Sport

Anamaria Brânză, Vishy Anand și Augusta Dragic au dat startul Superbet Chess Classic 2024, la București

Ceremonia de deschidere a Superbet Chess Classic, etapa a doua din cadrul Grand Chess Tour, a fost una foarte spectaculoasă, cu multe nume importante din sport și nu numai.
26.06.2024 | 14:25
Anamaria Branza Vishy Anand si Augusta Dragic au dat startul Superbet Chess Classic 2024 la Bucuresti
Anamaria Brânză, Vishy Anand și Augusta Dragic au dat startul Superbet Chess Classic 2024, la București. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Bucurșetiul este din nou capitala mondială a șahului, din postura de gazdă a etapei a doua din Grand Chess Tour. Runda 1 este programată miercuri, iar turneul se va desfășura până vineri, 5 iulie. Tragerea la sorți care a stabilit programul de concurs a luat forma decernării de tricouri ale echipei naționale de fotbal. Chiar tricourile purtate de membrii Generației de Aur la recentul meci de retragere. Grand Chess Tour este un circuit lansat chiar de Garry Kasparov, cel mai bun șahist din toate timpurile. În 2023, Garry Kasparov a oferit un interviu de colecție pentru FANATIK.

Numeroase personalități prezente la ceremonia de deschidere a Superbet Chess Classic, etapa a doua din cadrul Grand Chess Tour

Ceremonia de deschidere a Superbet Chess Classic România 2024, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour (GCT), a avut loc la Grand Hotel Bucharest. Cei 10 Mari Maeștri care se vor duela pentru premiile totale în valoare de 350.000 de dolari au fost și ei prezenți. La fel ca Augusta Dragic, președinta Fundației – Președinta Fundației Superbet, invitatul special Viswanathan (Vishy) Anand, de cinci ori campion mondial la șah, supranumit “Tigrul din Madras”, și Ana Maria Brânză – campioană olimpică la scrimă.

ADVERTISEMENT

Ana Maria Brânză și Vishy Anand au făcut, simbolic, prima mutare a acestui turneu. Printre personalitățile prezente la ceremonia de deschidere au fost și ambasadorii Superbet, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu și Cătălin Moroșanu. Nu a lipsit nici Florin Gheorgiu, cel mai mare șahist român din toate timpurile.

“Sunt onorată că fundația Superbet are ocazia de a aduce din nou în România acest eveniment major în lumea șahului, salut jucătorii acestei ediții și le mulțumesc ambasadorilor noștri Ana Maria Brânză și Vishy Anand, pentru că sunt alături de noi în această frumoasă aventură.

ADVERTISEMENT

Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet, mesaj special pentru autorități: “Puneți șahul în curicula școlară!”

Fundația Superbet susține șahul, susține sportul, pentru că noi credem că doar prin ele putem avea oameni mai buni și mai educați. Așa că am trei mesaje. Pentru părinți și profesori, îndemnâți-vă copiii spre șah. Pentru autorități, cu ajutorul Federației de Șah, puneți șahul în curicula școlară, doar așa vom avea tineri mai educați, mai buni și, de ce nu, viitori campioni.

Pentru toți antreprenorii și companiile din România, faceți ceva și puneți sufletul, puneți și financiar pentru șah și în sport. Doar așa vom avea un viitor mai bun pentru România”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet și organizator al competiției de șah de la București.

ADVERTISEMENT

Superbet Chess Classic România 2024 este un turneu de șah clasic, sistem închis, cu 10 participanți și 9 runde. Fiecare cu fiecare, iar câștigătorul va fi decis în urma  în urma punctajului acumulat. Cei 10 jucători care se vor înfrunta în Capitală sunt Bogdan Daniel Deac (locul 42 mondial, numărul 2 în România), Fabiano Caruana (locul 2 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2023), Ian Nepomniachtchi (locul 4 mondial), Nodirbek Abdusattorov (locul 5 mondial), Gukesh Dommaraju (locul 6 mondial), Wesley So (locul 9 mondial), Praggnanandhaa Rameshbabu (locul 14 mondial), Anish Giri (locul 15 mondial), Alireza Firouzja (locul 16 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2022) și Maxime Vachier-Lagrave (locul 20 mondial).

Bogdan Deac, duel de gală în prima rundă de la Superbet Chess Classic. Îl va înfrunta pe Dommaraju Gukesh, câștigătorul Turneului Candidaților

În fiecare zi, partidele încep la orele 15.00 (cu excepția ultimei runde, care va debuta la ora 14.00) și se încheie în jurul orelor 20.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se va face printr-o primă mutare făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Ilie Dumitrescu a fost ales să dea startul rundei 1.

ADVERTISEMENT

În runda 1, Bogdan Deac, reprezentantul României îl va înfrunta pe Gukesh Dommaraju, indianul care a câștigat Turneul Candidaților și peste doar câteva luni se va lupta cu Ding Liren pentru titlul mondial.

Program Runda 1 la Superbet Chess Classic

  • Fabiano Caruana – Alireza Firouzja
  • Nodirbek Abdusattorov – Rameshbabu Praggnanandhaa
  • Maxime Vachier-Lagrave – Ian Nepomoniachtchi
  • Gukesh Dommaraju – Bogdan Deac
  • Anish Giri – Wesley So

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare. Fondurile încasate vor fi donate

Iar iubitorii sportului minții pot rezerva bilete AICI pentru urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele au fost puse la vânzare și sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și asigure participarea pe pagina menționată anterior, în secțiunea “Bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu mențiunea că trebuie păstrată liniștea în sala de competiție. Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.Fondul de premiere al actualei ediții este pus la dispoziție de principalii sponsori: Fundația Superbet (pentru etapele din SUA) și Saint Louis Chess Club (pentru etapele din SUA), ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

ADVERTISEMENT