News

Anchetă în Norvegia, după ce 23 de vârstnici care au primit vaccinul anti-Covid au murit

16.01.2021 | 23:07
Ancheta in Norvegia dupa ce 23 de varstnici care au primit vaccinul antiCovid au murit
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Norvegia anunță demararea unei ample anchete, după ce un număr de 23 de bătrâni din aziluri au murit la perioade de timp diferite după ce au primit vaccinul anti-Covid.

Potrivit unui raport din The Bloomberg, medicii din Norvegia au început să investigheze aceste decese care au survenit la scurt timp după oamenii ce au primit vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Medicii din țara scandinavă au spus că reacțiile adverse au fost observate la persoanele cu vârsta peste 80 de ani care au deja un organism fragil, expus complicațiilor.

Norvegia, anchetă după decesul a 23 de bătrâni din aziluri care au primit vaccinul Pfizer

După ce un număr destul de mare, de 23 de pacienți în vârstă, au murit după imunizarea cu vaccinul anti-Covid produs de Pfizer/BioNTech, Norvegia a lansat o anchetă detaliată, relatează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Din primele informații, se pare că reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la decesul unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Deși nu există încă o legătură directă și dovedită între vaccinul Pfizer și aceste decese, experții au spus că 13 din cele 23 de persoane care au murit au prezentat simptome comune ale vaccinurilor cu ARNm, cum ar fi diareea, greața și febra.

ADVERTISEMENT

Pfizer/BioNTech, colaborare cu autoritățile din Norvegia în aceste cazuri

Medicii din Norvegia au fost rugați să facă evaluări mai minuțioase a pacienților în vârstă și cu boli asociate care așteaptă să fie vaccinați, potrivit sursei citate.

”Ar putea fi o coincidență, dar nu suntem siguri”, a spus Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene a Medicamentului. ”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, același Madsen a mai precizat că ”Există o posibilitate ca aceste reacţii comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienţi mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”.

În acest moment, Pfizer și BioNTech colaborează cu autoritatea de reglementare norvegiană pentru a investiga decesele din Norvegia, a declarat Pfizer într-o declarație de presă.

Agenția a constatat că ”numărul de incidente de până acum nu este alarmant și este în concordanță cu așteptările”, a spus Pfizer.

Toți cei decedați erau pacienți cu vârste înaintate, de peste 80 sau 90 de ani, din azilurile de pe teritoriul statului nordic.

ADVERTISEMENT