Martorii spun că poliția folosește gloanțe reale la Nairobi, acolo unde zeci de mii de oameni protestează împotriva creșterii taxelor. Conform Amnesty International Kenya, tot mai mulți oameni au murit în timp ce alții sunt răniți. Jurnaliștii AFP care transmit de la fața locului spun că au văzut cel puțin trei cadavre pe străzi.
”Poliţia a tras în patru manifestanţi, iar KHRC a fost martoră, omorându-l pe unul dintre ei. Condamnăm ferm acest omor al poliţiei. Asemenea fapte sunt inacceptabile şi constituie o gravă încălcare a drepturilor omului (…)”, a transmis pe X organizaţia nongubvernamentală (ONG). E neclar care e numărul total al morților și răniților.
”În pofida asigurărilor Guvernului Kenyei că dreptul de întrunire va fi respectat, observatori ai drepturilor omului semnalează o recurgere tot mai mare la gloanţe reale de către poliţia naţională în capitala Nairobi (…). Este urgent, acum, ca medicii să poată beneficia de o trecere sigură pentru a îngriji numroşi răniţi”, a declarat Irungu Houghton, directorul executiv al Amnesty International în Kenya, potrivit France24.com.
Este a 3-a zi la rând când mii de oameni se adună în capitala din Kenya, în urma unei mobilizări antiguvernamentale pornită de tineri. Manifestații mai aveau loc, fără ca lucrurile să degenereze în violență, în multe fiefuri ale opoziției din Kenya, cum ar fi Mobasa, Kisumu, Eldoret și în zona de unde este originar președintele William Ruto.
Conform presei locale, tinerii au venit ”înarmați” cu steaguri kenyene, fluiere și vuvuzele și scandau ”Noi suntem pașnici!”, însă s-au ciocnit violent cu polițiștii care opreau accesul în Parlament. Acolo se află în dezbatere un controversat proiect al bugetului, de altfel motivul pentru care oamenii sunt în stradă, protestând împotriva introducerii de noi taxe și impozite.
Poliția a desfășurat, totodată, în număr foarte mare mai multe tunuri cu apă și polițiști călare, folosind gaze lacrimogene și gloanțe cu cauciuc, înainte de a folosi muniție de război. ”Nu este o crimă să te aduni în stradă. Eram aici (marţi) dimineaţa, am văzut forţe de poliţie neprofesioniste (…). Ele sunt pe cale să brutalizeze cetăţeni nevinovaţi, fără arme, şi care nu fac altceva decât să se exprime”, declara Kennedy Sankara, un tânăr în vârstă de 26 de ani.
Mișcarea lansată de tineri dorește să ocupe Parlamentul, acolo unde noul proiect al bugetului prevede includerea de noi taxe, pe lângă un 16% TVA la pâine și o taxă de 2,5% impusă vehiculelor. În ciuda faptului că Guvernul pare că a cedat și vrea să retragă mai multe măsuri, manifestația s-a transformat peste noapte într-o mișcare de contestare a politicilor duse de Guvern.
”Ce au făcut cu banii? Pot să dea socoteală pentru banii pe care i-au folosit în ultimul exerciţiu (bugetar)? Noi nu vedem nimic din ce-au colectat ei”, a declarat un alt cetățean revoltat. ”Nu ne e frică de nimic”, se plânge Stephanie Wangari, un șomer în vârstă de 24 de ani. ”Ruto nu şi-a respectat niciodată promisiunile, inclusiv să furnizeze locuri de muncă tinerilor. Suntem obosiţi. Să plece!”, declară adolescentul.
”În pofida arestărilor masive şi răniţilor, manifestaţiile au continuat să ia amploare, subliniind nemulţumirea generalizată a populaţiei”, mai era precizat în comunicatul Amnesty International Kenya. De asemenea, ONG-ul Comisia Kenyană a Drepturilor Omului acuză autoritățile de răpirea unor manifestanți. Kenya are 52 de milioane de locuitori și are o inflație asemănătoare României, de 5,1%.