News

Anchetă într-un spital din Anglia. Un medic cu diplomă obţinută în România habar nu avea să pună o branulă

Un medic originar din Nigeria și care a studiat în România este anchetat de oamenii legii din Marea Britanie. În timp ce lucra la un spital din zonă s-a descoperit că nu deținea cunoștințele necesare domeniului său.
13.10.2021 | 14:57
Ancheta intrun spital din Anglia Un medic cu diploma obtinuta in Romania habar nu avea sa puna o branula
ADVERTISEMENT

Medicul Francis Megwa a lucrat la Maternitatea Universitară Limerick, din Irlanda, în perioada 9 iulie și 14 august 2018. În tot acest timp, a atras atenția colegilor, dar și șefilor săi, după ce nu știa să pună în aplicare elemente de bază pentru un doctor.

Francis nu știa cum să-i pună unui pacient o branulă, să interepreteze analizele medicale, să identifice un diagnostic, iar la un moment dat ar fi întrebat ce înseamnă obstetrician. Mai mult decât acestea, presupusul doctor habar nu avea să prescrie medicamente pacienților său.

ADVERTISEMENT

Atunci, directorul maternității, dr. Gerard Burke, a început să se întrebe dacă Francis chiar a absolvit medicina și a inițiat o anchetă.

Francis Megwa nu apare acreditat în România

Francis Megwa le-a declarat britanicilor că este calificat ca medic în România, din 2015, după ce ar fi urmat un stagiu de practică de patru luni într-un spital privat din țară, dar și un voluntariat de două luni într-un spital de urgență din București.

ADVERTISEMENT

Peste un an, africanul a reușit să obțină un post de observator într-un spital din Scoția și nu ar fi fost vreodată bine plătit pentru funcția sa.

Odată cu demararea cercetărilor, s-a aflat că Francis nu ar fi fost acreditat ca medic nici în România, așa cum a spus,  și nici în Nigeria, de unde este originar. Dincolo de aceste nereguli el era înscris în registrul general din Irlanda în octombrie 2017.

ADVERTISEMENT

“Cunoștințele lui erau mai puține decât întâlnisem vreodată. Nu avea multe abilități de bază pe care le vedem în mod normal la spitalul nostru, care până acum ar fi fost învățate într-un an de stagiu – el nu făcuse asta.

A spus că a absolvit o facultate de medicină din România, dar nu era înregistrat în România și nici nu era înregistrat ca medic în Nigeria, unde era cetățean.

ADVERTISEMENT

Am început să-i adreseze întrebări despre cele mai simple lucruri, cum ar cauza producerii unei hemoragii. Nu a știut să răspundă decât la cea despre cauza apariției unei anemii, carența de fier. Atunci mi-a trecut prin cap dacă chiar a terminat Medicina.

El a fost refuzat pentru înregistrare în Marea Britanie, care încă făcea parte din Uniunea Europeană la acea vreme”, a declarat dr. Burke, citat de independent.ie

Cum a fost angajat presupusul medic

Maire Milner, membru al comitetului de evaluare a acestei situații, a întrebat conducerea spitalului despre cum a fost angajat nigerianul. Burke a răspuns: ”În mod clar a fost comisă o eroare în acest sens”.

Cum sunt încă multe întrebări despre un astfel de caz, cercetările sunt încă în desfășurare.

ADVERTISEMENT
Tags: