News

Analiză. Radiografia celor două luni de stare de urgență. Guvernanții se laudă că au stopat răspândirea COVID-19, dar părerile sunt împărţite

15.05.2020 | 12:50
Analiza Radiografia celor doua luni de stare de urgenta Guvernantii se lauda ca au stopat raspandirea COVID19 dar parerile sunt impartite
Nelu Tătaru, Marcel Vela și Raed Arafat au fost convocați de urgență la Guvern. Se anunță noi restricții. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

România a ieșit din stare de urgență după două luni în care s-au luat măsuri dure pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Cetățenilor României le-a fost restrânsă mult libertatea de a se deplasa și după două luni în care aceștia au avut nevoie de un formular pentru a putea ieși din casă, de azi deplasarea este permisă în interiorul localității fără a fi nevoie de niciun formular completat.

Radiografia celor două luni de stare de urgență! Guvernanții au comparat situația noastră cu Suedia

Starea de urgență a fost decretată de președintele Klaus Iohannis pe data de 16 martie când, în România, se înregistrau 168 de cazuri de COVID-19, în total. Două luni mai târziu, țara noastră a ajuns la 16.247 de infectați și 1056 de decese din cauza virusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor cifre, majoritatea specialiștilor susțin că restricțiile dure din această stare de urgență au dat roade și numărul infecțiilor a fost limitat în țara noastră. Chiar dacă au existat multe focare de COVID-19 la mai multe spitale din țara noastră: Spitalul Suceava, Spitalul Universitar, Spitalul Timișoara, sistemul medical nu a cedat. De altfel, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat în trecut că măsurile mai dure de restricție există și pentru a nu suprasolicita sistemul medical, și așa șubred, al României.

Prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susțin că fără măsurile luate în starea de urgență, România risc să se afle în situația Suediei, țară care a luat niște măsuri mai “relaxate” pentru combaterea COVID-19, însă care se luptă acum cu un număr uriaș de infecții și decese în rândul persoanelor în vârstă: 28.582 de infectări și 3529 de decese la o populație de 10 milioane de oameni, jumătate din cea a României.

ADVERTISEMENT

“Am ajuns la acest rezultat, un efort enorm, atât din partea autorităților, cât și din partea cetățenilor români”

De altfel, guvernanții se laudă că prin aceste măsuri România a fost ferită de infectarea în masă cu coronavirus: „Se vede că în ultima săptămână a existat o tendință de reducere a numărului de persoane infectate. De asemenea, a existat o tendință constantă de reducere a numărului de cazuri active și au existat mai multe zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decât numărul persoanelor care au fost declarate pozitive, prin analizele care au fost făcute.

Am ajuns la acest rezultat, un efort enorm, atât din partea autorităților, cât și din partea cetățenilor români. Vreau să le mulțumesc cetățenilor români pentru modul exemplar în care au reacționat, pentru responsabilitatea de care au dat dovadă pe perioada celor 60 de zile, cât a funcționat starea de urgență, pentru respectul pe care l-au arătat față de semenii lor, prin aplicarea practic, a măsurilor și a regulilor pe care le-am instituit în starea de urgență.

ADVERTISEMENT

Condiția indispensabilă a menținerii acestui trend pozitiv, și pe perioada stării de alertă, rezidă în menținerea acestei atitudini corecte, acestei atitudini responsabile din partea concetățenilor noștri”, a spus Ludovic Orban.

Iohannis: “România a acționat rapid și a luat primele măsuri preventive chiar înainte de apariția primelor cazuri de COVID-19”

Președintele României, Klaus Iohannis a susținut că datorită faptului că majoritatea românilor au respectat regulile de distanțare socială, virusul nu a afectat atât de rău țara noastră, în comparație cu altele din Europa:

ADVERTISEMENT

“Suntem la finalul a două luni dificile, în care cei mai mulți dintre dumneavoastră ați respectat restricțiile impuse de autorități. V-ați schimbat cu totul întreaga viață, punând mai presus sănătatea voastră şi a celorlalți.

Printr-un efort naţional, am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei. Dragi români, sunteți eroii acestui efort național. Vă mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-ați făcut! Putem spune că împreună am salvat vieți! Așa arată o națiune puternică și unită.

România a acționat rapid și a luat primele măsuri preventive chiar înainte de apariția primelor cazuri de COVID-19. La data de 16 martie, România a intrat în stare de urgență, fiind printre primele țări care au făcut un astfel de demers.

Faptul că a fost o decizie bună, o confirmă numărul redus de infectari și decese. Știm sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum carantinarea unor localități, restricții de circulație, închiderea școlilor, închiderea unor centre comerciale, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare”, a spus Iohannis.

Amenzi de peste 120 de milioane de euro în stare de urgență! Urmează un val de contestări în instanță?

Nu au lipsit controversele în această stare de urgență. Și printre cele mai discutate probleme a fost cea a amenzilor privind nerespectarea ordonanțelor militare. Încă din luna martie, Ludovic Orban a decis să majoreze cuantumul acestor amenzi pentru persoanele fizice și juridice la un nivel uriaș: de la 2000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

Au fost amendate peste 300.000 de persoane în timpul stării de urgență, iar suma totală obținută din amenzi a fost de peste 120 de milioane de euro. Însă, cu o săptămână înainte de încheierea stării de urgență, CCR a decis că amenzile sunt neconstituționale și în acest moment situația este foarte complicată din acest punct de vedere. Experții susțin că această controversă va duce la suprasolicitarea sistemului judiciar, în condițiile în care se așteaptă un val uriaș de contestări.

Ponta: “În fiecare zi, 500 de milioane de euro pierde România. De ce președintele Iohannis refuză să-și recunoască greșeala?”

Nu toată lumea a fost de acord cu măsurile luate de executiv și de președintele Klaus Iohannis. Victor Ponta este unul dintre principalii contestatari ai măsurilor luate în ultimele două luni și vine cu argumentul impactului economic asupra acestor decizii:

”Iohannis își dă seama că a greșit cu starea de urgență. A venit, a forțat PNL și Parlamentul să voteze decretul…Nu e serioasă această decizie, pentru că nu cred că s-au schimbat lucrurile în România așa de repede.

În fiecare zi, 500 de milioane de euro pierde România. De ce președintele Iohannis refuză să-și recunoască greșeala? E un refuz care ne poate costa 15 miliarde de euro.

Economia României deja este în agonie. Cu cât mai repede sprijină Guvernul firmele, stimulentele pentru angajați. Economia e ca un pacient, dacă nu îi dai tratamentul s-ar putea să moară. Pot să existe restricții în zonele unde există focar, cum e Suceava de exemplu. Nu ne permitem să închidem toată România”, a fost doar unul dintre atacurile lui Ponta la adresa Guvernului și președintelui Iohannis.

Contre între Parlament și Guvern privind starea de alertă!

De altfel, pe tot parcursul stării de urgență a existat un conflict între Parlament și Guvern. Iar aceste contre au devenit vizibile în special în ultima săptămână din starea de urgență când a fost nevoie de reglementarea stării de alertă. Guvernul a trimis un proiect de lege la vot în Parlament, însă în Camera Deputaților și Senat s-au făcut numai puțin de 400 de modificări la această lege, în ceea ce privește regulile de “relaxare” de după 15 mai. Mai mult, parlamentarii s-au plâns că legea a fost trimisă prea târziu de Guvern și astfel ar putea intra în vigoare abia de pe data de 18 mai, iar intervalul de trei zile între 15 și 18 mai risca să fie nereglementat.

Însă, în cele din urmă, premierul Ludovic Orban a anunțat că își va asuma rolul de șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență, iar starea de alertă s-a făcut în baza unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului și nu în baza legii adoptate în Parlament.

  • 16.247 de infecții cu COVID-19 au fost confirmate în România
  • 1056 de decese au fost înregistrate în România din cauza coronavirusului

 

 

 

ADVERTISEMENT