Sport

Analiza Rusiei, adversarul României în grupele principale de la CM de handbal feminin! Ambros Martin ne ştie toate secretele

06.12.2019 | 15:53
Analiza Rusiei adversarul Romaniei in grupele principale de la CM de handbal feminin Ambros Martin ne stie toate secretele
ADVERTISEMENT

Rusia este primul adversar al României în grupele principale de la CM de handbal feminin din Japonia. Cele două selecţionate se vor duela duminică, de la ora 11:00, în prima etapă din Grupa 2 Principală, iar FANATIK îţi prezintă o analiză amănunţită a naţionalei antrenate de Ambros Martin, fostul selecţioner al tricolorelor.

Rusia, adversar de foc pentru România în grupele principale de la CM de handbal feminin

România a obţinut dramatic calificarea în grupele principale de la CM de handbal feminin, după 28-27 cu Ungaria, şi urmează meciul cu Rusia, una dintre cele mai bune naţionale la ora actuală. Selecţionata lui Ambros Martin a făcut un turneu final perfect, cu cinci victorii din cinci în Grupa D, şi intră în grupele principale cu patru puncte.

ADVERTISEMENT

Rusia a arătat puţine slăbiciuni în meciurile din Grupa D, însă a avut parte de adversari accesibili. Exceptând Suedia, rusoaicele s-au duelat cu Japonia, Argentina, Congo şi China, meciurile fiind mai degrabă unele de pregătire pentru asaltul final spre semifinale. În aceste condiţii, adversarele României au un avantaj important: vin mai odihnite pentru meciurile capitale.

  • 54% este procentajul golurilor marcate de Rusia de pe extremă
  • 62% este procentajul golurilor marcate de România de pe extremă
ADVERTISEMENT

Pericolul vine de la contraatac: cifre zdrobitoare pentru Rusia

La Campionatul Mondial din Japonia, naţionala Rusiei a fost una dintre echipele care au ştiut cel mai bine să joace cartea contraatacului. Selecţionata lui Ambros Martin are un procentaj zdrobitor la capitolul eficienţă: 87% dintre contraatacuri s-au soldat cu gol în poarta adversarelor.

România este la polul opus, cu un procentaj de doar 31% contraatacuri care s-au încheiat cu gol înscris. De altfel, româncele nu au marcat deloc pe contră în meciurile cu Spania, Muntenegru şi Ungaria. Există şi un semn pozitiv, selecţionata lui Tomas Ryde a fost surprinsă rar pe contraatac în partidele din Grupa C.

ADVERTISEMENT
  • 12 goluri din 129 a primit România pe contraatac la CM 2019

De cine trebuie să ne temem: o nouă întâlnire cu “balaurul” Anna Vyakhireva

Naţionala Rusiei este una garnisită cu vedete de primă mână ale handbalului european. Cu opt handbaliste de la Rostov-Don, finalista din sezonul trecut al Ligii Campionilor, rusoaicele se bazează pe Anna Vyakhireva, cea mai bună marcatoare din lotul lui Ambros Martin. Jucătoarea de 24 de ani ne-a executat în semifinalele EURO 2018, când a înscris de 13 ori în poarta României.

De asemenea, Polina Kuznetsova (Rostov-Don), Anna Sen (Rostov-Don), Ksenia Makeieva (Rostov-Don), Olga Fomina (HC Lada) sau Iulia Mangarova (Rostov-Don) pot destabiliza cu uşurinţă defensiva României. În plus, Rusia stă bine în poartă, unde Victoria Kalinina (Kuban Krasnodar) este în topul paradelor realizate la turneul final din Japonia.

ADVERTISEMENT

Ambros Martin ştie perfect naţionala României

În luna mai, FRH a detonat o adevărată bombă: Ambros Martin nu mai este selecţionerul României. Venit la cârma naţionalei în toamna lui 2016, spaniolul avea ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, însă a plecat chiar înainte de ultimii paşi spre îndeplinirea misiunii: CM din Japonia şi posibilul turneu preolimpic din 2020.

După trei luni, antrenorul lui Rostov-Don devenea şi selecţionerul naţionalei Rusiei. La scurt timp după ce le-a preluat pe rusoaice, Ambros Martin a vorbit despre plecarea lui de la naţionala României şi susţinea că lucrurile nu avansaseră aşa cum el şi-a dorit.

“Plecarea mea de la naționala României și preluarea selecționatei Rusiei nu au nicio legătură între ele, deși presa din România a speculat asta. În 2016 am preluat naționala României cu obiectiv o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Însă, pe parcurs am simțit că lucrurile nu avansează, că echipa nu devine mai puternică”, spunea Ambros Martin în august 2019.

România, trei victorii cu Rusia în ultimii zece ani

Rusia este un adevărat coşmar pentru naţionala de handbal feminin a României. Ultimul meci direct, jucat la EURO 2018, a însemnat victoria rusoaicelor, scor 28-22, în semifinala turneului final din Franţa. Fără Cristina Neagu, care se accidentase în partida cu Ungaria, fetele pregătite pe atunci de Trefilov ne-au dominat autoritar.

Cu toate acestea, ultima victorie a României cu Rusia datează tot din 2018. În preliminariile pentru Europeanul din Franţa, româncele s-au impus pe teren propriu, scor 26-25. În ultimii zece ani, cele două selecţionate s-au duelat de 11 ori, iar România s-a impus de trei ori, în timp ce Rusia a câştigat şapte meciuri. O singură partidă, de la EURO 2012, s-a terminat la egalitate, scor 21-21.

  • România – Rusia 26-25 (preliminarii EURO 2018)
  • România – Rusia 22-17 (EURO 2016)
  • România – Rusia 32-24 (Cupa Mondială 2010)
ADVERTISEMENT