News

Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani, chiar şi după expirarea fondurilor. Cum vor fi decontate

Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani, chiar şi după expirarea fondurilor. FANATIK vă spune cum vor fi decontate
13.07.2021 | 16:23
Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani chiar si dupa expirarea fondurilor Cum vor fi decontate
Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani, chiar şi după expirarea fondurilor. Cum vor fi decontate Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Casa Naţională de Asigurări de sănătate (CNAS) a venit cu precizări cu privire la decontarea investigațiilor preventive pentru persoanele de peste 40 de ani, după epuizarea fondurilor.

Reprezentanții instituției au transmis că oamenii vor beneficia de serviciile medicale, iar furnizorii acestora vor primii banii ulterior.

ADVERTISEMENT

Analize gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani, chiar şi după expirarea fondurilor. Cum vor fi decontate

Investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție, acordate pentru toate categoriile de vârstă, se decontează din fondul alocat de casele de asigurări de sănătate pentru investigații paraclinice, începând cu luna iulie 2021. Acest lucru se va realiza prin intermediul contractelor încheiate cu furnizorii de servicii paraclinice, în limita valorilor de contract.

Investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani fac excepție. Acestea pot fi acordate de furnizorii de servicii paraclinice și peste valoarea de contract, în limita fondurilor alocate asistenței medicale din ambulatoriul de specialitate pentru specialități paraclinice.

ADVERTISEMENT

„Astfel, în situația în care fondurile alocate de casa de asigurări de sănătate au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită acordarea serviciilor recomandate, acesta va beneficia de investigații, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea de contract, prin încheierea unui act adițional, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani,” a transmis CNAS, printr-un comunicat.

Care este procedura

CNAS anunță că un nou format al bilet de trimitere pentru investigații paraclinice va fi implementat, până la data de 30 septembrie. Până atunci, medicii de familie va completa forma actuală a biletului de trimitere pentru investigații.

ADVERTISEMENT

Astfel, în căsuța „PREV” se va scrie cifra 1 pentru copii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani inclusiv, cifra 2 este pentru minorii cu vârsta cuprinsă între șase și nouă ani inclusiv, cifra 3  pacienții cu vârste între zece și 17 ani inclusiv. Se va nota cifra 4 pentru oamenii asimptomatici din categoria de vârstă 18 și 39 de ani și cifra 5 pentru persoanele asimptomatice în vârstă de 40 de ani și peste.

În plus, sintagma: „a căror contravaloare se suportă de către furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate” din titlul biletului de trimitere va fi tăiată cu o linie de către medicii de familie.

ADVERTISEMENT

Ce pot face oamenii în cazul în care li se refuză acordarea analizelor pe motiv că fondurile au fost epuizate

Adrian Gheorghe, președintele CNAS, a precizat că furnizorii nu pot refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicii de familie, motivând că fondurile au fost epuizate. El a explicat ce pot face oamenii în cazul în care se întâmplă acest lucru.

„Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situații”,  a declarat Adrian Gheorghe.

„Prevenția este o componentă extrem de importantă a sistemului de sănătate, căreia trebuie să îi acordăm o mai mare atenție pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente mai ușor de tratat aduce beneficii majore. Pacienții vor avea șanse mai mari de recuperare, iar costurile vor fi mai mici. Noile reglementări reprezintă doar primii pași pentru întărirea prevenției. Consultările pentru viitorul Contract-cadru, prin care dorim să introducem noi măsuri în această direcție, vor demara în scurt timp, astfel încât să putem lua cele mai bune decizii pentru sănătatea populației,” a adăugat.

ADVERTISEMENT