Sport

Noua conducere anchetează finala Formulei 1 din 2021. Viitorul lui Lewis Hamilton este în continuare incert

Viitorul lui Lewis Hamilton în Formula 1 nu va fi decis până la finalizarea anchetei pe care a cerut-o noul președinte FIA, Mohammed Ben Sulayem, cu privire la controversata finală de la Abu Dhabi, din 2021.
19.01.2022 | 07:30
Noua conducere ancheteaza finala Formulei 1 din 2021 Viitorul lui Lewis Hamilton este in continuare incert
ADVERTISEMENT
19-01-2022
06:17

Întâlnirea dintre șefii F1 și ai FIA nu a adus nimic nou

Diriguitorii Formulei 1 și ai Federației Internaționale de Automobilism (FIA) au avut, marți, o întrevedere, pentru a găsi un echilibru între cele două părți, după controversatul final de sezon 2021, în care olandezul Max Verstappen a devenit campion mondial.

Viitorul britanicului Lewis Hamilton, de șapte ori campion mondial, în Formula 1 continuă să fie incert, deoarece după întâlnirea de aseară părerile continuă să fie împărțite, informează dailymail.co.uk.

Muhammed Ben Sulayem, noul președinte al FIA, și Stefano Domenicali, directorul executiv al Formula 1, au avut o întrevedere de o oră, dar nu s-a ajuns la niciun consens.

Totul se învârte în jurul directorului de curse Michael Masi. Echipa lui Lewis Hamilton, Mercedes, îl vrea plecat, dar părerea generală este că el va rămâne în funcție, însă cu o altă echipă în jurul lui.

FIA a emis săptămâna trecută un calendar în ceea ce privește investigația cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ultimul tur al cursei de la Abu Dhabi, anunțând că toate concluziile vor fi făcute publice pe 18 martie, cu doar două zile înainte de prima etapă a CM de Formula 1 din acest an.

Zak Brown, directorul executiv al echipei McLaren, recunoaște că nu ar fi surprins dacă Lewis Hamilton s-ar retrage din Formula 1. „Dar cred că va mai concura. El este în vârful carierei. Mă îndoiesc că este gata să-și încheie cariera”, a declarat Brown, conform dailymail.co.uk.

FIA și-a schimbat conducerea și, mai mult, echipa apropiaților fostului președinte, Jean Todt, a pierdut alegerile în fața lui Mohammed Ben Sulayem. Și, când liniștea părea că se așterne asupra controversatei finale a Formulei 1, asistăm la o schimbare radicală de situație.

Forul mondial a decis să ancheteze controversatul final al cursei de la Abu Dhabi, care tranșat duelul Verstappen – Hamilton în favoarea primului. Iar procedurile au demarat deja, cu implicare la cel mai înalt nivel. Și este de așteptat să fie finalizate în februarie.

ADVERTISEMENT

3 februarie, data unui răspuns al anchetei FIA?

Imediat după cursă, Mercedes a depus o contestație, care a fost respinsă. Iar apoi, deși aveau posibilitatea să facă apel, oficialii echipei au decis să renunțe.

Potrivit The Sun, unul dintre motive a fost tocmai acela că oficialii FIA au promis că vor investiga deciziile din finalul cursei. Iar la acel moment, oricum, lucrurile nu se schimbau.

ADVERTISEMENT

Era greu de crezut că forul mondial îl contrazicea pe directorul de cursă Michael Masi. Iar pentru continuarea demersurilor la alte foruri era nevoie de acceptul…celor de la FIA.

Singura șansă era, așadar, ca înlocuitorul lui Jean Todt să nu fie Graham Stoker, apropiat al francezului, ci Mohammed Ben Sulayem. Lucru care s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Iar noua echipă, scrie Sky Sports, a demarat deja investigația promisă. Cu întârzierea de rigoare, determinată de data alegerilor, Sărbători, și începutul de an cu Dakar.

Peter Bayer, Secretarul General Motorsport al FIA, conduce procesul. Iar noul președinte al FIA, Mohammed Ben Sulayem, a declarat că se va implica pentru ca ancheta să se deruleze în regim de urgență.

ADVERTISEMENT

În mod normal un verdict ar trebui să fie dat până pe 3 februarie, dată la care va avea loc următoarea reunire a World Motor Sport Council. Cu 20 de zile înainte de startul testelor pre-sezon și o lună și jumătate înaintea primei curse.

Mercedes îl vrea plecat pe Masi

Express scrie că Mercedes se va întâlni cu reprezentanții Comisiei vineri. Moment în care va cere plecarea lui Masi. Ca și, susține BBC, a lui Nikolas Tombazis, omul care guvernează la FIA departamentul tehnic al competițiilor cu monoposturi.

Ținând cont de numărul mare de decizii controversate ale actualului Formula 1 Race Director, este de presupus că vor avea câștig de cauză indiferent de verdictul anchetei. Rămâne însă întrebarea legată de numele înlocuitorului. Neexistând, susține BBC, prea multe soluții.

De verdict depinde prezența lui Hamilton la startul sezonului 2022

Pe de altă parte, de verdictul anchetei depinde și situația fostului campion mondial, Lewis Hamilton. După acea finală s-a vorbit extrem de mult despre faptul că s-ar putea retrage. Iar britanicul nu a infirmat zvonurile în media.

Mai mult, el a lipsit la Gala FIA. Iar acum media din Marea Britanie precizează că verdictul pe care-l va da ancheta FIA urmează să fie determinant în deciza sa.

Mohammed Ben Sulayem a declarat că înțelege supărarea lui Hamilton. Ca și faptul că nu lămurește lucrurile legat de decizia sa de a duce sau nu la bun sfârșit contractul cu Mercedes.

”Nu cred că este 100% pregătit să răspundă acum”, a spus Ben Sulayem săptămâna trecută. ”Nu-l învinovățim. Îi înțeleg poziția”, a declarat șeful FIA.

Pentru a continua: ”Nu, nu cred că va renunța. A declarat Lewis că nu are de gând să concureze? Nu. Exact. Dacă ești pilot cu contract și renunți, anunți acest lucru.

Sunt încrezător că Lewis se va întoarce. Este o parte importantă a sportului cu motor și, desigur, a Formulei 1. Și cum și Verstappen este acolo, sunt foarte încrezător că veți vedea un sezon de Formula 1 foarte provocator anul viitor”.

ADVERTISEMENT