News

Anchetă de proporții în Rusia după apariția unor înregistrări în care deținuții sunt supuşi unor torturi atroce. “Trebuie stabilită autenticitatea imaginilor”

Peste 1.000 de videoclipuri au fost difuzate către grupul pentru apărarea drepturile omului Gulagu.net, care susține că filmările demonstrează că sute de persoane au fost torturate.
07.10.2021 | 17:30
Ancheta de proportii in Rusia dupa aparitia unor inregistrari in care detinutii sunt supusi unor torturi atroce Trebuie stabilita autenticitatea imaginilor
Anchetă de proporții în Rusia după apariția unor imagini în care deținuții sunt bătuți și violați Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Filmările fac parte dintr-un pachet important de date furnizate de un denunțător anonim din Belarus care a fost închis o perioadă în penitenciarul din Saratov, a spus Gulagu.net.

Anchetă de proporții în Rusia după apariția unor imagini în care deținuții sunt bătuți și violați

Rusia a anunțat joi că cinci înalți oficiali ai sistemului de penitenciare au fost concediați după ce au fost difuzate clipurile care ar înfățișa presupuse torturi și agresiuni sexuale în închisori

ADVERTISEMENT

Scurgerea de date care însumează 40 Gb conține o serie de clipuri care înfățișează barbarități, inclusiv imagini care înfățișează tortură, care ar demonstra agresarea sexuală și brutalizarea pe scară largă a deținuților din închisorile rusești.

Materialul face parte dintr-o scurgere de date care implică Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, cândva condus de Vladimir Putin, și autoritățile penitenciare din țară.

ADVERTISEMENT

Imaginile explicite sunt descrise ca o cerc al torturii în închisori, unde se presupune că violatorii sunt trimiși pentru a frânge rezistența deținuților de sex masculin.

Rusia a anunțat că au fost concediați cinci înalți oficiali ai închisorii și au fost deschise o serie de investigații penale cu privire la presupuse torturi și agresiuni sexuale într-o închisoare din regiunea Saratov.

ADVERTISEMENT

Concedierile l-au inclus și pe directorul închisorii unde a avut loc presupusul abuz și pe șeful serviciului penitenciar regional.

Datele au fost scoase pe ascuns din Rusia

Calupul de 40 Gb de materiale video, documente și fotografii care au fost scoase pe ascuns din Rusia arăta abuzul orchestrat, potrivit grupului anti-tortură Gulagu.Net.

ADVERTISEMENT

Un videoclip înfățișează un bărbat gol țipând de durere în timp ce este legat de un pat și violat cu un mâner de mop la un spital pentru tuberculoși dintr-o închisoare din orașul Saratov în februarie 2020.

Separat, deținuții compromiși de autorități sunt înfățișați urinând pe un alt prizonier. Violurile comise de alți bărbați asupra deținuților de sex masculin sunt arătate însoțite de acuzația că toate normele civilizației au fost încălcate în sistemul penitenciar rus.

Se susține că gardienii au torturat prizonierii care au fost apoi obligați să tortureze alți deținuți. Înregistrările cutremurătoare ar proveni din închisorile din șase regiuni rusești și vor fi acum transmise Națiunilor Unite și Consiliului Europei pentru anchetă.

Materialul a fost scurs de un programator belarus încarcerat la Saratov, care a fost folosit de autorități pentru a edita imaginile filmate de camerele video ale închisorii, spune grupul. Se afirmă că programatorul, eliberat acum și care caută azil politic în Occident, a copiat materialul și l-a scos din Rusia.

„Îl numim Snowden-ul nostru din Belarus”, a spus Vladimir Osechkin, care conduce Gulagu.Net, citat de The Mirror. A fost „prima dată când apărătorii drepturilor omului au obținut o cantitate atât de colosală de informații care dovedesc natura sistemică a torturii în Rusia”.

Osechkin spune că există dovezi că 200 de deținuți au fost torturați și violați de agenții FSB și FSIN în penitenciarele rusești, 40 dintre victime apărând în filmări.

Au fost demarate mai multe anchete

Conducerea serviciului penitenciar a lansat o anchetă asupra imaginilor. Procuratura generală a Rusiei a lansat la rândul său o anchetă.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat: „Dacă autenticitatea acestor materiale este confirmată, atunci, desigur, acesta este motivul unei anchete serioase. Dar mai întâi este necesar să rezolvăm rapid, dar calm, acest lucru și să stabilim autenticitatea (lor)”.

Marți, colonelul Alexei Fedotov, 55 de ani, șeful serviciului Saratov al FSIN, a demisionat. “Fedotov a redactat o scrisoare de demisie. În prezent se află în vacanță, de la care s-ar putea să nu se mai întoarcă la muncă”, a declarat o sursă pentru Interfax.

Dar Osechkin, cu sediul în Franța, a declarat: „Autoritățile ruse sunt ipocrite și fac tot ce pot pentru a se distanța de acest cerc al torturii (care) a fost creat de generalii FSIN și FSB – și a fost folosit pentru a suprima voința condamnaților.”

El a promis că va face publice mai multe materiale în zilele următoare.

Videoclipurile „demonstrează” că agenții FSB și FSIN folosesc violul și alte torturi pentru a forța cooperarea și respectarea deținuților, a spus el. Aceștia „devin ei înșiși parte a mașinii de tortură” prin atacarea altor deținuți sau prin semnarea unor mărturii false pregătite de anchetatori.

ADVERTISEMENT