Fotbal international

1-1 în tur, cine e mai TARE? Sparta sau Copenhaga? Şumi, CONTRAZIS

După 1-1 la Giurgiu, cu FC Copenhaga, Marius Şumudică a încercat să explice evoluţia foarte modestă a Astrei cu o comparaţie total neaşteptată. Între campioana Danemarcei şi Sparta Praga,...
29.07.2016 | 00:02
11 in tur cine e mai TARE Sparta sau Copenhaga Sumi CONTRAZIS
ADVERTISEMENT

După 1-1 la Giurgiu, cu FC Copenhaga, Marius Şumudică a încercat să explice evoluţia foarte modestă a Astrei cu o comparaţie total neaşteptată. Între campioana Danemarcei şi Sparta Praga, adversara Stelei de marţi, partidă încheiată cu acelaşi rezultat, 1-1.

“FC Copenhaga este o echipă bună, o echipă puternică, mult peste ceea ce am văzut ieri la Sparta Praga. FC Copenhaga e o echipă cu forţă, superioară cehilor la toate capitolele. N-am văzut în viaţa mea o echipă ca Sparta. Din minutul 60 le curgea apă şi din nări şi de peste tot. Păi, dacă noi am fost obosiţi, ei înseamnă că trebuia să arunce prosopul”, a explicat Marius Şumudică.

ADVERTISEMENT

În ciuda vehemenţei lui Şumi, la o comparaţie pe cifre a celor două formaţii, nimic nu ar părea să-i dea dreptate antrenorului Astrei. Danezii sînt departe de echipa din 2011, cînd ajungeau în optimile Ligii Campionilor, în timp ce Sparta Praga este în plină ascensiune.

Danezii, eliminaţi de o echipă de mîna a doua din Cehia

În urmă cu mai puţin de un an, FC Copenhaga pierdea pe propriul teren în faţa celor de la Jablonec, scor 2-3, şi ieşea din preliminariile Ligii Europa încă din preliminarii. În primul 11 de atunci se aflau şapte dintre fotbaliştii care au fost titulari şi în partida de miercuri, de la Giurgiu. A fost cîte o schimbare pe fiecare compartiment.

ADVERTISEMENT

În poartă cu Jablonec a fost Stephan Andersen, 34 de ani, înlocuit între timp de Robin Olsen, 26 de ani. În apărare, Mikel Antonsson, 35 de ani, a fost înlocuit de Erik Johansson, venit în iarnă de la Gent. Dacă în defensivă s-ar putea spune că danezii arată mai bine decît anul trecut, stau mai rău la mijloc şi în atac. Amartey a plecat la Leicester, pe 6,6 milioane de euro, iar Nicolai Jorgensen s-a transferat la Feyenoord, pe 3,5 milioane de euro. Au jucat, în schimb, Andreas Cornelius, cotat la 1,5 milioane de euro,  şi Youssef Toutounh, 800.000 de euro, conform Transfermarkt.de.

Astfel, cu o echipă mai bine cotată decît cea din 2016, FC Copenhaga era eliminată anul trecut din cupele europene încă din turul trei preliminar, în faţa celor de la Jablonec. În sezonul 2015-2016 din campionatul Cehiei, Jablonec a terminat pe locul şapte în campionat, la 23 de puncte în spatele vicecampioanei Sparta Praga.

ADVERTISEMENT

Sparta Praga, show la Roma cu patru luni în urmă!

Spre deosebire de Copenhaga, eliminată în preliminarii, Sparta Praga vine după un parcurs excelent în Liga Europa. A ajuns pînă în sferturile de finală, după cîteva victorii de răsunet. Pe 17 martie, cehii reuşeau să bată cu 3-0 la Roma şi asigurau, astfel, un loc în sferturi. Nu a fost primul meci mare făcut de Sparta Praga în Europa în sezonul trecut. A mai fost un 4-0 în dublă manşă în faţa lui Krasnodar, un 3-1 la APOEL şi un 1-1 pe terenul lui Schalke 04.

Ca un avertisment pentru Steaua, în sezonul precedent de Europa League, Sparta Praga a obţinut cele mai bune rezultate la meciurile disputate în deplasare. Astfel, returul de miercuri, de pe Arena Naţională, se anunţă unul foarte complicat pentru vicecampioana României.

ADVERTISEMENT

Sparta a vîndut mai bine, dar rămîne cu un lot mai scump

Argumentul că Sparta Praga este sub nivelul echipei care se impunea cu 3-0 la Roma, în urmă cu patru luni, ar fi legată de perioada de transferuri, în care cehii au fost axaţi pe vînzări. Au plecat doi fotbalişti, dar doar unul dintre ei a făcut parte din lotul de sezonul trecut. A fost cedat Ladislav Krejci, om important în parcursul Spartei de anul trecut, pentru 4 milioane de euro, la Bologna. A mai fost vîndut şi Patrick Schick, la Sampdoria, tot pentru 4 milioane de euro. Doar că Schick, 20 de ani, a fost împrumutat în sezonul trecut la Bohemians. Copenhaga a vîndut un singur fotbalist important, pe Nicolai Jorgensen, la Feyenoord, pentru 3,5 milioane de euro. Au fost aduşi doar trei jucători, dar dintre ei a jucat doar portarul Olsen, adus cu 700.000 de euro de la PAOK.

25,85 milioane de euro valorează lotul celor de la FC Copenhaga, 26 de jucători, conform Transfermarkt

27,93 de milioane de euro valorează lotul lui Sparta Praga, 26 de jucători, conform Transfermarkt

ADVERTISEMENT