Life

Analiza psihologică a concurenților de la Survivor România 2021! ”Discordia, discriminarea pe criterii de vârstă, ura”

Analiza psihologică a concurenților de la Survivor România 2021 a fost făcută, special pentru FANATIK, de reputatul psiholog Cristina Zaharia.
24.05.2021 | 11:59
Analiza psihologica a concurentilor de la Survivor Romania 2021 Discordia discriminarea pe criterii de varsta ura
Concurentii de la Survivor Romania 2021, fata in fata cu psihologul Cristina Zaharia Sursa foto: Instagram, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform psihologului Cristina Zaharia, consultat de FANATIK, Survivor România 2021 este o competiție care reușește să dezvăluie factorul uman în toată ”splendoarea lui”, criteriul sportiv fiind, în fapt, doar un pretext.

Concurenții de la Survivor România 2021, analizați psihologic

”Survivor România 2021 este un concurs care acutizează instinctele primare din cauza condițiilor în care trebuie să supraviețuiască concurenții. Dacă într-o societate civilizată cu norme și valori educaționale și morale oamenii au un tip de comportament, atunci în cadrul unui concurs de acest gen, o parte dintre concurenți scot la suprafață elemente de comportament pe care probabil nu le-ar fi activat vreodată în viață de zi cu zi”, explică psihologul Cristina Zaharia.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform psihologului consultat de FANATIK, în cadrul concursului de pot observa câteva tipare comportamentale.

”Discordia, discriminarea pe criterii de vârstă, ura, conflictele iscate din dorința de afirmare, dorința de supraviețuire, hipersensibilitatea, etc., sunt doar o parte întunecată pe care reușim să o mascăm în condiții firești de conviețuire”, spune Cristina Zaharia.

ADVERTISEMENT

De ce se atacă regulat și reciproc concurenții de la Survivor România 2021

”Pentru a distruge starea de spirit a unui om și pentru a-l determina să nu mai dea randament, să nu mai performeze trebuie doar să știi unde să-l ataci”, spune psihologul, observând câteva tipare comportamentale în certurile dintre concurenții de la Survivor România 2021.

Iar ”meciurile” dintre fete și băieți sunt, de fiecare dată, desfășurate pe aceeași temă: jignirea concurentelor și umilirea lor de către rivalii din concurs.

ADVERTISEMENT
Faimosii de la Survivor
Faimosii de la Survivor Romania 2021, sub lupa psihologului Sursa foto: Instagram

”Toți avem vulnerabilități și, că să fim obiectivi, trebuie să recunoaștem că femeile sunt mult mai vulnerabile și mai sensibile decât bărbații.. Iar dacă stăm să ne uităm în trecut, din toate timpurile, femeile sunt vulnerabile pe două segmente bine determinate: primul segment este vârsta. Orice femeie se simte umilită atunci când i se spune că nu mai este tânără sau nu mai este frumoasă că în tinerețe. Această frază reprezintă o lovitură sub centură, pentru că toți îmbătrânim și unii dintre noi nu reușim să îmbătrânim frumos… Asta în cazul în care putem să discutăm despre bătrânețe frumoasă, ceea ce este un mit, nu există așa ceva. Iar aici mă refer la atitudinea lui Culiță Sterp vizavi de Raluca Dumitru și a lui Zanni și Sebastian față de Elena Marin”, spune psihologul Cristina Zaharia, pentru FANATIK.

”Un al doilea segment pe care poate fi atacată o femeie este moralitatea acesteia. Dacă pentru bărbați este un motiv de mândrie faptul că au avut mai multe relații amoroase, atunci același palmares pentru o femeie, reprezintă un motiv de umilință și decadență”, a mai explicat Cristina Zaharia.

ADVERTISEMENT

Moralul, esențial pentru randament

”Vreau să subliniez ceva! Indiferent de cât de multe atribute fizice și de anduranță ar beneficia un om, dacă acesta nu are un psihic bine consolidat poate să piardă în orice competiție”, spune Cristina Zaharia făcând referire la celebrele, deja, discuții despre ”vibe-ul” echipelor de la Survivor România 2021.

Iar la Survivor România 2021, ne-a mai explicat psihologul, există o serie de mecanisme care îi fac pe concurenți să se comporte așa cum o fac, fiecare în parte.

”Să presupunem că avem de-a face cu un sportiv de performanță, care este bine antrenat, are instincte de supraviețuire, are dorința de victorie  și pe partea de anduranță bate recorduri. Dacă acest sportiv nu are niște mecanisme de coping bine consolidate, atunci capacitatea lui de a performa poate să scadă foarte mult”, spune Cristina Zaharia.

Strategiile concurenților de la Survivor România 2021, descifrate de psiholog

Lupta de la Survivor România 2021 se duce și în ceea ce privește stabilirea concurenților alfa, mai ales acum, după unificarea echipelor Faimoșilor și Războinicilor, la aproape cinci luni de când sunt în competiție, fără acces la minimele lucruri de care beneficiază în civilizație, fie că este vorba despre tehnologie, fie că este vorba de mâncare.

Survivor Razboinici
Razboinicii de la Survivor Romania 2021, analizati de psiholog Sursa foto: Instagram

”Mecanismele de coping pentru a identifica concurenții alfa din competiția Survivor România 2021 sunt clare, ele fiind acele strategii utilizate în mod inconștient și/sau conștient de către o persoană pentru a evita, diminua sau remedia pe cât posibil impactul negativ pe care o situație cu care se confruntă îl are asupra stării sale de confort psihic și fizic. O să fac referire la mecanismele inconștiente pe care concurenții Survivor le folosesc în acest concurs”, ne-a spus psihologul.

Din acest motiv, Cristina Zaharia, psihologul consultate de FANATIK cu privire la Survivor România 2021, a explicat mecanismele refulărilor și raționalizării, a momentelor reacționare și ale proiecțiilor în cazul concurenților.

Cum se apără concurenții de la Survivor România de ceea ce fac chiar ei

”Refularea este mecanismul prin care psihicul nostru `împinge în inconștient` o idee sau o amintire care ar fi de neacceptat pentru noi (fie este prea dureroasă, fie ar spune ceva de neacceptat despre noi înșine). O idee refulată este pusă la păstrare în mod automat, fără că noi să ne dăm seama, undeva într-un sertar al minții în care nu ne uităm niciodată. Cât timp nu ne dăm seama că acea idee sau amintire există, ea nu ne poate face rău”, spune Cristina Zaharia.

Cristina Zaharia
Cristina Zaharia e psiholog si i-a analizat pe concurentii de la Survivor Romania 2021 Sursa foto: arhiva personala Cristina Zaharia

”Raționalizarea este mecanismul prin care ne autoconvingem că am făcut un lucru dintr-un motiv logic sau dorit, deși, de fapt, am făcut acel lucru din cu totul alte motive. Această strategie ne apară în primul rând de a ne dezamăgi pe noi înșine, și mai apoi de a-i dezamăgi pe ceilalți. Este în esență găsirea automată (fără să ne dăm seama) a unei scuze plauzibile pentru ceea ce am făcut deja”, a mai explicat psihologul pentru FANATIK.

Cum se conving concurenții de la Survivor România 2021 că acționează pozitiv

”Formațiunea reacționară este un mecanism prin care mintea noastră ne apără în mod automat de un gând real care ne-ar fi foarte dureros, făcându-ne să ne comportăm total opus și cât mai vizibil – pentru a ne convinge în primul rând pe noi înșine că nu suntem răi”, spune psihologul.

Mai mult, explică specialistul consultat de FANATIK, concurenții de la Survivor România 2021 reușesc să se convingă că nu acționează defectuos, ci chiar dimpotrivă.

”Proiecția este un mecanism care ne apară `automat` de gândul că avem un defect care ni s-ar părea de neacceptat, prin găsirea și exagerarea acelui defect la alte persoane”, spune Cristina Zaharia pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT