News

Demisii la Casa Albă după protestele violente de la Washington. Bilanțul evenimentelor: 4 decese, 52 de arestări și 14 răniți. Update

07.01.2021 | 14:53
Demisii la Casa Alba dupa protestele violente de la Washington Bilantul evenimentelor 4 decese 52 de arestari si 14 raniti Update
ADVERTISEMENT

Mii de susținători ai lui Donald Trump s-au adunat lângă Capitoliu, în zona Washington DC, și strigă „USA! USA!” fiind nemulțumiți de modul în care Donald Trump a fost „furat” la alegeri.


Donald Trump, interzis pe Twitter, Facebook și YouTube

UPDATE, 7 ianuarie, ora 14:50 / Mesajele transmis de Donald Trump pe cele mai importante rețele de socializare în timpul protestelor de miercuri de la Washington i-au adus liderului SUA o nouă suspendare în online.

ADVERTISEMENT

Platforme social-media populare precum Twitter, Facebook și YouTube l-au cenzurat pe Donald Trump după mesajul trimis de acesta în timpul incidentelor de la Capitoliu.


Capitoliul, loc blestemat pentru americani

UPDATE, 7 ianuarie, ora 13:11 / Capitoliul de la Washington, locul care a ținut capul de afiș al interesului mondial ore bune în ziua de miercuri, reprezintă o adevărată casă a groazei pentru americani.

ADVERTISEMENT

FANATIK a realizat o retrospectivă a evenimentelor din ultimi ani care sunt legate de acest loc. De-a lungul timpului, mai multe bombe au fost detonate în această clădire, au existat și tentative de omor la adresa președinților și crime care au lăsat țara într-o mare de întrebări.


Donald Trump, abandonat de apropiatul său, vicepreședintele Mike Pence

UPDATE, 7 ianuarie, ora 12:45 / Donald Trump primește lovitură după lovitură în încercarea sa disperată de rămâne în scaunul de președinte al SUA, deși a pierdut alegerile prezidențiale.

ADVERTISEMENT

La Congresul SUA din această săptămână, vicepreședintele SUA Mike Pence l-a abandonat practic pe președintele Donald Trump, refuzând să fie autorul ultimei manevre prin care președintele încă în funcție spera să întoarcă rezultatul alegerilor.


Democrații au controlul asupra Congresului american. Au câștigat mandatele de senator din Georgia

UPDATE, 7 ianuarie, ora 12:20 / Republicanii înregistrează eșecuri pe bandă în aceste zile în SUA. Partidul Democrat al președintelui ales la Casa Albă, Joe Biden, a câștigat controlul Senatului – și al Congresului în ansamblu – după ce candidații democrați au câștigat cele două mandate de senator disputate în statul Georgia.

ADVERTISEMENT

Conform rezultatelor oficiale, democrații vor controla Senatul, Camera Reprezentanților și Casa Albă pentru prima dată din 2009. Rezultatul din Georgia este o lovitură severă pentru președintele republican încă în funcție, Donald Trump.


Cine este protestatarul cu coarne, a cărui imagine a devenit virală în timpul protestelor din SUA

UPDATE, 7 ianuarie, ora 11:41 / În timpul protestelor de miercuri, când clădirea Capitoliului SUA a fost luată cu asalt de fanii lui Donald Trump, o figură s-a remarcat în mulțime: ”Șamanul Q”, omul cu coarne, așa cum este cunoscut Jake Angeli. Imaginile cu acesta au devenit rapid virale în mediul online.

Jake Angeli este cunoscut pentru că își vopsește față în roșu, alb și albastru și o căciulă cu coarne a făcut fotografii în interiorul Senatului și a mărșăluit prin Capitoliu cu un megafon.


Dezastrul lăsat în urmă de protestatarii de la Washington

UPDATE, 7 ianuarie, ora 11:24 / Susținătorii lui Donald Trump care au pătruns miercuri în Capitoliul din Washington au lăsat în urma lor un adevărat dezastru. Le-au căzut victime atât birourile instituției, cât și jurnaliștii care transmiteau de la fața locului.

Mai multe filmări cu pagubele lăsate în urmă de furioșii cetățeni americani au apărut pe Twitter și arată amploarea daunelor produse.


Congresul SUA a confirmat oficial victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale

UPDATE, 7 ianuarie, ora 10:58 / După mai multe ore de deliberări, Congresul SUA a confirmat oficial victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. Joe Biden a câștigat în fața lui Donald Trump cu 306 voturi electorale față de 232. De asemenea și Kamala Harris a fost confirmată ca vicepreședinte al SUA.

Voturile electorale au fost aprobate după ce atât Senatul, cât și Camera Reprezentanților au respins obiecțiile la voturile din statele Pennsylvania și Arizona.


Demisii la Casa Albă după protestele violente de la Washington

UPDATE, 7 ianuarie, ora 10:21 / O serie importantă de membri ai echipei președintelui Donald Trump au demisionat sau au anunțat că vor renunța la funcții, în semn de protest față de comportamentul acestuia în timpul violențelor de la Capitoliu, transmite CNN.

O demisie de răsunet și cea mai recentă este a consilierului adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, Matt Pottinger.

De asemenea, Stephanie Grisham șefa de cabinet a Primei Doamne Melania Trump, şi-a prezentat demisia, cu efect imediat, ca urmare a violenţelor care au avut loc la Capitoliu, a declarat un responsabil de la Casa Albă, potrivit postul de știri.

Printre cei care și-au anunțat plecarea imediată din staff-ul președintelui se mai află Sarah Matthews, responsabilă de relația cu presa, Rickie Niceta, membră a echipei de evenimente, Robert O’Brien, consilierul pe probleme de securitate, și adjunctul șefului staffului de la Casa Albă, Chris Liddell.

Până la această oră, Casa Albă a refuzat să comenteze aceste demisii și zvonurile legate de viitoarele plecări.


Bilanțul Poliției D.C.: 4 decese, 52 de arestări și 14 răniți

UPDATE, 7 ianuarie, ora 8:06 / Bilanțul provizoriu al protestelor din SUA se ridică la patru morți, zeci de arestați și mai mulți răniți. Conform șefului Poliției din Districtul Columbia, Robert Contee, au fost raportate 4 decese, 52 de arestări și 14 răniți.

Conform USA Today, Contee nu a precizat dacă aceste persoane care au murit s-au numărat printre cele care au intrat în clădirea Capitoliului. Este vorba despre o femeie şi despre doi bărbaţi.

Serviciile de urgenţă din district au transportat mai multe persoane rănite sau cu probleme medicale, unele cu afecţiuni cardiace, altele cu fracturi multiple, dar oficialităţile nu au putut preciza dacă vreuna dintre acestea se numără printre cei decedaţi.

Totodată, cel puţin 14 membri ai Poliţiei Metropolitane au fost răniţi. Doi au fost internaţi la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în mulţime, iar celălalt a fost lovit în faţă de un proiectil.


Stare de urgenţă în Washington timp de 15 zile

UPDATE, 7 ianuarie, ora 7:50 / Violențele din SUA au adus măsuri radicale luate de autoritățile locale. Astfel, starea de urgenţă a fost prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua instalării lui Joe Biden la Casa Albă, conform deciziei primarului, relatează New York Post.

După instaurarea stării de urgenţă, vor putea fi utilizate resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru instituirea stării de asediu şi extinderea serviciilor de urgenţă. Ordinul este valabil până în 21 ianuarie, la ora 15:00, la o zi după instalarea în funcţie a lui Biden. Detalii AICI.


O femeie a murit împuşcată în asediul Capitoliului

UPDATE, 7 ianuarie, ora 01:47 / A apărut prima victimă a protestelor din Capitoliu, după ce femeia împuşcată în gât în timpul protestelor a murit. Conform NY Times, aceasta ar fi împuşcată de un ofiţer, însă mai multe detalii nu au fost date publicităţii.

O femeie a murit împuşcată în asediul Capitoliului

Poliţia Metropolitană a anunţat că a deschis o anchetă, însă nu au fost oferite mai multe detalii despre eveniment.


Conform Associated Press, un dispozitiv explozibil a fost descoperit în apropiere de Capitoliu. Forţele de ordine au securizat zona şi au ridicat pachetul.


UPDATE, 23:48 / Potrivit presei americane, trupele speciale SWAT și Garda Națională (Armata) au ajuns la Capitoliu. Aproximativ 2.000 de soldați vor încerca să disperseze mulțimea.


UPDATE, 23:25 / Președintele Donald Trump le-a transmis susținătorilor săi să se retragă, printr-un mesaj filmat. De asemenea, Trump a postat mai multe mesaje pe Twitter prin care cere același lucru.


UPDATE, 23:10 / Președintele ales Joe Biden îi cere lui Donald Trump să iasă la TV să le ceară protestatarilor să se retragă.

„E haos, trebuie să se încheie acum. Somez această „mob” să se retragă. Cuvintele unui președinte contează, indiferent cât de bun sau rău e.

Cuvintele bune pot inspira, cele rele pot incita. Îi cer lui Donald Trump să iasă acum pe televiziunea națională să apere Constituția, să ceară încheierea acestui asediu. Să iei cu asalt capitoliu, să ocupi birouri, să devastezi birourile senatului, camera reprezentanților, să amenințe siguranța aleșilor, e o insurecție. Lumea ne privește.

Pe timp de război americanii au îndurat multe, și vom îndura și acum și vom ieși învingători. În următorii 4 ani trebuie să reinstaurăm statul de drept”.

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul
Susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul

După ce au intonat imnul, oamenii au luat cu asalt Capitolul, forțându-i pe republicani și democrați să anuleze ședința prin care Joe Biden era validat astăzi drept președinte.

Inclusiv președintele Mike Pence a fost evacuat de teama protestatarilor, în condițiile în care trupele speciale se pregătesc să intervină în forță.

Anarhie în SUA, în Washington DC

Unul dintre protestatari a agresat unul dintre cameranii prezenți la eveniment și i-a transmis acestuia că o fată a fost împușcată în gât în interiorul Capitoliului.

O fată a fost împușcată în gât
O fată a fost împușcată în gât

Nu se știe dacă fata a murit sau nu, însă mai mulți oameni urlă: „Duceți-o la spital!”.

Cristian Tudor Popescu a comentat imaginile incredibile: „Mă așteptam, dar nu la aceste imagini. La Digi 24 de trei luni de zile repet, spun, am spus-o de fiecare dată m-a străbătut un fior. Poate vă amintiți. Acest individ, Trump, este capabil de orice. Va recurge la orice mijloace pentru a-și păstra puterea. Asta se întâmplă acum.

Văzând imaginile am senzația unui serial prost, cum sunt atâtea pe net cu scenariul fiind complot împotriva Americii. Ăsta e terorism la nivel de stat, lansat în câteva ore de către președintele SUA.

Același președinte care le-a cerut suporterilor lui să vină și să intervină. Ce vedem este cea mai gravă lovitură la adresa statului american, la adresa ideii de America, de la războiul civil încoace. 

Forțele de ordine sunt în așteptare
Forțele de ordine sunt în așteptare

Au năvălit în capitolu, vă dați seama. Nu e Koreea de Nord, ISIS, Al Qaeda, e vorba de cetățeni americani care năvălesc în templul democrației. În 1991, năvăliseră minerii în Palatul Victoria n-au reușit să intre. Au pătruns în sediul Parlamentului care era în Dealul Mitropoliei atunci. N-au ajuns să se așeze în scaunul președintelui Parlamentului. I-a liniștit Ion Rațiu. 

Donald Trump vrea dictatură, ca el și familia lui să rămână ereditar pe viață la conducerea SUA. Acești oameni vor să răstorne statul democratic și să fie dictatură ca în țările africane. Nici măcar Putin nu a fost pus în poziția respectivă prin lovitură de stat, prin năvălirea acestor teroriști în sediile parlamentelor.

Statele Unite se situează sub China și sub Rusia. Spre deosebire de Hitler, Donald Trump nu are suportul elitelor. Vrea să transforme America în Reich-ul peste 1000 de ani”.

ADVERTISEMENT