News

Anchetă în Parlamentul European privind achiziția de vaccinuri Pfizer. Ursula von der Leyen ar urma să fie audiată

Mai mulți parlamentari europeni vor să îi ceară șefei Comisiei Europene să răspundă public la întrebările cu privire la achiziția vaccinului anti-COVID de la Pfizer
14.01.2023 | 20:04
Ancheta in Parlamentul European privind achizitia de vaccinuri Pfizer Ursula von der Leyen ar urma sa fie audiata
Șefa Comisiei Europene ar putea fi audiată cu privire la contractele cu Pfizer. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Europarlamentarii care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European vor să o audieze public pe șefa Comisiei Europene cu privire la contractul de mai multe miliarde de dolari semnat cu Pfizer pentru achiziționarea de vaccinuri.

Achiziția vaccinurilor Pfizer, anchetată în Parlamentul European

Europarlamentarul belgian, Kathleen Van Brempt, președintele comisiei COVID din forul european susține că în perioada premergătoare încheierii contractului dintre Comisia Europeană și Pfizer, Ursula von der Leyen ar fi făcut un schimb de mesaje text cu directorul general al companiei farmaceutice, Albert Bourla.

ADVERTISEMENT

„Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, se arată într-un comunicat de presă al comisiei din Parlamentul European, semnat de Kathleen Van Brempt, și citat în exclusivitate de publicația Politico.

Comisia parlamentară pentru Covid-19 a demarat o anchetă asupra modului în care a fost negociat și semnat cel de-al treilea și cel mai mare contract pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID de la Pfizer, fiind audiați până în prezent reprezentanții Curții de Conturi și ombudsmanul UE, niciunul dintre aceștia nereușind să risipească suspiciunile parlamentarilor europeni.

ADVERTISEMENT

Trebuie amintit că Parchetul European, care are competenţe legale care le lipsesc celorlalte agenţii de supraveghere, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, însă nu a precizat dacă vreun oficial european sau chiar președinta Comisiei sunt vizați de această anchetă.

Parlamentul European nu poate face mare lucru

Comisia de COVID din Parlamentul European a urmărit să-l audieze și pe CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, însă acesta a refuzat citația, trimițând un subaltern în locul său.

ADVERTISEMENT

Ca răspuns pentru refuzul acestuia de a se prezenta la aceste audieri, Kathleen Van Brempt a transmis că va cere revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European, același lucru care s-a întâmplat și în 2017, atunci când lobby-iștii Monsanto nu au mai avut voie să intre în PE după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere.

La fel ca și în cazul șefului Pfizer, invitația comisiei Covid-19 nu are nicio forță juridică, iar șefa Comisiei poate pur și simplu să refuze să se prezinte la aceste audieri. Oricum, potrivit regulilor in Parlament, invitația trebuie trimisă întâi președintei Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide apoi dacă o va trimite mai departe către Ursula von der Leyen, cele două făcând parte din aceeași familie politică europeană.

ADVERTISEMENT

Totuși, așa cum subliniază cei de la Politico, deși von der Leyen poate refuza să se prezinte, acest refuz ar veni într-un context extrem de neplăcut, cu apeluri tot mai insistente pentru transparență mai ales în lumina scandalului de corupție Qatargate.

ADVERTISEMENT