Sport

PSG, campanie de transferuri spectaculoasă, dar fără efecte vizibile în joc! Care a fost randamentul starurilor aduse în vară la Paris

Din cei șase jucători transferați în vară de Paris Saint-Germain, doar Gianluigi Donnarumma a confirmat așteptările. Messi nu s-a ridicat la nivelul de la Barcelona, iar ceilalți au dezamăgit sau au fost inconstanți.
26.12.2021 | 18:30
PSG campanie de transferuri spectaculoasa dar fara efecte vizibile in joc Care a fost randamentul starurilor aduse in vara la Paris
ADVERTISEMENT

Paris Saint-Germain a dat lovitura pe piața transferurilor în vara lui 2021 prin aducerea sextuplului câștigător al Balonului de Aur, Lionel Messi, a fostului căpitan de la Real Madrid, Sergio Ramos, și a celui mai bun jucător de la EURO 2020, Gianluigi Donnarumma. Toți au venit fără ca parizienii să plătească vreun euro pentru transferurile lor, la fel cum s-a întâmplat și în cazul olandezului Georginio Wijnaldum.

Practic, în mercato-ul estival, PSG a adus câștigătorii a nouă Ligi ale Campionilor și un proaspăt campion european, cărora li s-au mai adăugat campionul Portugaliei, Nuno Mendes, împrumutat pentru un sezon de la Sporting Lisabona, și campionul Italiei, Achraf Hakimi. Marocanul venit de la Inter Milano a fost singurul fotbalist pe care gruparea franceză a plătit indemnizația de transfer, cifrată la 60 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Dar dacă din punct de vedere financiar și al imaginii, Parisul a dat lovitura prin cele șase achiziții, în schimb randamentul acestora nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Și asta deși echipa lui Mauricio Pochettino domină autoritar în Ligue 1 și s-a calificat fără emoții în optimile Champions League.

Gianluigi Donnarumma, singurul pariu câștigător

Singurul fotbalist care a dat randamentul scontat este Gigio Donnarumma. Cel mai bun portar european al anului a demonstrat și la PSG, la fel ca și la AC Milan și în naționala Italiei, că nu cedează presiunii și a avut evoluții sigure în toate cele 11 meciuri disputate în toate competițiile, în condițiile în care a alternat între buturi cu Keylor Navas. Goalkeeper-ul de 22 de ani și-a păstrat poarta intactă în patru dintre aceste jocuri și nu a comis nicio eroare gravă, transmițând încredere și apărării din fața sa.

ADVERTISEMENT

În sectorul defensiv, Achraf Hakimi a început lansat cu gol la doar 11 minute după debutul în Ligue 1, în deplasarea de la Troyes, și încă o dublă pe terenul lui Metz, la sfârșitul lui noiembrie, cărora li s-au adăugat și trei pase decisive. Treptat, însă, fundașul dreapta marocan de 23 de ani a fost într-o scădere vizibilă de formă, arătând numeroase lacune îngrijorătoare din punct de vedere defensiv.

Situația este și mai neplăcută în cazul celuilalt lateral, internaționalul portughez de 19 ani, Nuno Mendes. Venit sub formă de împrumut pentru un an de la Sporting, apărătorul stânga a apărut în 10 partide în Ligue 1, în majoritatea fiind titular, dar nu a impresionat cu nimic. Nu a înscris, nu a oferit vreo pasă decisivă și a suferit adesea pe faza defensivă.

ADVERTISEMENT

Wijnaldum, polivalent, dar destul de inconstant

O situație aparte o constituie Sergio Ramos, fostul căpitan al lui Real Madrid care a bifat doar trei apariții în tricoul lui PSG din cauza unor probleme medicale. Absent în toate jocurile din Champions League, spaniolul a legat în finalul anului două meciuri la rând în Ligue 1. Dar tocmai când se părea că experiența lui va reprezenta un atu pentru echipa lui Pochettino, Ramos a fost eliminat în partida cu Lorient în urma a două avertismente primite în decurs de numai patru minute!

În linia mediană, Georginio Wijnaldum s-a integrat destul de greu din cauza faptului că nu a primit un rol fix, ci a fost încercat în toate pozițiile la mijloc. Olandezul de 31 de ani adus de la Liverpool, după ce a fost deturnat din drumul spre FC Barcelona grație unui salariu dublu oferit față de cel propus de catalani, a fost utilizat și la recuperare, și ca mijlocaș central dreapta sau coordonator de joc, ceea ce a făcut să fie destul de inconstant în evoluții.

ADVERTISEMENT

Totuși, dubla lui Wijnaldum din meciul cu Leipzig, încheiat la egalitate, 2-2, i-a asigurat lui PSG calificarea în optimile de finală din Champions League. Iar în cele 16 partide din Ligue 1, a fost titular în nouă dintre acestea și a înscris un gol, la începutul lui decembrie, în deplasarea de la Lens, în care a salvat un punct pentru parizieni în prelungiri.

Parisul încă așteaptă cea mai bună versiune a lui Messi

Poate că Wijnaldum ar da un randament mult mai bun dacă PSG ar avea un mijlocaș defensiv de anvergură, complementar în joc cu Marco Verratti. Italianul a arătat că poate fi și o santinelă excelentă în fața apărării, dar Pochettino preferă să îl utilizeze mai avansat, iar Danilo Pereira, Leandro Paredes, Idrissa Gueye și Ander Herrera sunt departe de calibrul necesar unui asemenea post.

Și ajungem la Lionel Messi. Primul câștigător al Balonului de Aur din istoria lui PSG încă nu a oferit un meci memorabil sub cerul înstelat al Parisului, așa cum așteaptă fanii încă din momentul trecerii sale în Orașul Luminilor. Mult mai ușor i-a fost argentinianului de 34 de ani să se apropie de forma sa de la Barcelona în Champions League, unde are cinci goluri în tot atâtea meciuri, decât în Ligue 1, unde apărările agresive i-au pus mari probleme.

Astfel, Messi are doar un gol înscris în 11 apariții, dar începe să se acomodeze tot mai mult în noul său mediu, lucru demonstrat și de faptul că se înțelege tot mai bine cu Kylian Mbappe în tridentul ofensiv al lui Paris Saint-Germain. Iar revenirea lui Neymar pe teren ar putea constitui un impuls major în procesul de a vedea cât mai rapid cea mai bună versiune a lui Lionel Messi.

ADVERTISEMENT
Tags: