News

Anchetă în Parlamentul European privind achiziția de vaccinuri Pfizer. Ursula von der Leyen ar urma să fie audiată

Mai mulți parlamentari europeni vor să îi ceară șefei Comisiei Europene să răspundă public la întrebările cu privire la achiziția vaccinului anti-COVID de la Pfizer
14.01.2023 | 20:04
Ancheta in Parlamentul European privind achizitia de vaccinuri Pfizer Ursula von der Leyen ar urma sa fie audiata
Șefa Comisiei Europene ar putea fi audiată cu privire la contractele cu Pfizer. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Europarlamentarii care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European vor să o audieze public pe șefa Comisiei Europene cu privire la contractul de mai multe miliarde de dolari semnat cu Pfizer pentru achiziționarea de vaccinuri.

Achiziția vaccinurilor Pfizer, anchetată în Parlamentul European

Europarlamentarul belgian, Kathleen Van Brempt, președintele comisiei COVID din forul european susține că în perioada premergătoare încheierii contractului dintre Comisia Europeană și Pfizer, Ursula von der Leyen ar fi făcut un schimb de mesaje text cu directorul general al companiei farmaceutice, Albert Bourla.

ADVERTISEMENT

„Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”, se arată într-un comunicat de presă al comisiei din Parlamentul European, semnat de Kathleen Van Brempt, și citat în exclusivitate de publicația Politico.

Comisia parlamentară pentru Covid-19 a demarat o anchetă asupra modului în care a fost negociat și semnat cel de-al treilea și cel mai mare contract pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID de la Pfizer, fiind audiați până în prezent reprezentanții Curții de Conturi și ombudsmanul UE, niciunul dintre aceștia nereușind să risipească suspiciunile parlamentarilor europeni.

ADVERTISEMENT

Trebuie amintit că Parchetul European, care are competenţe legale care le lipsesc celorlalte agenţii de supraveghere, a deschis o anchetă asupra contractelor de vaccinuri, însă nu a precizat dacă vreun oficial european sau chiar președinta Comisiei sunt vizați de această anchetă.

Parlamentul European nu poate face mare lucru

Comisia de COVID din Parlamentul European a urmărit să-l audieze și pe CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, însă acesta a refuzat citația, trimițând un subaltern în locul său.

ADVERTISEMENT

Ca răspuns pentru refuzul acestuia de a se prezenta la aceste audieri, Kathleen Van Brempt a transmis că va cere revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European, același lucru care s-a întâmplat și în 2017, atunci când lobby-iștii Monsanto nu au mai avut voie să intre în PE după ce compania a refuzat să se prezinte la o audiere.

La fel ca și în cazul șefului Pfizer, invitația comisiei Covid-19 nu are nicio forță juridică, iar șefa Comisiei poate pur și simplu să refuze să se prezinte la aceste audieri. Oricum, potrivit regulilor in Parlament, invitația trebuie trimisă întâi președintei Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide apoi dacă o va trimite mai departe către Ursula von der Leyen, cele două făcând parte din aceeași familie politică europeană.

ADVERTISEMENT

Totuși, așa cum subliniază cei de la Politico, deși von der Leyen poate refuza să se prezinte, acest refuz ar veni într-un context extrem de neplăcut, cu apeluri tot mai insistente pentru transparență mai ales în lumina scandalului de corupție Qatargate.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Un hairstylist român, mort la 44 de ani. Decesul e misterios
Un hairstylist român, mort la 44 de ani. Decesul e misterios
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta...
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta acestora
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română