Life

Anca Parghel ar fi împlinit 65 de ani! Ozana Barabancea face mărturii neștiute despre regretata artistă: ”Te copleșea. Domina scena”

Anca Parghel, poate una dintre cele mai bune voci din istoria României, ar fi împlinit, astăzi, 16 septembrie 2022, 65 de ani.
16.09.2022 | 06:30
Anca Parghel ar fi implinit 65 de ani Ozana Barabancea face marturii nestiute despre regretata artista Te coplesea Domina scena
Anca Parghel ar fi împlinit 65 de ani! Ozana Barabancea, dezvăluiri despre marea artistă / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Anca Parghel a impresionat întreaga lume cu vocea ei. De altfel, toată viața ei s-a învârtit în jurul muzicii. Născută pe 16 septembrie 1957, la Iași, ea a studiat muzica pentru ca, mai apoi, să o predea unora dintre cele mai cunoscute nume din domeniu. Ozana Barabancea, vedeta Antena 1 și cântăreață celebră de operă, a rememorat-o pe marea artistă care i-a fost și profesoară o perioadă.

Ozana Barabancea, despre Anca Parghel: “Eu nu am mai întâlnit o asemenea profesoară”

Anca Parghel ar fi împlinit astăzi, 16 septembrie, 65 de ani. Din păcate, cum s-a stins din viață acum 14 ani, marea artistă a jazz-ului românesc poate fi doar rememorată. În exclusivitate pentru FANATIK, una dintre cele mai talentate eleve de-ale sale, Ozana Barabancea a vorbit despre Anca Parghel, rememorându-i măiestria ca artist și ca profesor.

ADVERTISEMENT

”Era foarte abilă în improvizație, în acompaniament, astfel încât elevii ei puteau să improvizeze vocal cu mare ușurință. De atunci, eu nu am mai întâlnit o asemenea profesoară. Avea o generozitate în ea, extraordinară”, ne-a spus, în exclusivitate, Ozana Barabancea.

Mai mult, dezvăluie jurata de la Te Cunosc de Undeva, Anca Parghel reușea un lucru rar, în vremuri mai de demult, pentru o femeie. ”Era o fire foarte veselă, nu neapărat energică, dar te copleșea. Era foarte muncitoare, avea foarte multe de dăruit.

ADVERTISEMENT

Stătea pe scenă și domina scena. Îmi amintesc că la un concert, la Sala Radio, a adus orchetrația, a împărțit-o celor din orchestră, iar ea a făcut atunci o demonstrație ca de masterclass internațional, pur și simplu. I-a copleșit pe cei din orchestră”, ne-a mai spus Ozana Barabancea.

Cum s-au cunoscut Anca Parghel și Ozana Barabancea

Ozana Barabancea a ajuns să o cunoască pe Anca Parghel după ce, deja, devenise artist. ”De la 27 de ani am colaborat cu dânsa. Cu întreruperi, ea a fost și în Belgia, s-a întors în România”,  ne-a dezvăluit Ozana.

ADVERTISEMENT

Deja, spune jurata de la Antena 1, cam știa ce vrea să învețe. Doar că, Anca Parghel, în generozitatea ei, a potențat-o la maximum pe Ozana Barabancea. ”Eu o descoperisem, dar nu știam că și preda. Eu m-am dus la ea și știam clar, punctual, ce am nevoie de la dânsa.

Mi-era frică să improvizez atunci, dar, ea având atenție și răbdare vizavi de mine, am reușit să fac și treaba asta, ceea ce mi s-a părut wow, ca și când aș fi escaladat Everestul. Avea o voce extraordinar de elastică, caldă, nativă”, a mai povestit, pentru FANATIK, Ozana Barabancea.

ADVERTISEMENT

De altfel, ne-a mai spus artista, acela a fost și momentul în care au făcut, oarecum, schimb de experiență. ”Citea foarte ușor la prima vedere (orice partitură, n. red.). I-am dat să citească o partitură din Tosca de Puccini și a fost fascinată de arie. Am făcut un fel de schimb de experiență, eu am venit cu iubirea mea pentru operă, ea mi-a dăruit învățătura ei despre jazz”, povestește ea.

Anca Parghel, celebră în Belgia, ”de nișă” în România

După ce și-a terminat studiile muzicale în România, Anca Parghel a predat canto, pian și improvizație și la Liceul de muzică din Suceava, dar și în străinătate. Belgia, țara ei de adopție, a primit-o cu brațele deschise, succesul ei muzical fiind dublat de cel pedagogic. La fel se întâmpla și în Germania sau în Marea Britanie, țări ale căror universități se întreceau să o aibă ca profesoară.

În paralel, Anca Pandea impresiona lumea cu talentul ei muzical. Toate marile festivaluri de jazz ale lumii se întreceau să se asigure că o vor avea pe afiș, cântând alături de toate marile nume ale acestui gen de muzică: Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Ricardo del Fra, Stephane Galland, etc.

Cu toate acestea, în rândul publicului larg din România – pentru că, în străinătate, era cu adevărat o vedetă, jazz-ul fiind un gen muzical iubit – a venit abia în 2008. În acel an, alături de Fly Project și de Tom Boxer, Anca Parghel, deja bolnavă de maladia cumplită care a răpus-o, lansa piesa Brasil.

Piesa, transformată într-un hit, îi aducea Ancăi Parghel, premii și recunoaștere din muzica main-streem. “Artistul anului 2008” și “Cel mai bun cântec pop-dance” la Premiile Radio România Actualități, “Premiul pentru întreaga activitate” la Romanian Music Awards, “Trofeul aniversar” și “Best Hit” la Romanian Top Hits, precum și alte distinții îi erau oferite artistei Anca Parghel cu puțin timp înainte să se stingă din viață.

Anca Parghel a murit la Timișoara

Anca Parghel s-a stins din viață la Timișoara, pe 5 decembrie 2008. Avea doar 51 de ani și, de puțin timp, aflase că suferă de maladia secolului: cancerul. Cu toate acestea, optimistă, cântăreața a făcut tot ce îi stă în putință să treacă peste boală. Din păcate, eforturile ei nu au dat roade și s-a stins din viață, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu din Capitală.

Alături de ea, la acea vreme, erau cei doi copii ai ei, amândoi muzicieni cunoscuți. ”Știu că a fost o mamă bună, regretată. Atât timp cât și-a pus copiii pe scenă și atât timp cât a putut să aibă spectacole la fel de bune și i-a propulsat și ajutat, a contat foarte mult. Copiii ei au crescut lângă ea, au fost obișnuiți de mici să cânte alături de ea”, ne-a mai spus Ozana Barabancea.

ADVERTISEMENT