News

Morminte cu soldați ruși, dintr-un cimitir din Iași, marcate cu ”Z” și ”V”. Poliția a deschis o anchetă

Este anchetă într-o comună din județul Iași. Oamenii legii au fost sesizați cu privire la inscripționarea literelor ”Z” și ”V” pe mormintele unor soldați ruși.
22.03.2022 | 11:46
Morminte cu soldati rusi dintrun cimitir din Iasi marcate cu Z si V Politia a deschis o ancheta
ADVERTISEMENT

Poliția a deschis o anchetă în comuna Moțca, din județul Iași. Pe mormintele unor soldați ruși, din cimitirul local, au apărut literele ”Z” și ”V”, care se regăsesc și pe tancurile armatei Kremlinului, în invazia din Ucraina.

Literele ”Z” și ”V” au fost făcute cu vopsea pe mormintele rușilor din comuna Moțca, Iași. Autorul faptei, în căutare

Literele au fost făcute cu vopsea pe pietrele funerare ale militarilor ruși, căzuți pe frontul celor două războaie mondiale (1914-1918/1939-1945-.n.r). Nu a fost identificat făptașul, așadar, momentan s-a deschis un dosar penal cu acuzația de profanare de cadavre sau morminte.

ADVERTISEMENT

”Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe pietrele funerare dintr-un ansamblu funerar, situat în comuna Moţca, au fost efectuate inscripţii cu vopsea.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte.

ADVERTISEMENT

Cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi, scrie Agerpres.

Ce semnifică literele ”Z” și ”V” care apar pe tancurile rusești din Ucraina

Odată cu agresiunea militară a rușilor în Ucraina, s-au observat mai multe tancuri ale soldaților armatei Kremlinului inscripționate cu ”Z” sau ”V”. Încă nu este clar ce ar putea semnifica, cert este că sunt simboluri care au legătură cu războiul.

ADVERTISEMENT

S-au făcut mai multe speculații pe seama celor două litere. De exemplu, faptul că ”Z” vine de la președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar ”V” de la președintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Sunt experți militari care consideră că simbolurile reprezintă zona de invazie, adică ”Z” s-ar referi la ”Zapad” (Vest în traducere din rusă-n.r). Ministerul rus al Apărării nu a confirmat zvonurile, ci a precizat, pe Instagram, că ”Z” se referă la ”Za pobedu” (pentru victorie-n.r), iar ”V” înseamnă ”puterea adevărului”.

ADVERTISEMENT

Războiul Rusia-Ucraina continuă. Cele două țări se află în a 27-a zi de conflict.

Tags: