pleca, în mod cert, de pe poziții de egalitate. Știe să se facă plăcut, admirat și are școala vorbei, una pe care Gabriela Firea o stăpânește la perfecție.

Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei Rareș!
Europarlamentarul Rares Bogdan ar putea fi surpriza PNL. Sursa foto – PAUL URSACHI / MEDIAFAX FOTO

Rareș Bogdan a abandonat cariera în jurnalism, a intrat cu forță și tupeu în politică și pare că a jucat o carte câștigătoare. Sunt câteva semne de întrebare pe care le ridică europarlamentarul! Cât anume cunoaște administrație și cât îi sunt de familiare problemele reale ale Bucureștiului, unele pe care Firea le știe „de-a fir a păr” și pe care le-ar putea specula fără emoții.

Nicușor Dan a pierdut la nici 75 de mii de voturi alegerile pentru Primăria Capitalei în 2016. După care a urmat prăpădul. În loc să-și consolideze poziția, acesta s-a îndepărtat de USR și a pierdut întreg sprijinul. A rămas aproape de bucureșteni și a devenit un activist care a încercat să arate fiecare greșeală făcută de administrația Gabrielei Firea. Este genul de politician care nu poate fi dus cu „zăhărelul” atunci când discutăm despre Capitală.

Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei Nicuşor
Nicusor Dan vrea să devină candidatul USR PLUS. Sursa foto – hepta.ro

Știe exact ce s-a făcut și, mai ales, ce nu s-a făcut în București. Deține informații din interior și nu pare genul de om care să se ferească în a le pune în scenă. Are nevoie însă ca „love story-ul” cu Uniunea Salvați România să fie reluat cumva. Nu toți cei din USR sunt însă convinși de faptul că Nicușor Dan e candidatul lor. Ochii care nu se văd se uită și în politică și nu puțini sunt cei care spun că PLUS este formațiunea care trebuie să genereze candidatul alianței.

Mai ales că Dan Barna a fost preferat lui Dacian Cioloș la prezidențiale, o mișcare contestată de asemenea de un grup numeros. Acum, PLUS vine cu un Vlad Voiculescu lansat deja în cursa pentru fotoliul de primar. Fostul ministru al Sănătății are imaginea impecabilă. Generația tânără l-ar vota cu două mâini dacă s-ar putea.

Analiza posibililor candidați la Primăria Capitalei Voiculescu
Vlad Voiculescu sustine o conferinta de presa referitoare la candidatura sa la alegerile pentru primaria Capitalei, marti 7 ianuarie 2020, la sediul alianței USR PLUS. Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Pare genul de nepot pe care și l-ar dori orice bunică, în timp ce MAGICAMP rămâne, fără doar și poate, realizarea de suflet a politicanului, una susținută puternic de zeci de mii de oameni. Vlad Voiculescu are însă parte de două derby-uri. Primul îl joacă pe teren propriu cu Nicușor Dan, după care merge în deplasare, împotriva Gabrielei Firea, într-o finală uriașă.

Ultimul pe listă și cu aceleași șanse pe care le-a avut la prezidențiale, Theodor Paleologu a anunțat că vrea acum să devină primarul Bucureștiului. Este susținut de partidul lui Eugen Tomac și Traian Băsescu, unul care se află însă într-un declin evident.

 

 

 

ADVERTISEMENT