Opt echipe au mai rămas pe tabloul Campionatului Mondial 2022, iar de acum nu mai e loc pentru niciun pas greşit. Spectacolul revine vineri, când sunt programate Croaţia – Brazilia şi Olanda – Argentina, în timp ce sâmbătă se joacă Maroc – Portugalia şi Anglia – Franţa.
Dintre cele patru meciuri din sferturile de finală, Olanda – Argentina şi Anglia – Franţa sunt marile derby-uri aşteptate de toţi fanii. Chiar dacă nu au parte de acelaşi afiş, Croaţia – Brazilia şi Maroc – Portugalia promit show.
Brazilia a încântat în optimile de finală, după o victorie clară cu Coreea de Sud, scor 4-1. Neymar a revenit pe teren, cu un gol şi un assist, iar fanii Selecao deja visează la al şaselea trofeu. Contra Croaţiei, selecţionata lui Tite porneşte cu prima şansă, mai ales că are la dispoziţie un lot de cinci stele. Chiar şi aşa, Brazilia are toate motivele să fie mereu în alertă în acest meci, mai ales că vor avea în faţa o echipă care se va instala din primul minut în defensivă şi va căuta să dea lovitura pe contraatac.
Croaţia nu a ieşit cu nimic în evidenţă la acest Campionat Mondial, dar spiritul de luptă al jucătorilor lui Zlatko Dalic poate face diferenţa. S-a văzut în meciul cu Japonia, când croaţii s-au impus din nou la capătul unei partide de 120 de minute, cu lovituri de departajare. E reţeta succesului pentru Croaţia, însă, tocmai faptul că ultimul joc a fost unul de anduranţă, poate să fie un minus. Mai ales dacă luăm în calcul că Luka Modric şi colegii lui au o pauză de doar trei zile între meciul cu Japonia şi cel cu Brazilia, iar lotul lui Dalic este unul destul de bătrân.
Olanda a mers ceas la Campionatul Mondial 2022, e neînvinsă şi poate fi luată în calcul printre favorite. Louis van Gaal a venit cu idei simple la naţională, iar batavii zburdă pe teren. E adevărat, olandezii nu au fost încă testaţi cu adevărat în Qatar, iar duelul cu Argentina poate arăta adevărata faţă a echipei. Pentru Olanda, “pumele” au fost mai mereu un coşmar, iar două episoade sunt elocvente: finala pierdută la CM 1978 şi eliminarea, după loviturile de departajare, din semifinalele ediţiei 2014.
Argentina nu a convins în meciul cu Australia, unde Emiliano Martínez a salvat “pumele” de la 30 de minute de prelungiri. Sud-americanii îl vor căuta din nou pe Lionel Messi, care trebuie să îmbrace haina de erou încă o dată. Cu excepţia meciului contra Poloniei, când a ratat o lovitură de la 11 metri, “La Pulga” a punctat în fiecare partidă. Cel mai probabil, duelul dintre cele două selecţionate va fi unul foarte echilibrat şi nu ar mira dacă totul se va decide la loviturile de departajare, la fel ca în 2014.
Marocul a produs marea surpriză a optimilor de finală şi a trimis acasă Spania. Chiar dacă au fost dominaţi, africanii au reuşit să împingă meciul la loviturile de departajare, unde Yassine Bounou a fost eroul. Cu un moral beton, susţinuţi din spate de peste 25.000 de fani şi cu jucători care evoluează la cluburi de top, marocanii trebuia luaţi în serios.
Portugalia, fără Cristiano Ronaldo timp de 73 de minute, a făcut show cu Elveţia, scor 6-1, într-un meci care se anunţa foarte echilibrat. Lusitanii au arătat mai bine fără marea vedetă, iar Fernando Santos va fi pus în faţa situaţiei de a-l trimite din nou pe CR7 pe bancă. Cu jocul arătat în faţa elveţienilor, portughezii pornesc cu prima şansă în faţa Marocului şi poate fi considerată drept una dintre candidatele la trofeu.
Anglia se laudă cu o defensivă care nu a mai primit gol de 270 de minute, dar şi cu o ofensivă care a marcat 12 goluri până acum. Totul e roz pentru englezi, însă abia meciul cu Franţa va fi primul test serios în Qatar. Vestea bună este că Harry Kane a spart gheaţa în optimi, cu un gol în poarta Senegalului, vestea proastă e că Harry Maguire, un fundaş capabil de gafe uluitoare, se va duela cu Mbappe, un jucător care ştie să speculeze orice greşeală a adversarului.
Franţa a fost încântătoare cu Polonia, iar Kylian Mbappe este “vinovat” pentru acest lucru. Atacantul de 23 de ani a marcat încă o dublă şi a ajuns la 5 goluri la acest Mondial, adică 55,55% din reuşitele “Les Bleus” în Qatar. Francezii sunt uşor favoriţi, dar pe umerii jucătorilor lui Didier Deschamps este presiunea apărării trofeului câştigat acum patru ani. Clar, cheia meciului va fi cum vor reuşi englezii să-l anihileze pe Kylian Mbappe, însă nici Olivier Giroud nu trebuie pierdut din ochi.