News

Anarhie în Kenya: mai mulți morți după ciocniri violente dintre protestatari și polițiști. Oamenii au dat foc la Parlament. Video

Anarhie în Kenya, acolo unde mai multe persoane au murit în urma ciocnirilor violente dintre protestatari și polițiști. Oamenii nervoși au dat foc la Parlament.
25.06.2024 | 18:55
Anarhie in Kenya mai multi morti dupa ciocniri violente dintre protestatari si politisti Oamenii au dat foc la Parlament Video
Anarhie în Kenya: mai mulți morți după ciocniri violente dintre protestatari și polițiști. Oamenii au dat foc la Parlament. Video
ADVERTISEMENT

Martorii spun că poliția folosește gloanțe reale la Nairobi, acolo unde zeci de mii de oameni protestează împotriva creșterii taxelor. Conform Amnesty International Kenya, tot mai mulți oameni au murit în timp ce alții sunt răniți. Jurnaliștii AFP care transmit de la fața locului spun că au văzut cel puțin trei cadavre pe străzi.

Anarhie în Kenya: mai mulți morți după ciocniri violente dintre protestatari și polițiști

Poliţia a tras în patru manifestanţi, iar KHRC a fost martoră, omorându-l pe unul dintre ei. Condamnăm ferm acest omor al poliţiei. Asemenea fapte sunt inacceptabile şi constituie o gravă încălcare a drepturilor omului (…)”, a transmis pe X organizaţia nongubvernamentală (ONG). E neclar care e numărul total al morților și răniților.

ADVERTISEMENT

”În pofida asigurărilor Guvernului Kenyei că dreptul de întrunire va fi respectat, observatori ai drepturilor omului semnalează o recurgere tot mai mare la gloanţe reale de către poliţia naţională în capitala Nairobi (…). Este urgent, acum, ca medicii să poată beneficia de o trecere sigură pentru a îngriji numroşi răniţi”, a declarat Irungu Houghton, directorul executiv al Amnesty International în Kenya, potrivit France24.com.

Este a 3-a zi la rând când mii de oameni se adună în capitala din Kenya, în urma unei mobilizări antiguvernamentale pornită de tineri. Manifestații mai aveau loc, fără ca lucrurile să degenereze în violență, în multe fiefuri ale opoziției din Kenya, cum ar fi Mobasa, Kisumu, Eldoret și în zona de unde este originar președintele William Ruto.

ADVERTISEMENT

Conform presei locale, tinerii au venit ”înarmați” cu steaguri kenyene, fluiere și vuvuzele și scandau ”Noi suntem pașnici!”, însă s-au ciocnit violent cu polițiștii care opreau accesul în Parlament. Acolo se află în dezbatere un controversat proiect al bugetului, de altfel motivul pentru care oamenii sunt în stradă, protestând împotriva introducerii de noi taxe și impozite.

Proteste violente în Kenya, între protestatari și polițiști: mai multe persoane au murit

Poliția a desfășurat, totodată, în număr foarte mare mai multe tunuri cu apă și polițiști călare, folosind gaze lacrimogene și gloanțe cu cauciuc, înainte de a folosi muniție de război. ”Nu este o crimă să te aduni în stradă. Eram aici (marţi) dimineaţa, am văzut forţe de poliţie neprofesioniste (…). Ele sunt pe cale să brutalizeze cetăţeni nevinovaţi, fără arme, şi care nu fac altceva decât să se exprime”, declara Kennedy Sankara, un tânăr în vârstă de 26 de ani.

ADVERTISEMENT

Mișcarea lansată de tineri dorește să ocupe Parlamentul, acolo unde noul proiect al bugetului prevede includerea de noi taxe, pe lângă un 16% TVA la pâine și o taxă de 2,5% impusă vehiculelor. În ciuda faptului că Guvernul pare că a cedat și vrea să retragă mai multe măsuri, manifestația s-a transformat peste noapte într-o mișcare de contestare a politicilor duse de Guvern.

”Ce au făcut cu banii? Pot să dea socoteală pentru banii pe care i-au folosit în ultimul exerciţiu (bugetar)? Noi nu vedem nimic din ce-au colectat ei”, a declarat un alt cetățean revoltat. ”Nu ne e frică de nimic”, se plânge Stephanie Wangari, un șomer în vârstă de 24 de ani. ”Ruto nu şi-a respectat niciodată promisiunile, inclusiv să furnizeze locuri de muncă tinerilor. Suntem obosiţi. Să plece!”, declară adolescentul.

ADVERTISEMENT

”În pofida arestărilor masive şi răniţilor, manifestaţiile au continuat să ia amploare, subliniind nemulţumirea generalizată a populaţiei”, mai era precizat în comunicatul Amnesty International Kenya. De asemenea, ONG-ul Comisia Kenyană a Drepturilor Omului acuză autoritățile de răpirea unor manifestanți. Kenya are 52 de milioane de locuitori și are o inflație asemănătoare României, de 5,1%.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink